Heb je een passie voor konijnen? 

Wil je je omscholen? Of ben je reeds professioneel aan het werk en wil je je bestaande kennis over deze dieren uitbreiden? Dan is deze opleiding tot Konijnendeskundige absoluut een aanrader 

 

INHOUD OPLEIDING

Module basiskennis
In deze module leer je de achtergrond van het konijn kennen en weet je hoe je je konijn het beste kunt houden. Huisvesting, socialiseren en hoe je andere huisdieren en konijnen aan elkaar kunt laten wennen. Alle basisinformatie komt aan bod.

Module verzorging
Verzorging staat in deze module centraal. Borstelen, nagels knippen, optillen, alles met zo min mogelijk stress. Tevens gaan we deze module hands-on werken en leer je alle methoden zelf uit te voeren.

Module gedrag en communicatie
In deze module staat observeren centraal. Na deze module kun je gedrag herkennen en weet je of het gaat om stress, angst of agressie. Ook leer je over socialisatie met kinderen en andere dieren.

Module trainen en denkwerk
Denkwerk en trainen zijn de basis van deze module. Je leert hoe je angst kunt voorkomen en eventueel kunt ombuigen. Daarnaast leer je hoe je je konijn kunt trainen om op te voeden. We focussen op diverse leeftijden.

Module koppelen
Konijnen moeten niet alleen zijn, vandaar dat er veel koppelingen plaats vinden. We leren je hoe je koppelvakanties op kunt zetten. Hoe je konijnen kunt koppelen en de verschillende acties in het proces.

Module gezondheid en EHBO
Deze module staat in het teken van theorie over de diverse konijnenziektes en EHBO. Na deze dag kun je aandoeningen herkennen en weet je de ernst van een situatie in te schatten. Deze module wordt gegeven door Wendy Buurman-Kapteijn. 

Theoriegedeelte
De opleiding bestaat uit 6 dagen theorie, die digitaal gegeven worden. In de afgelopen tijd was het door het Coronavirus noodzakelijk om deze cursus digitaal te geven. Iedereen is echter zo enthousiast dat we besloten hebben hiermee door te gaan en de digitale trainingen een vaste plek te geven binnen ons aanbod aan cursussen. Vanuit je eigen comfortabele stoel thuis achter je computer of met je smartphone met oortjes en microfoon – de lessen volgen.

Praktijkgedeelte
Het praktijkgedeelte bestaat onder andere uit oefeningen als optillen; de diverse methoden, borstelen, hoe en welke producten kun je het beste gebruiken, de nagels knippen, kaak bevoelen, tanden kijken, het temperaturen van konijnen, trainen, observeren, denkspellen en verrijking.

We hebben twee locaties voor het praktijkgedeelte. Eén in Nederland en één in België. In Nederland geven we les in Groot Ammers, bij de Avonturenboerderij Molenwaard. In België bij de Martin Gaus Academie in Schoten.

Er kunnen maximaal 8 mensen per praktijkdag mee doen, bij meer aanmeldingen worden er ook extra praktijkdagen ingepland.  

De praktijkdagen zijn allemaal inclusief lunch. Heb je dieetwensen? Dan kun je dit bij het inschrijven aangeven en dan houden we daar rekening mee. 

Examen
Het examen bestaat uit een theorie examen met open en multiple choice vragen.

Kosten
De kosten voor deze 8- daagse opleiding bedragen 995 euro, exclusief BTW en inclusief lesmateriaal. De kosten voor het examen bedragen 50 euro.

Opleiding van 8 lesdagen van 10.00 – 16.00 uur + examen

Cursusdata:

 • Les 1           24-09-2021 - Theorie digitaal 
 • Les 2           08-10-2021 - Theorie digitaal 
 • Les 3           22-10-2021 - Theorie digitaal 
 • Les 4           05-11-2021 - Theorie digitaal 
 • Les 5           19-11-2021 - Praktijkles – Avonturenboerderij Molenwaard
 • OF:
 • Les 5          28-11-2021 - Praktijkles – Martin Gaus Academie Schoten
 • Les 6          03-12-2021 - Theorie digitaal 
 • Les 7          10-12-2021 - Theorie digitaal
 • Les 8          14-01-2022 - Praktijkles – Avonturenboerderij Molenwaard
 • OF:
 • Les 8          16-01-2022 - Praktijkles – Martin Gaus Academie Schoten
 • Examen     28-01-2022 - In Veenendaal of digitaal

Examen en diploma
Deze opleiding wordt afgesloten met een theorie-examen. Het theorie-examen bestaat uit zowel meerkeuze en open vragen. Bij positief afronden ontvang je het diploma voor Konijnendeskundige.

Heb je vragen?
Wij horen het heel graag!

Recensie
"Met een brede glimlach denk ik terug aan deze opleiding; 
goede combinatie tussen praktijk en theorie, kleine groepen,
fijne sfeer en goede docenten. Kortom veel geleerd.
En binnenkort start ik mijn eigen bedrijf.
- Kirsten - 

Na de opleiding Konijnendeskundige:

 • Heb je alle kennis en kunde in huis om het welzijn van konijnen te verbeteren
 • Weet je precies wat konijnen nodig hebben
 • Heb je de vaardigheden om konijnen te handelen
 • Diverse methoden om konijnen te kunnen optillen voor o.a. verzorging, dwangvoeding geven,
 • Temperaturen, buik en kaak voelen, m/v kunnen onderscheiden etc.
 • Kun je mensen adviseren over verzorging, voeding en het houden van konijnen
 • Kun je konijnenziektes herkennen en kun je EHB(K)O toepassen
 • Begrijp je het gedrag en de communicatie van konijnen
 • Heb je het diploma om deel te kunnen nemen aan de specialisatieopleidingen zoals een verkorte opleiding tot trimmer, Konijn en probleemgedrag of Konijnentrainer.

Dierenarts W.J. Buurman-Kapteijn:
"Als dierenarts krijg je regelmatig te maken met de overlap tussen gedragsmatig welzijn en diergeneeskundig welzijn. Een goed advies uitbrengen in de praktijk zonder dat je voldoende weet over het natuurlijke gedrag en behoeftes van het konijn is natuurlijk niet mogelijk. Deze cursus heeft mij enorm geholpen om konijnvriendelijker te worden/werken en eigenaren met konijnen beter te begeleiden. Het samenvoegen van konijnen, het voorkomen van gedragsproblemen en de afwisseling van (wetenschappelijke) theorie en praktijkmomenten maken dit een interessante cursus."

1203,95
Nog 20 plaatsen beschikbaar
Cursus opties
134
Praktijkdagen in Nederland
€1.203,95
135
Praktijkdagen in België
€1.203,95
10:00 - 16:00 uur
Cursusvorm
Op locatie en online
Organisator
EduPet

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact

De Prins Health Coach opleiding breidt uit!

Lees hier onze maatregelen tegen het coronavirus.

In een tijd waarin het belangrijk is om als bedrijf te blijven ontwikkelen en mee te gaan met alle digitale mogelijkheden, biedt EduPet een nieuw c