Clickertraining is een trainingsmethode voor verschillende dieren. De meeste kennen clickertraining wel voor honden, katten, paarden.. Maar wist je dat je ook clickertraining kan beoefenen met je kip(pen)? Tijdens deze 1-daagse workshop 'Een click met kippen' leert Toinny Lukken alles over het gebruik van timing met behulp van de clicker.

Een click met kippen

De basis van iedere dierentraining is timing. Timing kun je het beste leren door ervaring op te doen met een geconditioneerde versterker zoals de clicker. Dit doen we niet alleen door tijdens de opleiding tot Expert Dierentrainer met dieren te clickeren zoals paarden, katten, geiten, honden en konijnen maar vooral door te trainen met kippen! De clicker is een handig hulpmiddel om snel en makkelijk in stapjes tot het eindgedrag te komen middels het door de Dierentrainers Academie ontwikkelt bekend 7-stappenplan in dierentraining.

Voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het trainen van dieren en zijn of haar trainingsvaardigheden wil verbeteren. Dus voor hondentrainers, gedragstherapeuten, coaches, dierenverzorgers, asielmedewerkers, kinderboerderijmedewerkers, dierenartsassistenten/paraveterinairen en een ieder die het leuk vindt om meer te weten te komen over het werken met de clicker.

De clicker als geconditioneerde versterker

Door de clicker te gebruiken als ‘marker’ voor gewenst gedrag zal een dier vrij snel door hebben dat het gedrag wat deze doet als ‘goed’ wordt ervaren door de trainer en dat er een beloning in de vorm van iets lekkers achteraan volgt. Het geluid van de clicker is een (aangeleerde) geconditioneerde versterker. Dit betekent dat het dier geleerd heeft dat het er na het geluidje van de clicker een beloning volgt. Gedrag wat beloond wordt zal toenemen dus de clicker is een heel leuke manier van trainen omdat het een positieve manier van trainen is. Puur door beloning en niet door straf. Dit betekent dat het dier geleerd heeft dat er na het geluidje van de clicker een beloning volgt. Na verloop van tijd zal de clicker dezelfde waarde krijgen als de beloning en is de conditionering geslaagd!

Wat voor soort kippen gebruik ik tijdens de training?

Mijn kippen zijn grotendeels binnenshuis geboren en grootgebracht in de huiskamer. Ze zijn goed gesocialiseerd en handtam. We gebruiken verschillende soorten rassen zoals kruisingen tussen Brahma’s en Orpingtons (de Dikke Dames), Hollandse Krielen en een Serama. Daarnaast hebben we een tam Hollands Krielhaantje en onze laatste aanwinst zijn twee tamme OudHollandse Vechtkrielen.

Onderwerpen die aan bod komen

 • Introductie: hoe gebruik ik mijn clicker.
 • Klassieke en operante conditionering.
 • Oefenen in timing.
 • Clickeren op elkaar.
 • Opbouwen trainingsplan volgens het door de DTA ontwikkelt 7-Stappenplan.
 • Shaping and chaining.
 • Luring and reward.
 • Belonen vs negeren.
 • Extinctie.
 • Samenwerken aan een training.
 • Opbouwen van je routine.
 • Inzicht in je training, voor- en nabereiding.
 • Leren van je kip.

Iedere dierentrainer zou in ieder geval één keer in zijn carrière een clickertraining met kippen moeten hebben gedaan!

Studiepunten

De NVGH (Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden) kent aan deze dag 3 PE-punten toe.

Inzicht krijgen in je eigen trainingsvaardigheden

Deze cursus zal je nog meer inzicht geven in je eigen trainingsvaardigheden. Kippen zijn namelijk niet ‘om te kopen’ met eten zoals dit bij andere dieren wel het geval kan zijn. Nee, kippen trainen, daarvoor heb je techniek, geduld, inzicht, vaardigheden en vooral timing nodig! Onze kippen hebben al veel mensen kunnen helpen hun timing te verbeteren en inzicht in hun training te krijgen! Denk hierbij aan dierentuinverzorgers, bedrijven om hun managementvaardigheden te trainen, de Nationale Politie, speur- en specialistische dieren en surveillancehonden instructeurs en geleiders.

Denk hierbij aan hondentrainers, gedragstherapeuten, coaches, dieren (tuin)verzorgers, asielmedewerkers, medewerkers van kinderboerderijen, dierenarts-assistenten/paraveterinairen, medewerkers van bedrijven om hun managementvaardigheden te trainen, medewerkers van de Nationale Politie zoals de SSD (Speur- en Specialistische Dieren van de politie), instructeurs/geleiders van politie surveillancehonden, mensen die hobbykippen hebben en het leuk vinden om met ze te trainen, studenten van diergerichte opleidingen,en verder een ieder die het leuk vindt om meer te weten te komen over het werken met de clicker’.

Tijdens de training train je in tweetallen omdat het heel fijn is een partner te hebben die je kan assisteren in de dingen om de training heen en tevens een extra oog is, waardoor je samen op een hoger niveau kunt komen.

Dagprogramma

Dagprogramma: 10.00 tot 16.00 uur.
Inclusief koffie/thee/koek, een heerlijke vegetarische lunch, clicker, hand-out, certificaat van deelname, het werken met onze kippen en alle trainingsbenodigdheden.

Bonus

Deze cursus is inclusief het boek van Toinny Lukken: Kapsonesmakrelen en andere verhalen over het trainen van dieren.

168,20
Nog 7 plaatsen beschikbaar
10:00 - 16:00 uur
Docent(en):

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact

Lees hier onze maatregelen tegen het coronavirus.

Wilde konijnen en cavia’s leven een groot deel van de dag in holen, en zoeken tijdens de warme uren

Principes, integratie in de praktijk en geneesmiddelbeelden van A-Z