Onze leefwereld is een enorme uitdaging en geeft snel stress. Rust en ontspanning worden daarom steeds belangrijker binnen het hondenwelzijn. Tijdens de interactieve lezing ‘Stressreductie bij gedragsvraagstukken’ leer je hoe je stress kunt verminderen met behulp van het ‘bewust aanraken’.

‘Bewust aanraken’ wordt steeds vaker ingezet bij het werken met honden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hondenschool, de gedragstherapiepraktijk, de trimsalon, de dierenartsenpraktijk of de coachingspraktijk. Door mensen meer bewust te maken van de emoties en communicatiesignalen van honden, kunnen hond en mens meer in verbinding met elkaar leven. Via aanraking kunnen we deze unieke verbinding in beweging brengen. Zo leren zowel hond als mens op eigen tempo spanning los te laten.

Het nut van aanraking

Het nut van aanraking is door de wetenschap bewezen. Het maakt onderdeel uit van één van de positieve systemen in de hersenen en kan daarmee meer balans brengen in de emoties van de hond. Aanraken kan ook een negatieve associatie hebben gekregen door eerder opgedane nare ervaringen. Als we in samenspraak met de hond aanrakingen kunnen introduceren, volgt een positieve associatie en daarmee de doorwerking op het zenuwstelsel en alle lichamelijke processen die daarmee in verbinding staan.

Meteen proberen

Tijdens deze interactieve lezing leert Judith Hofman van Kynomassage je hoe je stress met behulp van ‘bewust aanraken’ kunt reduceren. Aan de hand van de oefening ‘rust bij jezelf’, een aantal praktijkvoorbeelden, de Kynomassage-check en een aantal basistechnieken voor ‘bewust aanraken’ kun je zelf meteen actief meedoen. 

Inhoud van deze lezing

 • ‘Bewust aanraken’ binnen het kader van de gedragstherapie en de wetenschap
 • ‘Bewust aanraken’ en de mogelijkheden in relatie tot stress
 • De invloed van stress: fysiek, emotioneel en mentaal
 • Rust bij de hond begint bij rust bij jezelf
 • Stress herkennen en opsporen met de Kynomassage-check
 • Rol van aanraking en massage bij doorbreken van het stresspatroon
 • Het opbouwen van een sessie ‘bewust aanraken’: hoe doe je dat en wanneer kun je je handen inzetten?
 • De samenspraak met de hond: signalen leren interpreteren en leren werken op het tempo van de hond
 • Leuke en nuttige spel-, bewegings- en balansoefeningen afgestemd op de problematiek
 • ‘Bewust aanraken’, wanneer wel en wanneer niet? Wat kun je zelf, wanneer verwijs je door?
 • Creatief werken: eenvoudige opdracht, spel, zoeken

Wil je meer leren voor je eigen hond? Dan kijken we samen of dat in een groep kan, of dat een privé-afspraak beter past. Wil je professioneel met ‘bewust aanraken’ aan de slag? Kijk dan eens naar de driedaagse cursus ‘Stress-reductie met bewust aanraken’, de data hiervoor komen binnenkort online.

Praktisch

Deze praktijkochtend is inclusief koffie, thee en wat lekkers.

Na inschrijving ontvang je automatisch een bevestigingsmail, ongeveer een week voor aanvang ontvang je nog een herinnering en meer informatie per mail. 

Bij onvoldoende deelnemers wordt de interactieve lezing verplaatst. Hier krijg je tijdig bericht van.

45,00
Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar
10:00 - 13:00 uur
Cursusvorm
Op locatie
Organisator
Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk
Docent(en)

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact