Een nieuwe kat kopen is ontzettend leuk. Zorg wel dat je goed voorbereid bent en alle benodigdheden al binnen hebt voordat je kat in huis is. Wij delen een aantal tips en een handige checklist!

Denk eraan dat een kat kopen niet alleen spannend is voor jou, maar een nieuw huis ook spannend is voor de kat. Het is belangrijk om de stresslevels van je nieuwe maatje zo laag mogelijk te houden door je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zorg sowieso dat je kat in een rustig huis terechtkomt. Iedereen wil waarschijnlijk je nieuwe huisdier ontmoeten, maar we raden aan hier een aantal dagen mee te wachten. 

Hoe vervoer ik een kat? 

Het vervoeren van je nieuwe kat kan erg stressvol zijn voor beide partijen. De beste manier om je kat te vervoeren is in een reismand. Let op dat katten vaak niet houden van reismanden die open zijn, omdat ze zich hier niet veilig in voelen. Een reismand kan in ieder geval vastgezet worden in de auto met een autogordel, of overdwars op de vloer achter de bestuurdersstoel. Let op: een kat mag nooit los door de auto lopen, omdat dit erg gevaarlijk kan zijn voor alle partijen. 

Wennen in huis  

Katten ervaren snel stress. Hoe zorg je nou dat je nieuwe furry friend went aan haar nieuwe thuis? Wat je het beste kunt doen is een kleinere kamer inrichten waar ze kunt wennen. Bijvoorbeeld als je de woonkamer kunt afsluiten of misschien een hobbykamer. Zorg dan wel dat er eten, drinken en een kattenbak aanwezig is. Is je kat eenmaal gewend? Dan kan je haar stapsgewijs meer toegang geven tot de rest van het huis. 

Kat naar buiten laten 

Vergeet niet dat een nieuw huis een grote stap is voor een kat. Gun haar dus ook de tijd te acclimatiseren. Het is daarbij belangrijk dat je kat eerst een aantal weken went in huis voor je haar naar buiten laat. Anders bestaat de kans dat ze terugkeert naar de oude woonplaats of het oude huis. 

Een veilige slaapplek  

De meeste katten slapen graag in een mand met een dakje, zodat ze zich veilig en beschermd voelen. Zorg in ieder geval dat het slaapmandje op een rustige plek staat waar het niet tocht. Elke kat heeft zijn eigen voorkeur. Zo houdt de ene van hele fluffy mandjes en ligt de ander liever op de bank, of hoog in de krabpaal. Katten slapen niet de hele dag op dezelfde plek, zorg daarom dat je verschillende slaapplekken aanbiedt waar je kat uit kan kiezen. Je komt er vanzelf achter waar ze het liefst slaapt. 

De juiste kattenbak 

Je kat heeft ook een kattenbak nodig met de juiste kattenbakvulling. Er zijn verschillende soorten vulling waar je uit kan kiezen. Denk aan plantaardige (meestal bestaande uit houtkorrels), of aan mineraal grit, gemaakt van klei. Klontvormend grit en niet-klontvormend grit zijn andere opties. Met niet-klontvormend grit moet de hele kattenbak regelmatig schoongemaakt worden. Bij klontvormend grit plakken alle natte gedeeltes aan elkaar, waardoor je die er gemakkelijk uit kunt scheppen. 

Spelen met je kat 

Vergeet tot slot geen speeltjes voor je kat te kopen. Die stimuleren haar zowel mentaal als fysiek. En overweeg een krabpaal die je al in huis hebt staan voordat je kat er is, zodat je haar direct de goede kant op kunt sturen als ze aan je bank begint te krabben. In dit artikel geven we je tips voor de leukste speeltjes voor je kat. 

Maak je huis kat-proof

Kijk verder ook nog eens goed rond in je huis, in alle hoeken en ruimtes. Je denkt er misschien niet direct aan, maar zelfs kleine dingen kunnen potentieel gevaarlijk zijn voor je kat. Denk aan een raam dat op een kiertje staat. Veel katten vinden uiteindelijk wel hun weg naar buiten door zo’n klein gaatje. Een kantelraam is ook erg gevaarlijk, omdat je kat er doorheen kan proberen te klimmen en vervolgens vast kan komen te zitten. Er zijn speciale beschermrekken om te voorkomen dat je kat vast komt te zitten in een kantel- of kiepraam. 

Mag en kan je kat naar buiten? Dan heb je ook een kattenluik nodig of kun je er voor kiezen altijd de deur open en dicht te doen wanneer je kat naar buiten of binnen wil. Een halsband met adreskoker kan handig zijn, mocht je kat onverhoopt de weg kwijtraken. Zorg dat wel dat het een halsband is met een veiligheidssluiting. Dit zijn bijvoorbeeld halsbanden met een klikslotje dat loskomt onder druk.  

Het allerbelangrijkste voor als je kat naar buiten mag is het chippen en registreren van je kat. We hopen dat je het nooit meemaakt, maar helaas belanden er een hoop katten in het asiel waarvan niet duidelijk is wie zijn baasje is. Met een chip & registratie voorkom je dat. 

Kattenvoer 

Er bestaan verschillende soorten kattenvoer waar je uit kunt kiezen: natvoer, droogvoer en dieetvoer. Het is belangrijk voor je kat om de juiste voeding te hebben om haar gezond te houden. Katten zijn van nature carnivoren, maar de meeste voedingen die voor katten verkrijgbaar zijn, zijn complete voedingen en bevatte alle voedingsstoffen die jouw kat dagelijks nodig heeft. 

Droogvoer bevat weinig water en kan gemakkelijk neergezet worden in je huis, zodat je kat de hele dag door kleine beetjes kan eten. Je moet alleen wel goed uitkijken dat je kat er niet te veel van eet, want sommige katten vinden brokken onweerstaanbaar. Brokken zijn goed voor de tanden van je kat doordat het kauwen juist tandplak vermindert en tandsteen tegengaat. Natvoer bevat meer water en vinden katten vaak heel lekker. Blikvoeding bevat vaak meer dan 80 procent water. Hiervan moet een kat dus meer eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Naast een etensbak heeft je kat ook een drinkbakje nodig met vers water. Katten zijn moeilijke drinkers, zet daarom de drinkbak op een plek waar de kat vaak komt (looproute). Wat katten vaak fijn vinden is een drinkplek met bewegend water, denk bijvoorbeeld aan een fontein.  

Verzorging van je kat 

Vachtverzorging bij de kat: het wordt nog vaak onderschat maar het is een ontzettend belangrijk onderdeel voor een gelukkig kattenleven! Of je nou als professional met katten werkt of gewoon zelf goed voor je kat wil kunnen zorgen, met onze specialisatie katten trimmen leren we je alle verschillende kattenvachten verzorgen. Klik hier voor meer informatie over deze module. 

Nieuwe ontmoetingen 

Je kat kán zich bij nieuwe ontmoetingen meteen gaan verstoppen. Geen nood: zodra ze zich meer op haar gemak voelt zal ze uit haar schulp kruipen. Blijft je kat een langere tijd verstopt? Zet dan het drink- en voerbakje bij haar in de buurt, zodat ze in elk geval wel blijft eten en drinken. 

Kat bij andere katten zetten 

Gezelschap is belangrijk voor je kat. Ze hebben hier echt behoefte aan, dus het is niet raar als je af toe tegen je kat praat of haar knuffelt.​ Maar heb je al één of meerdere katten in huis? Geef je nieuwe kat dan wel even de tijd om op haar gemak rond te kijken. Ze moet aan haar nieuwe omgeving kunnen wennen en die ook kunnen verkennen, zonder daarbij last te hebben van anderen. Het is daarom ook verstandig om je andere katten voor de eerste dag tijdelijk in andere ruimten van je huis te laten. Katten zijn erg gehecht aan hun territorium en daarom kan het toevoegen van een nieuwe kat om te beginnen erg stressvol voor ze zijn. 

Laat de katten aan elkaars geuren wennen door ze te knuffelen en ze vervolgens in een andere kamer aan jouw handen te laten ruiken. Als je nieuwe kat gewend is, kun je je andere katten erbij halen. De beste tijd hiervoor is tijdens het eten. Zet de etensbakken wel nog even ver uit elkaar en kijk hoe dit gaat. Scheid de katten na het eten weer en probeer het opnieuw bij de volgende maaltijd. Deze keer kunnen ze iets langer bij elkaar blijven en langzamerhand kunnen ze zo aan elkaar wennen. 

Checklist 

Denk je dat je alles hebt? Check het hier:  

Eten & drinken 

 • Voeding  

 • Voerbakje  

 • Drinkbak of waterfontein 

Slapen 

 • Mand (liefst meerdere op verschillende plekken) 

 • Schuilplek (zoals een kattencocon) 

Spelen 

 • Voldoende speeltjes. Wissel die af, zodat je je kitten steeds iets nieuws kunt bieden. 

 • Klimpaal  

 • Speciale snacks om mee te belonen (met mate!) 

Inrichting 

 • Kattenbak met schep (het liefst twee, zodat je kitten keus uit meerdere wc’s heeft) 

 • Kattenbakvulling (kattengrit of korrels) 

 • Kattenluik  

 • Krabpaal of krabplank  

 • Kattengras  

Mee uit 

 • Reismand/vervoersbox  

 • Halsband/tuigje en kattenlijn (eventueel)  

 • Adreskoker/penning voor aan de halsband (eventueel)  

Verzorgen 

 • Borstel voor de vachtverzorging  

 • (Vlooien)kam 

 • EHBO-set aangevuld met een nageltangetje en een tekenpincet 

 • Middel tegen wormen, vlooien en/of teken (vraag de dierenarts om advies!)  

Heb je je huis gecheckt en denk je dat alles kat-proof is? Dan is het nu tijd om je kat in huis te halen en te genieten van je nieuwe huisdier!  

Laatste update
2 september 2021