Katten staan bekend om hun voorkeur voor de gekste plekken om te liggen. In een te kleine doos, op je laptop (het liefst als je hem gebruikt) of in de sokkenmand. Ook de plekjes hogerop zijn staan hoog op de lijst. Waarom onze kattenvrienden graag hoog zitten? Dat leggen we graag uit in dit artikel.  

Dominant kattengedrag?

Er wordt met regelmaat beweerd dat katten die hoger zitten dominanter zouden zijn. Het tegendeel wordt bewezen in o.a. een onderzoek van Ruud van den Bos, o.a. lid van de NVG, over de gedragsbiologie. Daarin wordt de conclusie getrokken dat juist de katten die onzeker zijn zich op de hogere plaatsen bevinden. De zelfverzekerde katten, die andere katten overheersen als ze die ontmoeten, verblijven juist meer op de grond. Heb je meerdere katten thuis? Creëer dan plekjes die hoger liggen voor de wat onzekere kat.

Hoge plaatsen bieden veiligheid en rust

Hoge plaatsen zijn dus een uitkomst voor de wat onzekere kat. Maar ook de zekere kat pakt graag zijn momenten om de afstand wat te vergroten. Bezoek met jonge kinderen, bijvoorbeeld, kan voor een kat die dat niet gewend is echt teveel van het goede zijn. Ook houden niet alle katten ervan geaaid te worden. Dan is een hoge plek waar hij aan opdringerige mensen kan ontkomen heel fijn voor je kat. Zo’n hoge plaats biedt dus veiligheid en de mogelijkheid dingen die hij niet prettig vindt te ontlopen. Moederpoezen met kittens die groter worden, zie je ook regelmatig een hoge plek opzoeken. Even een momentje rust.

Hoge plaatsen zijn warmer

Warme lucht stijgt op, dus hoe hoger in de kamer, hoe warmer. En laten katten nou dol zijn op warme plekjes. Een goede reden voor katten om, ook als ze niet iets willen ontlopen, het toch hogerop te zoeken.

Hoe hoger, hoe beter het uitzicht

Het uitzicht dat de kat heeft op een hoge plek is ook zeker een belangrijke motivatie om hoog te gaan liggen. Hoe hoger de kat zit, hoe meer hij de situatie kan overzien en dat biedt meer veiligheid. Het fijnste is een hoge plek in de buurt van het raam, zeker als dit raam aan de zonzijde van het huis is en uitzicht op de vogels buiten biedt. Lekker kwetteren naar de merels in de tuin.

Zorg altijd voor hoge plekken voor je kat

Elke kat heeft zo’n hoge plek in de woonkamer nodig om de redenen zoals hierboven beschreven. Met een kleine aanpassing maak je de ideale plekjes voor je kat om zich even terug te trekken. De bovenkant van een hoge kast bereikbaar maken voor de kat is vaak de perfecte oplossing. Met een mandje of doosje creëer je al gauw de ideale plek. Ook al gaat je kat er misschien alleen liggen als er bezoek is, of als je niet thuis bent, dat maakt niet uit. Hij kan in ieder geval de hoogte in als hij dat wil en dat is voor iedere kat belangrijk.

Geschreven door kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg.

Laatste update
5 januari 2022