Highlights

Bestrijden van teken

Dit artikel gaat over het bestrijden van teken bij honden en katten. Waarom moeten wij teken bestrijden? Hoe moeten wij teken bestrijden? En, heel belangrijk, waarom moeten wij op ‘die bepaalde’ manier teken bestrijden? We zullen hier ook nog even extra aandacht besteden aan de ziekte van Lyme, omdat deze ziekte door teken overgebracht kan worden.

 

Bestrijden van vlooien

Dit artikel gaat over het bestrijden van vlooien bij honden en katten. Waarom moeten we vlooien bestrijden? Hoe moeten we vlooien bestrijden? En, heel belangrijk, waarom moeten we op ‘die bepaalde’ manier vlooien bestrijden? 

Voeding voor de opgroeiende hond

Puppy’s moeten groeien en zich goed kunnen ontwikkelen. Daarbij is een volledige, goed uitgebalanceerde voeding erg belangrijk. Hoe zit het nu precies met voldoende, maar ook weer geen overmaat aan voedingsstoffen, en met zaken als calcium, fosfor en vitamine D?

Schatting volwassen lichaamsgewicht hond (kg) op de leeftijd van (maanden):

Als je het moeilijk vindt om in te schatten hoe groot een pup van 1, 3 of 6 maanden zal worden als deze straks volwassen is, kan een simpel tabelletje daarbij helpen

Fading Puppy Syndroom

Inleiding
Zo’n dertig jaar geleden vonden fokkers en dierenartsen het vaak nog ‘heel normaal’ als er in een nest 1-2 pups of zelfs nog als er (in grotere nesten) 3-4 pups dood geboren werden of binnen enkele dagen na de geboorte stierven.

Hypoparathyreoïdie

Oorzaken
De oorzaak van primaire hypoparathyreoïdie (hond) is een imuungemedieerde destructie van het bijschildklier parenchym (functionele weefsel). De oorzaak van secundaire hypoparathyreoïdie is beschadiging / verlies door operatie (kat), trauma of ontsteking van het bijschildklier parenchym. Het gevolg is een gebrek aan parathyreoïd hormoon (PTH) waardoor hypocalcaemie ontstaat. Primaire hypoparathyreoïdie komt zelden voor.

Vegetarische voeding voor hond en kat. Kan dat?

Huisdiereigenaren die om welke reden dan ook zelf vegetarisch eten kiezen er soms voor om ook hun hond of kat vegetarische voeding te geven. Maar kan dat wel?

Bloeddrukmeeting bij hond en kat

INLEIDING

Het meten van de bloeddruk is heel gewoon bij mensen. Bij een ziekenhuisopname hoort bloeddrukmeting bij de dagelijkse routine. Bij honden en katten is bloeddrukmeting minder ‘gewoon’; althans zo was het tot voor kort. Dat had vooral te maken met het feit dat een betrouwbare bloeddrukmeting bij een hond of kat onder praktijkomstandigheden lastig uitvoerbaar was. Dat is vandaag de dag niet meer zo.

Anti-vries vergiftiging bij hond en kat

INLEIDING
Antivries bevat vaak ethyleenglycol; ethyleenglycol is giftig voor hond en kat. In Nederland komt een antivries of ethyleenglycol vergiftiging  bij hond of kat zelden voor. Voor velen van ons is het vergiftigingsbeeld daarom onbekend.

Onverdunde ethyleenglycol (95-97%) smaakt zoet, wordt gemakkelijk opgelikt door hond of kat, binnen enkele uren geresorbeerd (via de darm opgenomen in het lichaam) en gemetaboliseerd (afgebroken). De metabolieten (afbraakproducten) zijn zeer giftig.

Hormonen & Fokkerij bij de Hond

GnRH of Gonatrophin-Releasing Hormoon
GnRH of Gonatrophin-Releasing Hormoon wordt geproduceerd in de hypothalamus; van daaruit stimuleert het in de hypofyse de productie van het FSH of Follikel Stimulerend Hormoon en het LH of Luteïniserend Hormoon. Deze zogenoemde gonadotrofines sturen de ovaria (eierstokken) en de testikels (teelballen) aan.