De cavia is een echt gezelligheidsdier. Geen wonder dus dat het een van de populairste huisdieren in Europa is. Als jij overweegt ook een cavia te kopen, waar moet je dan op letten? Vijf tips!

1. Lees je in

Wat voor soort cavia wil je kopen? Zoals elk dier kent ook de cavia verschillende rassen, variërend van haarloos tot langharig, met glad haar of een borstel. Door van tevoren te beslissen wat voor een cavia je zoekt, weet je later in het koopproces beter waar je op moet letten. Let op: sommige rassen zijn gevoeliger voor bepaalde ziekten en genetische afwijkingen. Lees je daarom goed in!

2. Maatjes

Cavia's zijn groepsdieren, in het wild leven ze in families of kolonies. Een cavia die alleen gehouden wordt, zal eenzaam zijn. Menselijk contact kan dit niet compenseren. Houd hier rekening mee als je overweegt een cavia te kopen! De beste combinatie is een gecastreerd mannetje (beertje) met een vrouwtje (zeugje). Twee vrouwtjes bij elkaar is ook mogelijk. Ook twee mannetjes bij elkaar kan, mits ze vanaf een jonge leeftijd bij elkaar zitten en gecastreerd zijn. Zet nooit zomaar twee vreemde cavia's bij elkaar in een hok maar zorg dat elkaar leren kennen op een neutraal terrein. Voor advies over het koppelen van cavia's kun je terecht bij een opvang.

Een cavia die alleen gehouden wordt, zal eenzaam zijn.

3. Gezondheid

Je hebt nooit de garantie dat je een gezond dier koopt, maar er zijn wel punten waar je op kunt letten. Zo mag een cavia pas verkocht worden als deze ouder is dan vier weken en meer weegt dan 300 gram. Cavia’s te vroeg weghalen bij hun moeder kan namelijk leiden tot ontwikkelingsproblemen. Daarnaast kun je naar het uiterlijk en het gedrag van de cavia kijken. Maakt de cavia een actieve indruk? Is het dier niet te mager? Glanst de vacht mooi en heeft de cavia geen kale plekken? Zijn de tanden schoon en wit? Komt er geen afscheiding uit oren, ogen of neus? En kleeft er geen ontlasting aan het dier? Door hier goed op te letten verklein je de kans dat je een zieke cavia koopt. Ga na aanschaf van je cavia('s) langs de dierenarts voor een gezondheidscheck en advies.

4. Betrouwbare verkoper

Een cavia kun je het beste kopen bij een fokker, een dierenspeciaalzaak of geef een cavia uit een opvang een warm thuis! De verkoper kan je informeren over de cavia’s, de verzorging en de benodigdheden. Let goed op dat je bij een betrouwbare verkoper koopt. Volg je gevoel en ga bij twijfel naar een ander. Een betrouwbare dierenwinkel of fokker biedt een schone en warme omgeving voor de cavia’s en genoeg voer en hooi. Als er cavia’s gefokt worden zijn de ouderdieren aanwezig. En niet onbelangrijk: een goede fokker of specialist geeft antwoord op al jouw vragen.

5. Huisvesting

Zorg dat je thuis een goed plekje voor je cavia hebt. Als je onderstaande punten over de caviakooi kunt afvinken, zit je in elk geval goed.  

 Voorkom tocht 

Cavia’s kunnen niet tegen tocht. Een caviaverblijf met dichte zijkanten van kunststof helpt tocht voorkomen. 

Lekker ruim 

Zorg voor een voldoende ruim verblijf. Als richtlijn kun je 0,9 vierkante meter per volwassen cavia aanhouden. 

Genoeg te doen 

Zorg voor voldoende verstopplekken en materiaal waar cavia’s een lekker holletje van kunnen maken. Verstopplekken en tunnels nodigen uit tot meer beweging.  

Netjes schoon 

Hygiëne is belangrijk om je cavia gelukkig en gezond te houden. Verschoon de kooi regelmatig en voorkom dat er in de bodembedekking natte plekken ontstaan. 

Laatste update
9 september 2021