De feestdagen zijn altijd een mooi moment voor gezellige versieringen, vrienden en familie over de vloer, lekker eten, mooi vuurwerk en meer. Voor honden en katten kunnen deze tradities iets anders uitpakken. Wij geven je daarom graag tips hoe je het ook voor je huisdieren fijne feestdagen kunt maken!

1. Let op met lekkers en kerstversiering

Tijdens de feestdagen komt er een hoop lekkers op tafel. Voor je huisdier niet gezond en soms zelfs gevaarlijk. Zorg dus dat je huisdier niet stiekem iets van tafel kan eten. Let ook extra goed op met chocolade, want dit is giftig voor honden en katten. Ook andere producten zoals kippenvleugeltjes, snacks met prikkertjes erin, uien, knoflook, rozijnen en sommige noten kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Vraag daarbij aan je visite om de hond of kat niet te voeren met allerlei lekkers van tafel.

Kerstversiering kan ook een grote aantrekkingskracht hebben op je hond of kat, pas op dat ze niks om kunnen gooien of op kunnen eten. Kerstgroen zoals een kerstster, dennennaalden en ook het water onder aan de kerstboom zijn giftig.

2. Zorg voor een rustig en vertrouwd plekje

De drukte en het lawaai tijdens kerst en nieuwjaar kunnen je huisdier nerveus of angstig maken. Zorg dat er een rustig, vertrouwd plekje is waar je huisdier zich terug kan trekken. Doe bijvoorbeeld een kleedje over de bench en zet het deurtje open of zet je huisdier in een rustigere ruimte. Zorg voor afleiding, zoals een fijn speeltje/denkspel of voor de hond een lekker bot waar hij lang mee bezig is. Vraag of de visite je huisdier met rust wil laten en alleen wil aaien als hond of kat naar ze toekomt en zelf aangeeft geaaid te willen worden. 

3. Hou het zo normaal mogelijk

Het is vaak een beetje rommelig met de feestdagen, maar probeer zoveel mogelijk de vaste routines aan te houden. Geef op de normale tijden eten en ga op de normale tijden wandelen met je hond. Wil je hond niet graag naar buiten vanwege het vuurwerk? Ga dan wel op de vaste tijd wandelen, maar neem hem mee naar een buitengebied waar het rustiger is en hou je hond aangelijnd. Wil je je hond of kat graag extra verwennen met de feestdagen? Doe dit dan niet door ze continu te verwennen met extra snacks, maar kies eerder voor een leuk (denk)spel.

Laatste update
3 januari 2023