Heb je een passie voor konijnen?

Wil je je omscholen? Of ben je reeds professioneel aan het werk en wil je je bestaande kennis over deze dieren uitbreiden? Dan is deze opleiding tot konijnendeskundige absoluut een aanrader!

Let op: onderstaande informatie kan nog iets aangepast worden in verband met verbetering van de opleiding.

Deze opleiding zal via verschillende media plaatsvinden, zoals: e-learning, Zoomsessies, een lesmap en praktijklessen.

Na de opleiding Konijnendeskundige...

 • Heb je alle kennis en kunde in huis om het welzijn van konijnen te verbeteren
 • Weet je precies wat konijnen nodig hebben
 • Diverse methoden om konijnen te kunnen optillen 
 • Temperaturen, buik en kaak voelen, geslacht herkennen
 • Kun je mensen adviseren over verzorging, voeding en het houden van konijnen
 • Kun je konijnenziektes herkennen en EHB(K)O toepassen
 • Begrijp je het gedrag en de communicatie van konijnen

Inhoud van de opleiding:

 • Leefwijze wilde konijn
 • Levensfases
 • Huisvesting
 • Verzorging
 • Gedrag en communicatie
 • Denkwerk en verrijking
 • Konijnen introduceren of koppelen
 • Gezondheid
 • EHBO
 • Voeding
 • Konijnen en andere huisdieren
 • Stress, angst en agressie
 • Castratie, sterilisatie

E-learning en theorieles

Je begint de opleiding met e-learning: de algemene basiskennis over konijnen. Over de aanschaf, leeftijdsfasen en huisvesting. Over zindelijkheid, hoe je een band op kan bouwen tot hanteren en verzorgen. Dan konijnen los in huis en hoe om te gaan met slopende dieren. Het opvoeden van konijnen, waarom castratie en sterilisatie zo belangrijk is en hoe belangrijk een goede nazorg is. We sluiten de basis af met vooral veel video's over denkspellen en verrijking. 

Waar en wanneer je die doorloopt, bepaal je (grotendeels) zelf! Je krijgt een persoonlijk account op www.edupetacademy.nl op de startdatum en krijgt dan toegang tot alle onderdelen. We geven je een aantal richtlijnen mee, bijvoorbeeld welke onderdelen je voor de eerste theorieles bekeken zou moeten hebben. 

Vervolgens gaan we meer de diepte in met rassenkennis, leefwijze wilde konijnen, welzijnsbehoeftes. Je leert over het koppelen van konijnen en EHBO. Met als laatste onderdeel wet en recht. Deze modules zijn diepgaander en langer van duur dan de eerste reeks. Heb je deze modules grotendeel afgerond, dan ben je klaar voor de zes halve dagen theorie die live (digitaal, via Zoom) gegeven worden. Hierbij duiken we opnieuw de verdieping in. Buiten de verdieping, leer je ook over andere onderwerpen, zoals stress, angst en agressie.

Waarom digitaal?
 

In de afgelopen tijd was het door COVID-19 noodzakelijk om de lessen digitaal te geven. Iedereen is echter zo enthousiast dat we besloten hebben hiermee door te gaan en de digitale trainingen een vaste plek te geven binnen ons aanbod aan cursussen. Vanuit je eigen comfortabele stoel thuis achter je computer of met je smartphone met oortjes en microfoon – de lessen volgen.

Praktijk

Het praktijkgedeelte bestaat onder andere uit oefeningen als optillen, de diverse methoden, borstelen, hoe en welke producten kun je het beste gebruiken, de nagels knippen, algemene gezondheidscheck, geslachtbepaling, kaak bevoelen, tanden kijken, het temperaturen van konijnen, trainen, observeren, denkspellen en verrijking en EHBO in de praktijk.

Kosten

De kosten voor deze opleiding bedragen 995 euro, exclusief BTW en inclusief lesmateriaal. De kosten voor het examen bedragen 50 euro.

Rooster

18 november 2022 10:00 - 12:15 uur Les 1 Theorie (online)
25 november 2022 10:00 - 12:15 uur Les 2 Theorie (online)
2 december 2022 10:00 - 12:15 uur Les 3 Theorie (online)
9 december 2022 10:00 - 12:15 uur Les 4 Theorie (online)
16 december 2022 10:00 - 12:15 uur Les 5 Theorie (online)
13 januari 2023 10:00 - 12:15 uur Les 6 Theorie (online)
20 januari 2023 10:00 - 16:00 uur Les 7 Praktijkles bij Dierenopvang Amsterdam
27 januari 2023 10:00 - 16:00 uur Les 8 Praktijkles bij Dierenopvang Amsterdam
24 februari 2023 10:00 - 12:00 Examen bij Dierenopvang Amsterdam

Examen en diploma

Deze opleiding wordt afgesloten met een theorie-examen. Het theorie-examen bestaat uit zowel meerkeuze en open vragen. Bij positief afronden ontvang je het diploma voor Konijnendeskundige.

Aanmelden

Na aanmelding ontvang je een automatische bevestiging. Wanneer wij je inschrijving en betaling verwerkt hebben, ontvang je ook nog een mail met informatie over de opleiding. 

Recensies

"Met een brede glimlach denk ik terug aan deze opleiding; goede combinatie tussen praktijk en theorie, kleine groepen, fijne sfeer en goede docenten. Kortom veel geleerd. En binnenkort start ik mijn eigen bedrijf.
- Kirsten -

"Als dierenarts krijg je regelmatig te maken met de overlap tussen gedragsmatig welzijn en diergeneeskundig welzijn. Een goed advies uitbrengen in de praktijk zonder dat je voldoende weet over het natuurlijke gedrag en behoeftes van het konijn is natuurlijk niet mogelijk. Deze cursus heeft mij enorm geholpen om konijnvriendelijker te worden/werken en eigenaren met konijnen beter te begeleiden. Het samenvoegen van konijnen, het voorkomen van gedragsproblemen en de afwisseling van (wetenschappelijke) theorie en praktijkmomenten maken dit een interessante cursus."
- Dierenarts W.J. Buurman-Kapteijn -

1203,95
Nog 15 plaatsen beschikbaar
10:00 - 16:00 uur
Cursusvorm
Op locatie en online
Organisator
Edupet

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact