Leren en gedrag

Na succesvolle afronding van 1. Basiskennis kun je deelnemen aan de module Leren & Gedrag. In deze module wordt dieper ingegaan op gedrag, leerprincipes en op welke wijze vaardigheden aangeleerd of veranderd kunnen worden.

€ 1.015,00
€ 838,84 excl. btw
altImage
responsive

Gevorderd

responsive

Module

responsive

Hond

Algemene informatie

Wat houdt Leren & Gedrag in?

Deze module gaat over hoe honden leren en hoe omgeving, motivationele factoren en verschillende werkwijzen een rol spelen bij de manier waarop je nieuwe vaardigheden aan kunt leren. Ook leer je wat het trainen met bepaalde hulpmiddelen inhoudt, zoals een clicker. Omdat welzijn vóór alles gaat, is de ‘welzijnscheck’ opgenomen in de lesstof. Hiermee controleer je alle welzijnsaspecten voor je aan de slag gaat met een trainingssessie, ongeacht of het de eerste of een vervolgsessie is.

Voor wie is het?

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zodra je na het volgen van Module 2 begrijpt hoe honden leren, kun je aan de slag om hierin jouw eigen manier te vinden. In eerste instantie bijvoorbeeld met je eigen hond in de achtertuin, later met cursisten en hun honden die bij jou komen trainen. In de online leeromgeving staan video’s die het lesmateriaal ondersteunen. Zo kun je lekker veel inspiratie opdoen.

De module Leren & Gedrag is iets voor jou als dit je aanspreekt:

 • Je vindt het leuk honden (en/of hun eigenaren) dingen aan te leren
 • Je vindt trainen geweldig, maar wilt dit wel welzijnsgericht doen
 • Je hebt begrip voor de eigenheid van iedere individuele hond
 • Je erkent je eigen rol in een trainingssessie

Opbouw

Richt je studie in naar jouw persoonlijke voorkeur. Je leert in jouw tempo en waar en wanneer jij wilt. Module 2. Leren & Gedrag bestaat uit:

 • E-learning - De theorie wordt via e-learning aangeboden. Die vind je in je eigen digitale leeromgeving.
 • Praktijkdagen - Tijdens de praktijkdagen ga je jouw theoretische kennis in de praktijk uitproberen, zodat je praktische vaardigheden kunt opdoen.
 • Stage - Vanaf het moment dat je met de module start loop je stage. Deze duurt minimaal 12 weken waarin je ten minste 4 uur per week stage loopt.
 • Examen - Om je kennis te toetsen, sluit je deze module af met een examen.

Onderdeel van leertraject

Leren & Gedrag is onderdeel van meerdere leertrajecten. Na succesvolle afronding kun je dan ook verder leren. Alle onderdelen binnen de leertrajecten schaf je los aan. Heb je een stap afgerond? Dan kun je verder met de volgende stap in het leertraject. Heb jij al certificaten of bagage waardoor een aangepast traject beter zou passen? Neem contact met ons op om jouw persoonlijke traject te bespreken.

Docenten

De docenten van Edupet zijn allemaal mensen uit de praktijk met diploma’s. Dat maakt ze:

 • Vakkundig - je krijgt diepgaande kennis en expertise, omdat de docenten thuis zijn in het vakgebied waarin ze lesgeven
 • Ervaren - je krijgt waardevolle inzichten en praktische voorbeelden van de docenten die zelf een onderneming in de hondenbranche hebben
 • Enthousiast - laat je motiveren en inspireren door het enthousiasme en de passie die alle docenten van Edupet hebben

Leren & Gedrag wordt gegeven door:

Persoonlijke mentor

Je krijgt begeleiding van een persoonlijke mentor. Zij helpt je als je vragen hebt over jouw studie en biedt een luisterend oor wanneer je dat nodig hebt.

Betalen in termijnen

Betaling kan via iDeal en Bankcontant. Ook is het mogelijk om op factuur of in termijnen te betalen. Lees alle informatie hier.

Studieprogramma

Leren & Gedrag bestaat uit e-learning, acht praktijkdagen, stage en een examen.

E-learning

Q&A's

Bij de module Leren & Gedrag hoort het maken van een 10 stappenplan als huiswerkopdracht. Deze opdracht staat in het informatiedocument en wordt besproken in de informatiesessie over deze module. Heb je vragen over deze plannen, is de opzet niet duidelijk of wil je weten waarom deze plannen nodig zijn? Dan ben je welkom op de geplande Q&A sessies. Wil je dat de stappenplannen nagekeken worden, dan kan je meedoen aan de Interne oefendagen.

Je mag meerdere keren meedoen aan een Q&A. De Q&A’s starten om 19:15 uur en zijn uiterlijk 20:30 uur afgelopen. Meedoen? Geef je op via mentor@edupet.nl en dan ontvang je van ons een link voor deelname.

Data Q&A's 2024:

 • 18 juni
 • 16 juli
 • 14 augustus
 • 10 september
 • 9 oktober
 • 4 december

Praktijkdagen

Leren & Gedrag heeft acht praktijkdagen die je zelf kunt inplannen. Na je aanmelding voor de module ontvang je een e-mail waarin je gelijk de dagen kunt aangeven.

De praktijkdagen volg je in een vaste volgorde. Je leert wat verschillende honden nodig hebben bij het aanleren van oefeningen. Het gaat immers niet alleen om het leervermogen van de hond, maar ook wat de invloed van jou als trainer hierop is. We werken in kleine teams in een veilige omgeving waarin je leert van de docent, van elkaar en natuurlijk van de honden.

 • Praktijkdag 1, 2, 3 - Basis trainingstechnieken (Lelystad)
 • Praktijkdag 4, 5 - Uitbreiden basis + rassenkennis (Bergse Beestenboel)
 • Praktijkdag 6 - Veiligheid (DOA)
 • Praktijkdag 7 - Leeftijdsfases tot 20 weken (Lelystad)
 • Praktijkdag 8 - Beargumenteren (Lelystad)
 

Goed om te weten

 • Niveau: MBO
 • Duur: circa 3 maanden
 • Studiebelasting: circa 8 uur per week

Duur en studiebelasting zijn van meerdere factoren afhankelijk en zijn daarmee een inschatting ter informatie.

Stage

Vanaf het moment dat je met de module start loop je stage bij een leerbedrijf van het Dierenwelzijn Keurmerk. Als er geen leerbedrijf in de buurt is, dan is de eis voor een stagebedrijf dat er met (niet werkgerichte) honden wordt getraind. Dit hoeft dus niet een hondenschool te zijn, maar mag ook een asiel of een trainingscentrum zijn. Als er op één van die locaties maar door een professioneel trainer met honden wordt getraind. In geval van twijfel overleg je met je mentor welk stagebedrijf geschikt is voor jou.

De stage duurt minimaal 12 weken waarin je tenminste 4 uur per week stage loopt. Deze periode kan niet worden gecompenseerd door bijvoorbeeld 4 weken van 12 uur. Het gaat om het al meekijkend opdoen van ervaring en het uitvoeren van stageopdrachten. Door de ontwikkeling van honden over een langere periode te volgen krijg je meer inzage in de begeleiding en de leerprocessen van honden.

Examen

Leren en gedrag kent geen eindexamen theorie of praktijk. Je wordt namelijk tijdens de praktijkdagen beoordeeld. Je ontvangt door de dagen heen concrete feedback, zodat je alle ruimte hebt om de leerdoelen te behalen. Je leert dus stap voor stap, leerdoel voor leerdoel en dag voor dag. Als je een doel niet hebt behaald, is er de mogelijkheid voor een herexamen. Als je alle praktijkdagen met goed gevolg hebt doorgelopen, krijg je het certificaat. We adviseren je graag over deze vervolgstappen, stages of het volgen van verdere workshops en opleidingen.

Kosten

Waar is de prijs op gebaseerd?

De prijs voor ons lesaanbod is gebaseerd op:

 • Actualiteit - De maatschappij verandert continu en door onderzoek krijgen we meer kennis. De wereld is dus voortdurend in beweging. Edupet baseert het lesaanbod op de laatste ontwikkelingen in de dierenbranche en op het gebied van dierenwelzijn.
 • Hybride studeren - De leertrajecten worden aangeboden in de vorm van online en offline materiaal dat continu wordt bijgewerkt naar de laatste inzichten.
 • Vakkundigheid docenten - Alle e-learnings en praktijkdagen worden gegeven door deskundige en ervaren docenten die voortdurend hun kennis op peil houden.
 • Praktijklocaties - Voor praktijklessen zijn de eigen Edupet locaties in Veenendaal en Lelystad beschikbaar. Verder zijn er bij de les passende locaties bij relaties in ons netwerk.
 • Persoonlijke begeleiding - Gedurende je hele leertraject krijg je persoonlijke begeleiding van een mentor.
 • Netwerk - Tijdens je studie en daarna bestaat de mogelijkheid gebruik te maken van het netwerk dierenprofessionals van Edupet.

Mede door deze punten is de kwaliteit van het lesaanbod gegarandeerd. Hiermee krijgt je bedrijf de best mogelijke start en ben je voorbereid om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen en kansen.

Betaalmogelijkheden

Betaling kan via iDEAL en Bancontant. Ook is het mogelijk om op factuur of in termijnen te betalen. Lees alle informatie hier.

Praktische informatie

Locaties

Edupet beschikt over twee eigen leslocaties:

Edupet Veenendaal
Accustraat 1
3903 LX Veenendaal

Edupet (/ Martin Gaus Academie) Lelystad
Bronsweg 11A
8211 AL Lelystad

Verder zijn er bij de les passende locaties bij relaties in ons netwerk zoals de BergseBeestenBoel in Geertruidenberg.

Hoe meld ik me aan?

Aanmeldproces

 • Maak een account aan
 • Klik onderaan de pagina op 'direct inschrijven'
 • Na boeken en betalen ontvang je direct een bestelbevestiging met informatie over jouw bestelling
 • Je ontvangt een e-mail waarin je je kunt inschrijven voor de praktijkdagen

Informatiesessie

Na inschrijving ontvang je van onze mentor een mail om je aan te melden voor een informatiesessie. Afhankelijk van het onderdeel ontvang je deze mail binnen een week of na enkele weken.

Nog 100 plaatsen beschikbaar

€ 1.015,00
€ 838,84 excl. btw

PDP: Information

PDP: Information description

PDP: Information button

Beoordelingen

Er zijn voor dit product nog geen beoordelingen.