Heb jij een passie voor konijnen? Wil je graag hands-on met konijnen werken? Wil je snel aan de slag? Dan is de vakopleiding tot Konijnentrimmer iets voor jou!

Alles leren over trimmen van konijnen

Konijnentrimmer is een vrij beroep. Iedereen kan zich dus konijnentrimmer noemen. Door deze vakopleiding te volgen onderscheid je je hiervan. Je leert om vachtvriendelijk te trimmen, maar bijvoorbeeld ook hoe je stress tijdens het trimmen zoveel mogelijk kan reduceren.

Tijdens de opleiding werken we met kleine groepen en is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en ontwikkeling. Door de digitale lessen te combineren met de praktijk leer je in korte tijd veel.

De vakopleiding bestaat uit: 

 • Een thuisstudie met o.a. veel online video's die je gedurende de opleiding kunt bekijken;
 • Drie praktijkdagen waarbij je met verschillende konijnen en een pluche oefenhoofdje aan de slag gaat;
 • Een online Q&A meeting voor het examen waarin je al je vragen kan stellen;
 • Een verslag van een trimbehandeling die je buiten de lessen om hebt uitgevoerd; 
 • Examen waarbij je naast je theoretische kennis ook in de praktijk aan de slag gaat.

Hoe ziet dit eruit?

De thuisstudie bestaat uit een lesmap met alle benodigde kennis op papier en in onze online leeromgeving vind je video’s over o.a. materiaalkennis, borstelen, knippen en trimdemonstraties.

Bij de drie praktijkdagen ga je konijnen trimmen en al het geleerde tijdens de thuisstudie en e-learning in de praktijk brengen. Tijdens de opleiding krijg je tijdens de eerste twee praktijklessen de kans om materialen uit te proberen en kun je ook het e.e.a. aanschaffen bij de docent. Zo kan je zien wat bij jou past en misaankopen voorkomen. Vanaf praktijkles 3 dien je zelf in het bezit te zijn van alle materialen die benodigd zijn voor de trimbehandeling van het konijn. Edupet heeft samen met KoHoKa drie verschillende pakketten samengesteld, deze kun je met korting aanschaffen als je bij ons de opleiding volgt. Klik hier om de pakketten alvast te bekijken.

Voor het examen ga je zelf ook nog minimaal één langharig konijn trimmen, na deze trimbehandeling vul je een kort verslag in en die lever je in via de online leeromgeving. Nog voor je examen krijg je hier feedback op zodat je dat toe kan passen tijdens je examen. Zo ben je optimaal voorbereid!

Vanaf 8 mei is de thuisstudie beschikbaar, zo heb je voldoende tijd om vóór de eerste praktijkdag op 9 juni een deel van de thuisstudie gevolgd te hebben (studiebelasting 2 dagen).

Voor aanvang van het examen is er nog een online Q&A waarin je vragen kunt stellen.

Ook maken we gebruik van Facebook Messenger. We maken op 8 mei een groep aan waarin alle studenten en docenten zitten zodat je tussendoor makkelijk vragen kan stellen. Heb je geen Facebook account? Geen probleem, we zorgen dat je altijd op de hoogte bent van alle belangrijke informatie. 

Inhoud van de opleiding

 • Algemene konijnenkennis;
 • Het herkennen en kunnen omgaan met lichaamstaal, gedrag, stress en ziektes;
 • Adviseren en omgaan met klanten;
 • Kennis over huid, haar en verschillende rassen;
 • Proefhoofdje knippen met verschillende trimtechnieken;
 • Materialen kennis, gebruik, onderhoud en hygiëne;
 • Konijnvriendelijk trimmen, van snel noodzakelijk trimmen tot modelleren;
 • Diverse demonstraties konijnen trimmen;
 • Knippen met diverse scharen
 • Je trimt zelfstandig de konijnen tijdens de praktijkdagen.

De vakopleiding wordt afgesloten met een examen. Het examen bestaat zowel uit een theoriegedeelte als een praktijkgedeelte. Het theorie examen maak je een dag voor het praktijk examen en kun je online vanuit huis maken. Je krijgt om 10:00 uur ’s ochtends toegang en hebt dan 24 uur de tijd om het examen af te ronden. Meer informatie hier over en over het praktijkexamen ontvang je bij het begin van de thuisstudie.

Docenten

 • Jessica Goedhart, hoofddocente - Konijnendeskundige, en oprichtster van de succesvolle opleiding tot Konijnentrimmer.
 • Bernice Muntz - Dierentrainer, gedragstherapeute en auteur van diverse konijnenboeken, oprichtster van de Konijnen Academie.
 • Diverse fokkers en specialisten.
 • Nathalie Thunnissen - Hondentrimster (sinds 1987), dierenartsassistente, stagebegeleider. Zij geeft internationaal demonstraties en workshops honden trimmen.

Prijs

Deze opleiding bestaande uit een thuisstudie met lesmap en e-learning, drie praktijkdagen (waarbij de modelkonijnen door ons geregeld worden), een Q&A voor het examen en het theorie en praktijkexamen. De praktijkdagen zijn van 10.00 - 16.00 uur. De kosten bedragen 800 euro exclusief btw (€ 968,00 inclusief btw) en is ook inclusief, lunch, koffie, thee met wat lekkers tijdens de praktijkdagen en het examen. Ook de examens en de feedback op het verslag zitten bij deze prijs in. Moet je herexamen doen? Dan kost dit voor het theorie examen €24,95 excl. btw en voor het praktijkexamen €99,- excl. btw extra.
Wil je deze opleiding betalen in termijnen? Lees hier hoe onze betalingsregeling werkt.

Data

08-05-2023             Start thuisstudie + e-learning
09-06-2023             Praktijkdag 1 in Alphen aan den Rijn van 10:00 - 16:00
16-06-2023             Praktijkdag 2 in Alphen aan den Rijn van 10:00 - 16:00
23-06-2023             Praktijkdag 3 in Alphen aan den Rijn van 10:00 - 16:00
30-06-2023             Q&A via Zoom van 19:00 - 20:00 uur
06-07-2023             Online theorie examen waar je om 10:00 uur toegang voor krijgt
07-07-2023             Praktijkexamen in Alphen aan den Rijn van 13:00 - 16:00

Vooropleiding en studiebelasting

Voor de opleiding tot Konijnentrimmer is een vooropleiding niet vereist. De opleiding is op MBO/HBO niveau. De studiebelasting van de Konijnen Academie is ongeveer 5 uur per week, buiten de lessen om.

Recensie
"Ik heb echt zoveel geleerd van deze cursus. Het waren intensieve dagen bomvol nuttige informatie! De begeleiding was zeer kundig en weet alle lesstof goed over te brengen. De theorie is diepgaand, maar geeft een extra dimensie aan de praktijk. 
Het was heel fijn om veel verschillende konijnen(vachten) te zien, te voelen en te leren te behandelen. Bovendien vond ik het een uitkomst dat er veel verschillende soorten scharen zijn uit te proberen alvorens ze aan te schaffen. Ik voel me na deze cursus bekwaam om konijnvriendelijk te trimmen met het konijnenwelzijn op de eerste plaats!"

Na de vakopleiding tot konijnentrimmer:

 • Ben je in staat om als konijnentrimmer aan de slag te gaan;
 • Ben je in staat om alle langharige rassen en vachten te herkennen;
 • Kun je konijnvriendelijk trimmen;
 • Kun je stress bij konijnen herkennen;
 • Weet je welke materialen het beste bij je passen;
 • Kun je aan de hand van het individuele konijn bepalen welke trimbehandeling het beste past;
 • Kun je mensen adviseren over een passend vachtverzorgingsplan;
 • Kun je algemene informatie geven over wat konijnen nodig hebben.

Betalingsregeling
Indien gewenst is er in overleg een betalingsregeling mogelijk. Lees hier hoe onze betalingsregeling werkt.

Deze opleiding kan alleen plaatsvinden mits er voldoende (4) deelnemers zijn. Zo niet dan wordt de startdatum opgeschoven.

Na aanmelding ontvang je een automatische bevestiging en binnen 5 werkdagen ook een mail met alle informatie over de opleiding.

968,00
Nog 4 plaatsen beschikbaar
Vanaf
Cursusvorm
Op locatie en online
Organisator
Edupet

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact