Highlights

Comeback Zepp operatie?

Inleiding
In de 90-er jaren van de vorige eeuw werd de Zepp operatie vanuit de Faculteit obsoleet verklaard. Niettemin zagen wij in de praktijk toch nog vaak uitstekende resultaten. Mits de indicatiestelling juist was! In het artikel van collega Mona Qahwash e.a. wordt bevestig

GDx Diarree Homeopathie

Bron: Cursus Homeopathie bij de Hond, Vetined, 2013 | http://www.vetined.nl/cursussen/8 of cursusoverzicht Edupet: Homeopathie bij de hond
In ‘telegramstijl’ wordt een aantal homeopathische geneesmiddelen beschreven, die toegepast worden bij diarree.

Inflammatory Bowel Disease bij de hond

Oorzaak
IBD of (Idiopathic) Inflammatory Bowel Disease is een groep van chronische darmaandoeningen gekenmerkt door – continu of recidiverend – klachten / ontsteking van het maagdarmkanaal. Oorzaak is (meestal) niet duidelijk. Er is een complexe interactie tussen erfelijke (ras)predispositie*, micromilieu van de darm (bacteriën, voeding), immuunsysteem  en omgevingstriggers (bijv. stress).

Megaoesophagus hond

Oorzaak
Een megaoesophagus is een gedilateerde (verwijde) slokdarm met verminderde peristaltiek (voortstuwende golfbeweging) als gevolg van een neuromusculaire (zenuw-spier) aandoening. Er zijn veel verschillende oorzaken!

Squameuze prostaat metaplasie bij de reu

Oorzaak
Oorzaak is metaplasie (vorm verandering) van epitheelcellen (bekleding van o.a. de slijmvliezen). Oorzaak is een verhoogde bloed oestrogeen spiegel (o.a. door toediening van oestrogenen of aanwezigheid van een Sertoliceltumor).

Prostaatcystes bij de reu

Oorzaak
Niet bekend. Prostaatcystes (omkapselde holtes met helder of troebel vocht) in het parenchym (functioneel klierweefsel) komen met name voor in het verloop van BPH en andere prostaataandoeningen. Paraprostaatcystes bevinden zich aan de buitenkant van de prostaat en kunnen zeer groot worden met als gevolg compressie van structuren in het bekken (o.a. endeldarm); dit kan leiden tot een hernia perinealis (dambreuk) mede als gevolg van persen.

Acute prostatitis moz abces(sen) bij de reu

Oorzaak
Acute pijnlijke (!) ontsteking van de prostaat. Meestal bacteriëel, kan ook door mycoplasma en / of schimmel ontstaan; soms zijn er ook abcessen. Vaak in het verloop van BPH of adenocarcinoom. NB: een chronische ontsteking verloopt meestal subklinisch (zonder uiterlijke symptomen). Exsudaat (ontstekingsvocht, acuut of chronisch) in de prostaatvloeistof veroorzaakt steriliteit.

Benigne prostaat hyperplasie bij de reu

Oorzaak
Benigne (goedaardige) niet (!) pijnlijke zwelling van de prostaat door hyperplasie (toename van aantal en volume van normale prostaatcellen). Oorzaak vrijwel zeker hormonale factoren. Wel of niet gecompliceerd met cystes, ontsteking en / of abces(sen).

Prostaat adenocarcinoom bij de reu

Oorzaak
Maligne (kwaadaardige) pijnlijke (!) zwelling van de prostaat door neoplasie (toename van ‘nieuwe’ cellen). Meestal adenocarcinoom, daar waar de urethra (plasbuis) de prostaat passeert. Oorzaak vermoedelijk hormonaal.

Insulinoom bij de hond

Oorzaak
Een insulinoma (insulinoom) is een functionele tumor van de bètacellen van de eilandjes van Langerhans in de pancreas (alvleesklier). De tumor is meestal maligne (kwaadaardig) en metastaseert (zaait uit) snel en lokaal (o.a. naar regionale lymfklieren, lever en milt). De tumor produceert een overmaat aan insuline met als gevolg een hypoglycaemie (te laag bloedsuiker gehalte).