We hebben het wel vaker over de tanden van een hond, maar wat dacht je van zijn hondenoren schoonmaken? Wij vertellen je meer over hoe dat moet.

Bij de trimsalon zullen ze tijdens de knipbeurt altijd de oren van je hond meenemen, maar hondenoren schoonmaken zullen ze niet altijd doen. In principe kunnen honden zelf hun (of elkaars) oren schoonhouden. Maar als er een vieze geur uit de oren komt, ze wat opgezwollen zijn, of als je hond maar aan zijn oren blijft krabben, is het echt tijd voor een schoonmaakbeurt. Honden met hangende oren, langere oren of oren met haren tot aan het trommelvlies hebben meer kans op oorinfecties en heel veel oorsmeer (dat ook weer kan leiden tot oorinfecties).

Let op

Gebruik bij het schoonmaken geen wattenstaafje, want daarmee ga je snel te diep in het oor. Je hoeft eigenlijk alleen de oorschelp schoon te maken - oorsmeer is immers ook gewoon nodig. Dat kun je doen met een droge doek. Als het oorsmeer vastgeplakt zit, gebruik dan babyolie. Gebruik een paar druppels, masseer het in en spoel het oor af met lauw water. Maak daarna het oor goed droog. Probeer niet te veel water in de gehoorgang te laten komen en druk niet te hard tijdens het masseren. 

Twijfel je of de oren van jouw hond een schoonmaakbeurt nodig hebben, omdat ze er wat anders uit zien dan normaal? Ga dan langs de dierenarts. Het kan zijn dat je hond een oorontsteking heeft opgelopen.

Laatste update
20 april 2021