Elk jaar is het weer feest. Maar oud en nieuw is voor huisdieren vaak een bron van stress. Hoewel er dit jaar een vuurwerkverbod geldt, zullen er helaas nog steeds knallen te horen zijn. Je kunt je dier niet uitleggen wat die harde knallen zijn, maar je kunt als baasje je kat wel voorbereiden om de dag zo ontspannen mogelijk door te komen. Belangrijkste tip: begin op tijd! ​

CD met harde geluiden

Om je kat op een veilige manier kennis te laten maken met harde knallen zijn er speciale cd’s met vuurwerk- en onweergeluiden. In de loop van het jaar kun je je dier op deze manier je dier geleidelijk laten wennen aan de geluiden die bij de jaarwisseling horen. De cd bestaat eerst uit korte en zachte stukken geluid. Naarmate je kat hieraan gewend is, worden de lengte en het volume opgevoerd.

Anti-stress

Voor een extra steuntje in de rug zijn er ook diverse natuurlijke kalmeringsmiddelen of aangepaste voeding. Druppels op basis van bachbloesem zijn een makkelijke manier om de innerlijke onrust bij je kat weg te nemen. De druppels kunnen over het eten of in de drinkbak gedaan worden. Ook zijn er diverse soorten kattenvoer die een mix van natuurlijke kruiden bevatten die rustgevend werken. Voor beide geldt: begin op tijd en bouw het langzaam op.

Pension boeken

Mocht bovenstaande nu allemaal niet werken voor jou en je kat, dan kan je er ook voor kiezen om je kat een nachtje onder te brengen bij een pension. Veel pensions liggen in een afgelegen gebied waar geen vuurwerkoverlast is. Een nachtje in een vreemde omgeving kan ook spannend zijn voor je kat. Je moet jezelf als baasje goed afvragen waar je kat de meeste rust ervaart: thuis met enge geluiden of in een vreemde omgeving zonder harde geluiden?

Oudejaarsavond

Na een uitgebreide voorbereidingsperiode kan je als baasje op Oudjaarsavond zelf ook nog een aantal dingen doen om je kat gerust te stellen.

  • Het klinkt misschien als een open deur maar de vermissingen op Oud & Nieuw liegen er niet om: houd je kat daarom zoveel mogelijk binnen op Oudjaarsdag. En eigenlijk al vanaf het moment dat er vuurwerk verkocht wordt.
  • Vraag jongeren in de buurt die vuurwerk afsteken rekening te houden met jou en je dier.
  • Laat je kat zelf een plekje in het huis zoeken waar hij zich veilig voelt. Of dit nu achter de bank of onder het bed is, gun haar haar zelfgekozen plek.
  • Verdoezel prikkels van buitenaf. Dus sluit je gordijnen, zet een muziekje op en laat het licht aan. Op die manier komen vuurwerkgeluiden en lichtflitsen minder direct binnen.
  • Ga niet mee in de angst van je kat. Stel gerust maar verlies jezelf er niet in.
  • Maak een uitgebreid spel of snuffeldoos met snacks en speeltjes om je kat af te leiden en bezig te houden. Op diverse sites vind je genoeg inspiratie!
Laatste update
9 december 2021