Hoewel gewrichtsproblemen voor kunnen komen bij honden van alle rassen en leeftijden, komt deze aandoening vaker voor bij een oude hond.

Grote kans dus wanneer je een oude hond en geen jonkie meer in huis hebt, dat hij gewrichtsproblemen heeft of krijgt. Acht op de tien honden van tien jaar en ouder hebben namelijk last van artrose. Bij katten van zes jaar en ouder zijn dit er vijf op de tien.

De meest voorkomende oorzaken van gewrichtsproblemen bij een oude hond zijn erfelijke aandoeningen (zoals heup- en elleboogdysplasie), overgewicht, groeiproblemen, overbelasting/slijtage en oude blessures. 

Heb je het vermoeden dat jouw oude hond last heeft van gewrichtsproblemen? Dan zul je meerdere symptomen uit dit lijstje herkennen:

  • Moeite met bewegen (stijf/kreupel)
  • Meer slapen
  • Gewichtstoename
  • Moeite met opstaan, traplopen, springen
  • Geen zin om te wandelen/spelen
  • Baasje niet goed meer bij kunnen houden

Supplementen voor oude hond

Gewrichtsproblemen zijn niet op te lossen met medicatie, maar een oude hond met gewrichtsproblemen kan wel baat hebben bij de dagelijkse toevoeging van supplementen, zoals bijvoorbeeld Glucosamine. Er zijn verschillende voedingen verkrijgbaar die ook deze ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld de Prins ProCare Veterinary Diet Mobility (krokante brok) of de Prins ProCare Dieet Spieren & Gewrichten. Weten welke voeding bij jou past? De voedingsdeskundigen uit het Prins CareTeam van Prins Petfoods helpen je met gratis advies op maat.

Het is daarnaast belangrijk om je huisdier gedoseerd te laten bewegen en overgewicht te voorkomen zodat gewrichten niet te veel belast worden. In ernstige gevallen kan fysiotherapie, een operatie of pijnstilling nodig zijn. 

Laatste update
21 mei 2021