Of je nou een kat, hond of konijn hebt, een goed gewicht is belangrijk. Een gezond dier is in goede conditie, zit mooi in zijn vacht en is niet te dik of te dun. Een groot deel van onze huisdieren zijn helaas te dik. Dit kan medische kwalen en een lagere levensverwachting tot gevolg hebben. Bepalen of je huisdier goed op gewicht is? Daar kan de body condition score bij helpen. We vertellen graag hoe dat werkt.

Gewicht bepalen

Het juiste gewicht bepalen kan door de body condition score te gebruiken. Dit is een scorekaart die aangeeft wanneer een dier te dik, mager of goed op gewicht is. Op basis van de uitslag kan je bepalen of je huisdier moet afvallen, aankomen of dat goed gaat. 

Body condition score

Honden, katten en konijnen hebben vanzelfsprekend een andere bouw. Daarom hebben ze ook allemaal een andere body condition scorekaart. 

Body score hond

Bron en meer informatie via Prins Petfoods

Body score kat

Bron en meer informatie via Prins Petfoods

Body score konijn

Body condition score kaart konijn

Lees hier meer over de body score & het laten afvallen van konijnen.

Regelmatig checken

Beoordeel elke 6 weken de BCS van jouw huisdier en speel daar indien nodig op in door de hoeveelheid voeding en activiteit aan te passen.

Wegen

Naast het bepalen van de body condition score is het handig om je huisdier te wegen. Voor katten en konijnen heb je speciale weegschalen of kun je gebruik maken van een babyweegschaal. Met je hond kan je langs de dierenkliniek of dierenwinkel in de buurt die een weegschaal op locatie heeft. Op alleen het gewicht kun je niet bepalen of het huisdier goed op gewicht is. Wel is het handig om het gewicht te weten en bij te houden in bijvoorbeeld een (dag)boekje van je huisdier. Verandering in gewicht zie je misschien niet altijd terug bij het bepalen van de BCS. Daarom is het handig om daarnaast je huisdier regelmatig te weten.

Niet goed op gewicht

Heb je de body condition score van jouw huisdier bepaalt en is hij niet goed op gewicht? Een Pet Health Coach kan jou en je dier helpen met het juiste dieet. Vind hier een Health Coach bij jou in de buurt.

Laatste update
21 februari 2022