Natuurgeneeskunde, konijnen

Chaja Beck de Jong

De drie grote liefdes van Chaja Beck de Jong zijn mensen, dieren en muziek. Die laatste twee zijn met de paplepel ingegoten – vroeger thuis had ze altijd honden, katten en vogels. Haar moeder, die veel kennis had over kruiden, fungeerde als het plaatselijk EHBO-centrum voor gevonden en gewonde dieren. Toch koos De Jong voor haar studie eerst voor de muziek: het conservatorium, en daarna de studie pedagogische en psychologische wetenschappen. Daarna heeft ze jarenlang gewerkt in de hulpverlening en als docent in het hoger onderwijs. Dertig jaar later kregen ze voor het eerst konijnen in huis. Daar werd ze gelijk verliefd op. Maar dan hoor je ook over de achterstanden die konijnen hebben als het gaat over leefomstandigheden en (medische) zorg, over de konijnen die in het wild gedumpt worden, over konijnenopvangen en de zorgen die zij hebben.

Op een gegeven moment werd er bij twee van haar konijnen E.Cuniculi geconstateerd, een toen nog onbekende aandoening. Gelukkig kregen ze goede hulp en begeleiding van een natuurgeneeskundige, wat De Jong triggerde om zich hierin te gaan verdiepen. In de afgelopen twintig jaar heeft ze opleidingen en cursussen gevolgd o.a. in de veterinaire natuurgeneeskunde, bloesems, celzouten, dierencommunicatie, familieopstellingen en energetische methodes.

Inmiddels heeft ze al enkele jaren een eigen praktijk (Pennywise Animal Consulting) voor complementaire hulpverlening aan mens en dier. 

De Jong heeft toch ook nog genoeg dromen voor de toekomst. "Een onderzoek doen naar muziektherapie voor dieren en meer ervaring opdoen in het begeleiden van dieren met kanker m.b.v. de energetische behandelwijze van Bengston/Clegg. Daarmee kan ik de volgende twintig jaar nog wel vooruit!"

Direct contact
Edupet Education