Leren en gedrag

Na succesvolle afronding van 1. Basiskennis kun je deelnemen aan de module Leren & Gedrag. In deze module wordt dieper ingegaan op gedrag, leerprincipes en op welke wijze vaardigheden aangeleerd of veranderd kunnen worden.

€ 1.015,00
€ 838,84 excl. btw
altImage
responsive

Gevorderd

responsive

Module

responsive

Hond

Na succesvolle afronding van module 1: basiskennis kun je deelnemen aan module 2 Leren & Gedrag. In deze module wordt dieper ingegaan op gedrag, leerprincipes en op welke wijze vaardigheden aangeleerd of veranderd kunnen worden.

Het theoretische gedeelte van deze module volg je online. Er wordt onder andere ingegaan op hoe honden leren, hoe de omgeving daar een rol bij speelt, de motivationele factoren, verschillende werkwijzen en op welke manier je nieuwe vaardigheden aan kunt leren. Ook leer je wat het trainen met bepaalde hulpmiddelen inhoudt, zoals bijvoorbeeld een clicker. In de online leeromgeving staan video’s die het lesmateriaal ondersteunen.

Leren & gedrag bestaat uit:

 1. Online thuisstudie
 2. Praktijkdagen
 3. Stage
 4. Examen

Online thuisstudie (e-learning)

Onderdelen:

 • Signaleren van gedrag
 • Context en prikkel
 • Motivationele factoren
 • Leervormen
 • Aanleren en veranderen van gedrag
 • Verschillende werkwijzen
 • Hulpmiddelen
 • Trainen in de praktijkdagen

Praktijkdagen

De praktijkdagen worden in vier opeenvolgende blokken aangeboden en vinden plaats op één van onze leslocaties. De praktijkdagen kun je zelf inplannen, na het aanmelden voor deze module ontvang je een e-mail waarin je gelijk de dagen kunt plannen.

De praktijkdagen volg je in een vaste volgorde. Tijdens de praktijkdagen leer je wat verschillende, door ons ter beschikking gestelde, honden nodig hebben bij het aanleren van oefeningen. Het gaat bij het trainen van honden immers niet alleen om het leervermogen van de hond, maar ook wat de invloed van jou als trainer hierop is. Een belangrijk onderdeel van deze module is dan ook het bij elkaar meekijken en feedback (leren) geven op jouw collega-studenten.

Door het samenwerken in kleine teams leer je niet alleen van de docent, maar ook van elkaar en natuurlijk van de honden. We bieden je een veilige leeromgeving waarin iedereen fouten mag maken en van elkaar leert.

 • Praktijkdag 1 : Voorbereiding
 • Praktijkdag 2 : Thema veiligheid
 • Praktijkdag 3 : Thema veiligheid
 • Praktijkdag 4 : Thema welzijn
 • Praktijkdag 5 : Thema welzijn
 • Praktijkdag 6 : Thema sport en werkzaamheden
 • Praktijkdag 7 : Thema leeftijdsfasen
 • Praktijkdag 8 : Examens

Hier vind je meer algemene informatie over praktijkdagen.

Stage

Vanaf het moment dat je met de module start loop je stage bij een leerbedrijf van het Dierenwelzijns Keurmerk. Indien er geen leerbedrijf van Dierenwelzijnskeurmerk in de buurt is dan is de eis voor een stagebedrijf dat het een bedrijf is waar met (niet werkgerichte) honden wordt getraind. Dit hoeft dus niet per sé een hondenschool te zijn. Het mag ook een asiel of een trainingscentrum zijn, als er op één van die locaties maar door een professioneel trainer met honden wordt getraind.

De stage duurt minimaal 12 weken waarin je tenminste 4 uur per week stage loopt. Deze periode kan niet worden gecompenseerd door bijvoorbeeld 4 weken van 12 uur. Het gaat om het al meekijkend opdoen van ervaring en het uitvoeren van stageopdrachten. Door de ontwikkeling van honden over een langere periode te volgen krijg je meer inzage in de begeleiding en de leerprocessen van honden.

In geval van twijfel overleg je met je mentor bij welk stagebedrijf je je stage kunt volgen. 

Examen

Op de laatste lesdag vinden de examens plaats. Het examen van deze module bestaat uit 3 onderdelen:

 • een praktijkexamen: je voert een aantal verschillende oefeningen uit bij meerdere honden;
 • een feedbackexamen: je geeft feedback op het praktijkexamen van medestudenten;
 • een theorie-examen: je beantwoordt een aantal meerkeuze en open vragen over het trainen van honden.

Theorie examen

Het theorie examen bestaat uit meerdere onderdelen. Je kunt per onderdeel een cijfer halen en dus ook per onderdeel slagen. Om door te stromen of je diploma te behalen dien je alle onderdelen met een voldoende te hebben afgesloten. Je hebt een voldoende behaald als je 55% van de te behalen punten hebt gescoord.

Herexamen

Als je niet voor alle onderdelen geslaagd bent, doe je alleen herexamen voor het niet gehaalde onderdeel. Mocht je dat onderdeel bij de herkansing nog steeds niet halen, dan mag je dit nog een keer herkansen maar met vooraf verplichte deelname aan de leren-lerendag.

Verder leren

Na succesvolle afronding van de module leren & gedrag kun je verder met de volgende onderdelen:

Module 3: Mensbegeleiding
Je hebt nu genoeg kennis om honden te trainen. Tijdens deze module ga je leren om de eigenaar te begeleiden en heb je de kennis in huis om 1 op 1 les te geven! 

Specialisatie: Puppyspecialist
Deze specialisatie is nog in ontwikkeling.

Specialisatie: Hondentrainer
Deze specialisatie is nog in ontwikkeling.

Praktische informatie

Hoe meld ik me aan

Door onderdaan de pagina op 'direct inschrijven' te klikken. Om het proces te voltooien dien je eerst een account aan te maken. Na boeken ontvang je direct een bestelbevestiging met informatie over jouw bestelling. Daarnaast ontvang je een e-mail waarin je je kunt inschrijven voor de praktijkdagen. 

Het online gedeelte van de module leren en gedrag kun je starten vanaf de maandag na je aanmelding.

Wil je deze module betalen in termijnen? Lees hier hoe onze betalingsregeling werkt.

Nog 100 plaatsen beschikbaar

€ 1.015,00
€ 838,84 excl. btw

PDP: Information

PDP: Information description

PDP: Information button

Beoordelingen

Er zijn voor dit product nog geen beoordelingen.