Highlights

Leishmaniasis bij de hond

Oorzaak
Besmetting vindt plaats via de zandvlieg. De ziekte is endemisch rond de Middellandse Zee (Zuid-Europa en Noord-Afrika) en in Centraal- en Zuid-Amerika. Geïnfecteerde honden in Nederland zijn besmet in het buitenland.

Hartmedicatie bij de hond

Hartfalen 
Met ‘hartfalen’ bedoelen we een falende pompfunctie van het hart, waardoor de distributie van bloed door het lichaam onvoldoende is en er zuurstofgebrek in (alle) weefsels ontstaat. Zuurstofgebrek heeft als belangrijkste gevolg een verminderd uithoudingsvermogen.

Ziekteprofielen overzicht tot augustus 2014

Profielen GRATIS toegankelijk

We hebben besloten om alle profielen vanaf augustus 2014 GRATIS toegankelijk te maken. 700 medicijnprofielen en 31 ziekteprofielen. Profielen zijn beknopte overzichten met de meest relevante informatie. Simpel en altijd kennis paraat.  "Hoe was het ook alweer".  In de spreekkamer, achter de balie, op je smartphone of tablet en op een print-out. Ook de eigenaar kan 'meekijken'.

Myasthenia gravis bij de hond

Oorzaak
De oorzaak van myasthenia gravis is een gestoorde overdracht van zenuwprikkels in de synaps tussen zenuw en spier door functieverlies van acetylcholine receptoren waardoor er een progressieve spierzwakte en verlamming optreedt. Het is een aangeboren of verkregen afwijking.

Eclampsie bij de teef
Ziekteprofiel eclampsie  bij de teef.
Anticonceptie bij de teef: waarom en hoe?

Inleiding
Anticonceptie bij de teef: waarom en hoe? Wat zijn de argumenten vóór en tegen, en welke methode (medicamenteus of chirurgisch) adviseren wij als dierenartsen aan onze cliënten onder Nederlandse omstandigheden?

Herpes bij de hond
Ziekteprofiel Canine Herpes Virus
NSAID's & Cortico’s samen. Kan dat?

Inleiding
Het is bekend, dat zowel corticosteroïden als NSAID’s beide afzonderlijk bijwerkingen (kunnen) hebben, zowel bij de hond als bij de kat. Theoretisch bestaat de kans dat de bijwerkingen toenemen bij gelijktijdig gebruik. Algemeen geldt (daarom) dat een gecombineerde toepassing van beide gecontraïndiceerd is. Toch bestaat volgens Dowling (a) ook de kans, dat de beide middelen elkaar (kunnen) versterken in de therapeutische werking.

Cryptorchidie en Testikeltumoren bij de reu

Inleiding
De oorzaak van cryptorchidie, het niet indalen in het scrotum (balzak) van een testikel, is niet bekend. Het is een erfelijke aandoening. Wat de oorzaak is van het ontstaan van testikeltumoren weten we ook niet. Wel weten we dat een niet ingedaalde testikel ruim 10 x meer kans heeft op het ontwikkelen van een tumor dan een volledig in het scrotum ingedaalde testikel. Bovendien is de kans op een kwaadaardige tumor in een niet ingedaalde testikel groter dan in een scrotale testikel; een tumor in een scrotale testikel is meestal goedaardig. 

Flank Kaalheid bij de Hond

Oorzaak
De oorzaak van Flank Kaalheid is onbekend; vermoedelijk hormonaal. Door gebrek aan zonlicht in de winter en een tekort aan het hormoon melatonine verslechtert de functionaliteit van haarfollikels in het flankgebied, waardoor (locaal) haaruitval optreedt.