Highlights

Regelgeving Homeopathie vernieuwd

Dinsdag 16 juli 2013 werden er bij het CBG-MEB in Utrecht presentaties gegeven over de vernieuwde regelgeving en registratie-eisen voor homeopathische diergeneesmiddelen (HDGM). Aan de orde kwamen (programma):

Thrombo-embolie bij de kat

Oorzaak
Afsluiting door een thrombus (bloedstolsel) afkomstig van een afwijkend hart (verwijd linker atrium) van de grote slagader naar één of (meestal) beide achterpoten, waardoor het weefsel, dat afhankelijk is van deze bloedvoorziening afsterft (ischaemie); 70-90% van de TE katten hebben een hartprobleem (i.h.b. hypertrofische cardiomyopathie of HCM).

EPI bij de hond

Oorzaak
Door gebrek of ernstige schade aan de betreffende pancreas kliercellen worden er onvoldoende verteringsenzymen aangemaakt en afgescheiden.

Vergiftiging door zwemmen

Honden die op warme dagen in de zomer zwemmen in stilstaand water met een watertemperatuur van 20-30 gr. Celsius hebben kans om een dodelijke vergiftiging op te lopen. Het verloop kan snel zijn, soms binnen 1 uur na de (fatale) zwempartij!

Blauwalg vergiftiging

Ziekteprofiel » Blauwalg vergiftiging. Blauwwier vergiftiging. Cyanobacteria vergiftiging

 

Plaagalg vergiftiging
Ziekteprofiel » Plaagalg vergiftiging. Dinoflagellaat vergiftiging. Alexandrium ostenfeldii vergiftiging
Botulisme
Ziekteprofiel » Botulisme. Clostridium botulinum vergiftiging
Ziekte van Cushing bij de hond

Inleiding
Ziekte van Cushing, hyperadrenocorticisme of hypercortisisme, ontstaat als gevolg van langdurig veel te hoge cortisol (bijnierschorshormoon) concentraties in het bloed.
 

Ziekte van Addison bij de hond

Inleiding
Ziekte van Addison of Hypoadrenocorticisme komt niet vaak voor, maar mogelijk toch vaker dan we denken. De kans bestaat dat we in milde gevallen met minder uitgesproken ziektebeelden en bloeduitslagen de diagnose missen.

Primaire epilepsie bij de hond

Inleiding
Epilepsie bij de hond – en dan bedoelen we idiopathische (zonder aanwijsbare oorzaak) of primaire epilepsie – kan dramatische vormen aannemen en een enorme belasting voor de hond zelf en zijn / haar huisgenoten betekenen. We putten iedere keer opnieuw moed uit het feit dat de epilepsiepatiënt tijdens de insultvrije periode 100% in orde is.