Heb jij altijd al iets (meer) willen doen met agility en wil je mensen enthousiasmeren voor behendigheid? Dan is deze specialisatie tot agility instructeur echt iets voor jou!

De volledige specialisatie bestaat uit 2 modules met een combinatie van zelfstudie, stage én contactdagen die verdeeld worden in een dagdeel theorie en een dagdeel praktijk. In twee modules ga je als agility-instructeur in spé aan de slag met de prachtige kneepjes van dit vak! Zie jij jezelf al voor een groep honden en eigenaren staan die vol energie en leergierigheid uitdagende parcours doorlopen?

Module 1

Tijdens de eerste module gaan we dieper in op Agilty en de daarbij horende technieken. Door middel van een interactieve syllabus en het volgen van 4 praktijkdagen ben je al in staat om onder minimale begeleiding van een ervaren instructeur agility les te geven en te starten met je stage. Bij voldoende resultaat op het examen op de 4e dag krijg je het certificaat Assistent instructeur agility uitgereikt.

Module 2

Na een stage en vervolgens 3 praktijkdagen ben je voldoende voorbereid om zelfstandig les te geven. De tweede module helpt je dan ook om al je kennis en kunde bij elkaar te brengen en toe te passen! Na afsluiting van deze onderdelen krijg je het diploma Instructeur agility als je voldaan hebt aan alle voorwaarden.

Zelfstudie

Elke contactdag bereid je voor door middel van een interactieve syllabus. Deze syllabus krijg je 4 weken voor de eerste contactdag digitaal toegestuurd. In deze PDF kun je via de eerste pagina doorklikken naar de diverse onderwerpen. Bij de onderwerpen per dag is aangegeven welke opdrachten je dient te maken en/of in te sturen.

Voor wie

Deze specialisatie is bedoeld voor kynologisch instructeurs die iets met agility willen gaan doen. Overigens is een specifieke vooropleiding niet vereist.

Docenten

De docenten van deze specialisatie zijn Janet van Steenis en Piet Plasmans. Al jaren zijn Piet en Janet werkzaam binnen de agility en de aangewezen personen om jou te inspireren binnen dit vak! Klik op hun namen om meer te weten te komen over Piet en Janet.

Als je specifieke vragen hebt over deze opleiding dan kun je bellen met docent Piet Plasmans op telefoonnummer 06-13 90 56 65 of een mailtje sturen naar: pjplasmans@gmail.com.

Praktische informatie

 • Wij werken met kleine groepen van minimaal 8 en maximaal 12 inschrijvingen per opleiding. VOL = VOL. Per contactdag krijg je les van 2 docenten waarbij we de groep voor het praktijkgedeelte splitsen om zo iedereen aandacht- en inbreng te geven.
 • Alle theorie wordt behandeld aan de hand van vragen door de cursisten over de door hen, op voorhand, bestudeerde hoofdstukken. Theorie is doorgaans ’s morgens.
 • Alle praktijk doen we met de eigen honden van de cursisten. We gebruiken de honden om voorbeelden te geven; niet om de honden een cursus agility te geven. Hierbij geldt ‘Alles mag en niets moet’. Praktijk is doorgaans ’s middags.
 • Wij raden aan om te beschikken over een speciaal tekenprogramma zoals Agility Blues. Deze zit niet bij de kosten inbegrepen.

Locatie en lestijden

We zijn voor deze specialisatie te gast bij Kringgroep de Ypelaar, IJpelareweg 34, 5048 TA in Tilburg. De Kringgroep ligt vlak aan de snelweg en is helaas niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Parkeren is gratis en er is voldoende ruimte om je hond uit te laten.

De contactdagen beginnen om 10.00 uur en eindigen om 16.00 uur. De kantine van de Kringgroep is op deze dagen geopend van 09.15 uur tot 16.30 uur.

Data

Onderaan de pagina zijn de data voor de praktijkdagen te vinden. 

 • Module 1: 2 maart, 23 maart en 6 april
 • Module 2: 21 september, 19 oktober en 9 november

Kosten

De kosten voor deze volledige specialisatie zijn € 975,- (exclusief btw). Inbegrepen zijn:

 • Lesmateriaal Module 1 en 2;
 • Stagebegeleiding en 6 maanden nazorg na het behalen van het diploma;
 • Lunch en koffie of thee tijdens de lesdagen.

Over de modules

Hier zetten we graag nog wat uitgebreidere informatie voor je op een rij over de inhoud van iedere lesdag:

Module 1

Dag 1: theorie

 • Achtergrondkennis: leerfasen instructeur, agilitytoestellen, geschiedenis, instanties;
 • Reglementen: indeling klassen, wedstrijdverloop, strafpunten, diskwalificatie;
 • Veiligheid: de organisatie, de honden, de cursisten, warming up en cooling down, toestellen en hulpmiddelen, toestelcombinaties;
 • Communicatie: signalen of commando’s, zintuigen, fysiek, non-verbale communicatie, verbale communicatie;
 • Beloning & timing: beloning, timing van de beloning, clicker;
 • Inleiding trainingen: trainingsfasen, toestelindeling, volgorde van aanleren, manieren van aanleren, droogtrainen, variatietraining;
 • Toesteltraining: alle reglementaire toestellen, start, contactvlaktraining, finish.

Dag 2: theorie en praktijk aanleren toestellen deel 1

 • Lesgeven de theorie: algemeen, huisregels, communicatie met cursisten, shaping chaining fading extinctie, lesvoorbereiding en flexibiliteit, cursisten met een beperking, lesgeven aan kinderen;
 • Lesgeven de praktijk: conditioneren of repareren, soorten trainingen, goed- fout observatie, trainen versus coachen;
 • Instructie tekenprogramma: tabbladen, tekenen;
 • Toestelcombinaties: tekenen van combinaties, soorten en aanleertechnieken, in- en uit contrast stellen, voorbeelden.

Dag 3: theorie en praktijk aanleren toestellen deel 2

Technieken: links- en rechts werken, de goede en de slechte kant, staptechnieken, reactiesnelheid, snelheid en looptechnieken, wissels, bochten, free style handling.

Dag 4: theorie examen en praktijk toestelcombinaties

 • Aandachtspunten of nader toe te lichten van alle onderwerpen dag 1 tot en met 3;
 • Uitreiken certificaten Assistent Agility Instructeur.

Inhoud module 2: + voorbereidende stage

We gaan nu het geleerde in de praktijk brengen om je meer zelfvertrouwen te geven en je kennis en ervaring uitbreiden. Je gaat minimaal 8 lesuren lesgeven op een door jou zelf gekozen locatie. Daarnaast ga je een wedstrijd bezoeken en daar twee interviews afnemen. Tenslotte (of tussentijds) ga je naar twee leslocaties in je eigen omgeving en ga je daar twee lessen van instructeurs observeren. Van deze drie opdrachten maak je een kort les- of leerverslag. Zowel bij de theorie als de praktijk gaan we ervaringen delen.

Dag 1: theorie en praktijk leermomenten zelf lesgeven

Naar aanleiding van de les- en leerverslagen gaan we onze opgedane kennis delen. Een heleboel leermomenten voor iedereen op alle 3 de lesdagen. Ook gaan we aan intensief de slag met de mini-parkoersen en bespreken we samen de opstellingen.

 • Wedstrijdtraining: parcoursen ontwerpen en tekenen, parcoursen 1e graad, parcoursen 2e graad, parcoursen 3e graad, van tekening naar veld, parcours verkennen, training en concentratie;
 •  Probleemoplossing 1: algemeen, gedrag van de hond en de handler.

Dag 2: theorie en praktijk leermomenten wedstrijden

 • Wedstrijdorganisatie: spelsoorten, scorelijsten, organisatie en vrijwilligers, keuren van wedstrijden;
 • Probleemoplossing 2: algemeen, gedrag van de hond en de handler.

Dag 3: theorie en praktijk leermomenten observatie

 • Probleemoplossing 3: algemeen, gedrag van de hond en de handler;
 • Uitreiken diploma’s Agility Instructeur.
1143,45
Nog 9 plaatsen beschikbaar
Vanaf
10:00 - 16:00 uur
Cursusvorm
Op locatie
Organisator
Martin Gaus Academie

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact