De psychosociale hulphond

Een psychosociale hulphond biedt ondersteuning bij de persoonlijke ontwikkeling. Een maatje dat steun geeft op vlakken waar spanning, onzekerheid en angst ervaren worden. Het weer uit huis durven gaan, een gezond dag- en nachtritme ontwikkelen, verantwoordelijkheid nemen en een nuttige dagbesteding waarbij de begeleider letterlijk gestimuleerd wordt om in beweging te komen. 

Jongeren die jarenlang geïsoleerd hebben geleefd, dat wil zeggen niet meer naar school zijn geweest en/of weinig tot geen sociaal leven meer hebben, ervaren vaak een drempel om hun wereld weer te vergroten. Met de start van een pup (daar moet een toekomstig eigenaar dan affiniteit in voelen) is er ook weer een bewuste keuze gemaakt om de leefwereld te vergroten. Stap voor stap het leven weer aan durven gaan samen met het maatje waar zoveel vertrouwen en verbintenis mee is ontstaan. 

Vanuit verschillende invalshoeken zullen we deze dag de meerwaarde van een psychosociale hulphond toelichten. 

Werk jij in de zorg? Voor een zorgorganisatie? Ben je een behandelaar? Of op een andere manier geïnteresseerd? Meld je dan aan!

Er zal deze dag gesproken worden over het brein, hoe verslaving werkt en ook bij mensen met bijvoorbeeld anorexia nervosa. Een stukje hondenopvoeding zal aan bod komen, waarom is juist dit stukje in combinatie met de doelgroep zo waardevol? Hiernaast wordt de zelfdeterminatietheorie besproken en de praktische inzet van deze honden. Tussen de middag wordt een heerlijke lunch geserveerd.

Er zijn verschillende sprekers aanwezig bij deze dag:

  • Anton Scheurink, hoogleraar neuro-endocrinologie.
  • Doreen Planta, gedragsbioloog.
  • Peer van der Helm, psycholoog en bijzonder hoogleraar Onderwijs & Zorg.
  • Herman Pestman, Kynologisch gedragstherapeut en opleider van buddyhonden voor het KNGF.
  • Ervaringsdeskundige Samira & haar hulphond Winne.

Blijf vooral naderhand nog even hangen om te kunnen netwerken en borrelen met elkaar!

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door HondKat.

95,00
Nog 77 plaatsen beschikbaar
09:15- 17.00 uur
Cursusvorm
Op locatie

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact