Sommige mensen denken dat je je hond alleen in het voorjaar en de zomer moet beschermen tegen teken, maar uit onderzoek blijkt dat deze beestjes zich ook in de winter op de vacht van je dier laten vallen. Onze tip: bescherm hem dus het hele jaar door tegen tekenbeten! Heb je (ook) een kat? Lees dan hier hoe je teken bij je kat kunt bestrijden!

Een onderzoek door The University of Salford toonde aan dat teken het hele jaar door in de bossen te vinden zijn. Zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar kan jouw hond dus ook een tekenbeet krijgen. De teek zuigt bloed op, soms wel uren- of dagenlang, en verlaat vervolgens jouw dier weer.

Ziekte van Lyme

Teken kunnen besmet zijn met de Borreliabacterie die de Ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als je niet opmerkt dat je hond een teek heeft en deze blijft lang zitten, dan is er een kans op de Ziekte van Lyme. Wil je dat voorkomen? Zorg dan dat je altijd de juiste middelen tegen teken en vlooien in huis hebt. Deze druppel je op de huid met een pipetje. En kijk altijd op de verpakking hoe lang deze middelen werkzaam zijn.

Symptomen van teken bij de hond

Bij honden kunnen dit soort klachten optreden na een tekenbeet:

  • Gewrichtspijnen, met kreupelheid als gevolg
  • Koorts
  • Verlies van eetlust
  • Nierproblemen

Let vooral op bij de combinatie van gewrichtspijn/kreupelheid en koorts bij een tekenbeet. Vertrouw je het niet? Raadpleeg dan de dierenarts.

Bestrijding van teken

Er bestaan diverse middelen om een beet van een teek bij hond te bestrijden. Denk aan druppels in een pipet die tegen teken en vlooien beschermt, of een speciale spray waarmee je direct op de teek kunt spuiten. Hierdoor bevriest de teek en valt hij in de meeste gevallen vanzelf uit de vacht zonder dat er een gedeelte in de huid blijft vastzitten. Op www.tekenradar.nl kun je altijd vinden hoeveel tekenbeten er zijn gemeld en waar. Deze handleiding leert je hoe je teken kunt verwijderen.

Laatste update
28 september 2022