Kattensymposium docenten

Maggie Ruitenberg  - kattengedragsdeskundige

Maggie Ruitenberg is in 2005 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley Dier en Gedrag Academie en was daarmee een van de pioniers op het gebied van kattengedragstherapie in Nederland. Ze helpt dagelijks katteneigenaren hun kat beter te begrijpen en zo probleemgedrag te voorkomen of op te lossen. Maggie heeft ook gedurende langere tijd Balinezen en Mandarins gefokt en dit heeft haar, naast veel plezier, ook veel kennis gegeven over de uitdagingen waarmee fokkers regelmatig geconfronteerd worden.
Kennis delen over kattengedrag en -welzijn is een van de belangrijkste onderdelen van haar werk. Maggie is onder andere oprichter van het Katten Kenniscentrum Nederland, dat zich bezig houdt met het voor een breder publiek toegankelijk maken van wetenschappelijk onderzoek over katten.
Ze is als docent betrokken bij onder meer de Kattenacademie, de Martin Gaus Academie en het Veterinair Homeopathie College. Voor Pets Place is ze al vele jaren de kattenexpert tot wie katteneigenaren zich kunnen richten met al hun vragen over kattengedrag. Daarnaast geeft zij regelmatig lezingen over kattengedrag aan zowel katteneigenaren als professionals, die in hun werk met katten te maken hebben. Ze schrijft voor diverse organisaties en tijdschriften artikelen over kattengedrag en -welzijn en heeft als kattengedragsdeskundige meegewerkt aan diverse radio en tv programma’s, zoals de Jungle Club van Telekids, het programma DierZ bij RTL4 en Krügers Park van Omroep Gelderland, waarin wekelijks een diergedragsprobleem werd opgelost.
Maggie zet zich daarnaast al jaren in voor professionalisering van het vakgebied diergedragstherapie. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van St. Kwalitatieve Gedragstherapie voor Katten en St. Platform Professionele Diergedragsdeskundigen, waar inmiddels vele professioneel werkende gedragstherapeuten bij aangesloten zijn.

Drs. Margit Bossard - gedragsdeskundig dierenartsMargit Bossard is zowel dierenarts, als gedragstherapeut voor honden en katten. Als ervaringsdeskundige en enthousiast spreekster probeert zij haar kennis over de medische aspecten van gedrag met zoveel mogelijk mensen te delen. In haar lezingen en artikelen probeert zij de (para)veterinaire wereld meer inzicht te geven in katten- en hondengedrag, en de gedragsmensen meer kennis aan te reiken over de medische aspecten van probleem(gevend)gedrag.
Margit is een bevlogen spreekster, die wetenschappelijke feiten combineert met toepassingen die direct in de dierenartspraktijk geïmplementeerd kunnen worden.
Margit Bossard stond aan de wieg van de Opleiding tot Huisdier Gedragsadviseur en was/is docent aan de gedragsopleidingen van Tinley, Van Hall/DogVision en de Gaus Academie. Zij was tevens gastdocent gedrag aan de Utrechtse Faculteit Diergeneeskunde en spreekt regelmatig op symposia en congressen in binnen- en buitenland (o.a. DANS, Vedias, Terug naar de Schoolbanken, Najaarsdag, Complementair werkende dierenartsen, WSAVA in Birmingham, Europees gedragscongres België, Kynocongres, HAPcongres, lezing voor kattenfokkers, kattentrimmers congres).
Margit heeft vele artikelen geschreven en was medeauteur van “Katten en hun karakters” en de nieuwe gedragsmodule voor het Kenniscentrum. In 2005 heeft Margit samen met Sacha Gaus ‘De Opvoedpolitie voor Dieren’ gepresenteerd op televisie.

Dr. Esther Hagen - Plantinga - dierenarts en Europees specialist diervoedingMijn naam is Esther Hagen-Plantinga. Ik ben afgestudeerd dierenarts aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. In 2003 heb ik, na een onderzoekstraject van 3,5 jaar, met succes mijn proefschrift verdedigd, genaamd “Meervoudig onverzadigde vetzuren en chronisch nierfalen bij de kat”. Kort daarop, in 2004 heb ik mijn dierenartsdiploma behaald in de specialisatierichting gezelschapsdieren en paard.
Na enkele jaren praktijkervaring opgedaan te hebben ben ik in 2007 begonnen als Universitair Docent-Onderzoeker aan de afdeling Diervoeding van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, waar ik tot op heden werkzaam ben. Mijn expertise ligt op het gebied van (veterinaire) voeding van gezelschapsdieren. Tevens ben ik Europees erkend specialist op het gebied van veterinaire diervoeding.
Een speciale interesse van mij ligt op het gebied van de invloed van voeding op nieren en urinewegen, en evolutionaire voeding van de hond en kat. Daarnaast ben ik gefascineerd door de mogelijkheden van voeding om ziekten bij dieren te voorkomen. Mijn missie is om goed onderbouwde en begrijpbare informatie over te brengen aan eenieder met interesse in de voeding van dieren, om zo bij te dragen aan gezondheid en welzijn.

Claudia Maureen Vinke - EtholoogClaudia is gedragsbioloog. Na haar studie biologie werkte zij 
aan de Universiteit Utrecht mee aan de ontwikkeling van een agressietest bij honden. Van 1993-1996 werkte zij aan Universiteit van Leiden aan een studie naar de legale en illegale organisatiestructuren van de exotische dierenhandel in Nederland. Vanaf 1996 is zij als wetenschappelijk medewerker werkzaam bij Departement Dier in Wetenschap en Maatschappij aan de Faculteit Diergeneeskunde. Hier rondde zij diverse projecten af met betrekking tot het welzijn van dieren, o.a. een inventarisatie naar de welzijnsomstandigheden van exotische dieren in de dierenhandel. In 1999 werd haar onderzoeksaanvraag gehonoreerd, wat resulteerde in een dissertatie in 2004. Sinds 2002 is zij universitair docent/ onderzoeker en tevens werkzaam in de Gedragskliniek voor Dieren bij de Faculteit Diergeneeskunde- gedragsproblemen bij hond en kat. Dierenwelzijn, gedrag en ontwikkeling van gedragsproblemen bij dieren zijn haar onderzoeksfocus.

Drs. Tannetje Koning - holistisch dierenarts


Tannetje Koning is in 1994 afgestudeerd als dierenarts. Al snel daarop volgende het diploma Homeopathie in 1995. 9 jaar lang heeft ze gewerkt als regulier dierenarts met homeopathie als extra uitbreiding maar na verloop van tijd wilde ze meer behandelmogelijkheden tot haar beschikking hebben. Daarop volgenden opleiddingen in acupunctuur en Chinese kruiden, Bach bloesems, Orhtomoleculaire geneeskunde, Westerse kruiden, Nederlandse bloesems, chiropractie en Canine Rehabilitation Technics van Patricia Kortekaas.
Sinds 2003 werkt ze alleen nog met alternatieve geneeswijzen in haar eigen praktijk in Otterlo, de Oase.
Ze is schrijfster van het boekje “Voer voor Carnivoren”.

Drs. Evelien van der Waa - Homeopathisch werkend dierenarts

Ik ben in 1995 afgestudeerd als dierenarts in Utrecht. Ik was tijdens mijn studie al geinteresseerd in homeopathie voor dieren en actief als student bestuurslid van de Studiegroep complementair werkende Dierenartsen (SCwD). Mijn eerste baan als dierenarts was in een gemengde praktijk. Ik ben toen ook tegelijkertijd begonnen aan de 3-jarige post academische opleiding Homeopathie voor artsen en dierenartsen, van de Stichting Homeopathische Opleidingen (SHO). Na een aantal jaar in de gemengde praktijk heb ik mij sinds 2001 helemaal toegelegd op de homeopathische behandeling van gezelschapsdieren in de tweede lijn. Naast mijn werk in de praktijk ben ik nog steeds actief voor SCwD. Ook geeft ik regelmatig lezingen, voor dierenartsen en eigenaren, op homeopathie gebied. Verder schrijf ik nog voor verschillende vakbladen over homeopathie.
In 2012 heb ik naast mijn praktijkwerk Veterinaire praktijkondersteuning opgericht, om dierenartsenpraktijken te ondersteunen op het gebied van organisatie en communicatie, rond praktijk brede onderwerpen. Vooral de optimale samenwerking tussen de dierenarts – de eigenaar – de assistente staat hierbij centraal. Op dit moment ligt de nadruk van deze werkzaamheden op het onderwerp “euthanasie en afscheidsbegeleiding binnen de dierenartsenpraktijk”.