Highlights

Demo Ziekteprofiel (Ziekte van Lyme)
Ziekteprofiel  Ziekte van Lyme. Lyme borreliose. Lyme disease
 
Demo Medicijnprofiel (Doxoral)
Medicijnprofielen Doxoral
 
‘Autocue’ medicijnen vd paraveterinair

Weet jij eigenlijk wel wat er precies in de bijsluiter staat van elk medicijn dat je als paraveterinair aan de balie afgeeft?

 

Puppymelk

Inleiding
Wij vergelijken tevenmelk, fabrieksmatig samengestelde puppymelk en zelf samengestelde puppymelk met elkaar. Als de teef niet in staat is om haar pups te zogen, geen of onvoldoende melk produceert, de kwaliteit van de melk afwijkend is (onvoldoende voedingswaarde of infectie) of pups de moedermelk niet verdragen (braken en/of diarree), zijn wij aangewezen op het gebruik van ‘kunstmelk’.

Antibioticumbeleid Gezelschapsdieren

AB RICHTLIJNEN & OVERZICHT  (ook onder aan de pagina)
Ziekenhuisbacterie
We hebben allemaal wel eens over de ziekenhuisbacterie gehoord of gelezen. Ziekenhuisbacterie is een verzamelnaam voor bacteriën die resistent zijn tegen meerdere (de meeste) antibiotica. Infecties met dergelijke bacteriën komen allan

Titeren bij de hond

Inleiding
De vraag naar bepaling van antistoffen in het bloed tegen ziektes die deel uitmaken van het gebruikelijke vaccinatiepakket voor een hond in Nederland neemt toe. De gedachte daarachter is dat vaccinatie schadelijk zou (kunnen) zijn en er dus alleen gevaccineerd moet worden als blijkt uit bloedonderzoek dat er onvoldoende bescherming is.

Ziekte van Lyme hond

Inleiding
We lezen en horen dat steeds meer teken in Nederland besmet zijn met de ‘Lyme bacterie’, dat er ook steeds vaker mensen en honden via teken besmet worden en zelfs dat er steeds meer mensen overlijden aan deze ziekte. Opvallend is echter dat we in de praktijk bij honden de ziekte van Lyme eigenlijk helemaal niet zo vaak zien. Of missen we de diagnose?

Kaalheid Wetterhoun

Historie
Begin jaren ‘40 heeft een aantal Friezen het initiatief genomen om van de beide in Friesland inheemse gebruikshonden, de Stabij en de Wetterhoun, een zuiver ras te fokken.
Vóór 1940 hadden beide ‘rassen’ – we zouden ze tegenwoordig ‘look-a-likes’ noemen – zich ontwikkeld binnen de relatief besloten (vooral boeren) gemeenschap in de provincie Friesland. Selectie vond plaa

Hypothyreoïdie hond

Klinisch beeld
Door een tekort aan schildklierhormoon met als gevolg afname van metabolische activiteit zien we gewichtstoename (ondanks calorie beperkende maatregelen), lethargie (slaapzucht, ongeïnteresseerdheid en inactiviteit), lusteloosheid, zwakte en kouwelijkheid (warmte zoeken).

Tips rond partus teef

Om meer te weten over de geboorte bij de hond kunnen we simpelweg naar het standaardwerk van Dr. C. Naaktgeboren, Prof. Dr. M.A.M. Taverne en Prof. Dr. G.C. van der Weijden, getiteld ‘De geboorte bij de hond en zijn wilde verwanten’ (ISBN 90 5860 1315), verwijzen. Het boek is al ruim 30 jaar beschikbaar en beleefde inmiddels de zevende, opnieuw bewerkte en uitgebreide druk. Wat kunnen wij daar nog aan toevoegen?