Honden, speuren, trainen

Hotsche Luik

Sinds de begin jaren ’90 is Hotsche Luik MSc. actief in de hondenwereld. Begonnen als gecertificeerd instructeur, gediplomeerd gedragstherapeut en vervolgens ook als gediplomeerd trainer is zij inmiddels al vele jaren eigenaar, mede eigenaar en consultant van een aantal bedrijven met name in Nederland en Engeland. HL, Scent Detection Academy en Advanced Canine Technologies® zijn hiervan de meest bekende voorbeelden als bedrijven, academy en geregistreerd merk. Daarnaast is zij mede eigenaar van de Bournepark Gundog kennels in Engeland en Nederland en mede ontwikkelaar van het fokprogramma waarin gezondheid en inzetbaarheid de belangrijkste aandachtspunten zijn. Jaren is zij betrokken geweest bij het plaatsen en herplaatsen van honden uit laboratoria en diverse andere achtergronden waar als eerste een veilig huis de opzet was en als tweede de mogelijke inzetbaarheid of trainbaarheid. Als docent en spreker is zij regelmatig te zien bij universiteiten, op conferenties, bij research groepen en academies.

Haar eigen Academy en ACT® ontwikkelen educatie programma’s voor trainers en geur detectie specialisten uit de professionele wereld in 28 landen, 9 staten van Amerika. Inmiddels door de groeiende interesse en om te zorgen dat ieder toegang kan hebben tot op feiten gebaseerde educatie ook voor iedereen die oprechte interesse heeft in deze discipline maar niet perse de ambitie om in dit vakgebied aan de slag te gaan. Ook voor de opleiding tot algemeen trainer, Training the Trainers, een award winning opleiding, buiten een expertise zowel als binnen een expertise geld deze mogelijkheid.

De expertise van Hotsche in training, detectie, zoek en speur mogelijkheden, er is geen onderwerp waar de betrokken bedrijven geen ervaring mee hebben, gecombineerd met een gedegen kennis van gedrag laten een serie zeer sterke staaltjes zien waarvoor zelfs in diverse onderwerpen geheimhoudingsverklaringen getekend moeten worden om veiligheid te waarborgen. Het meest bekende onderzoek waar Hotsche en een onderzoeksteam aan werkten is naar een van de ziekenhuis bacteriën op de afdeling bij de patiënt op het moment dat de bacterie toxine produceert, een samenwerking verband met het VU MC, gepubliceerd in the British Medical Journal en gekoppeld aan een Engelse tv-documentaire. Maar bijvoorbeeld ook haar onderzoek met betrekking tot emoties bij dieren heeft een basis gelegd voor veel ongoing onderzoek.

Uit hoofde van de disciplines waarin zij naam gemaakt heeft is zij betrokken als trainer, instructeur maar ook als consultant bij divers onderzoek. Voorbeelden zijn binnen de Bio-Medische Detectie de ontwikkeling van een educatie programma voor de training van DAAD, Diabetes Alert Assistance Dogs waar zij als enige Nederlander gevraagd is lid te zijn van een internationale expertise groep in dit vakgebied en betrokken te zijn bij de ontwikkeling van een protocol voor het trainen en inzetten van DAAD’s. De opleiding hierin die bij haar Academy gevolgd kan worden is als concept overgenomen in diverse andere landen. Maar ook andere vormen van assistentie worden aangeboden.

Onderzoek naar bijvoorbeeld de detectie mogelijkheden van diverse vormen van Kanker, Narcolepsie, Addison, Diabetes, Bacteriën en buiten de Bio-Medische sector Eco en Conservation mogelijkheden, specialismen in security en betrokkenheid bij projecten die het internationale verkeer in elke denkbare vorm veiliger laten verlopen. Als enig bedrijf ter wereld heeft zij samen met haar partner Eric Burchell de expertise in Vapour detectie verder ontwikkeld in diverse mogelijkheden buiten security. Er is nog veel meer. Jacht, de training van jachthonden voor praktijk en Field Trial (UK), speur (Tracking) en zoekwerk met ook hierin een aantal specialismen behoren naast detectie tot de mogelijkheden.

Inmiddels is Hotsche dankzij haar enorme CV waarvan hierboven een uittreksel, Honourable Member van de IWDA, een internationale organisatie die experts bijeen brengt om educatie programma’s met internationale waarde neer te zetten.

Direct contact
Stefanie Pontolaeng
Stefanie Pontolaeng

Cursussen van Hotsche Luik

Bekijk alle cursussen
Workshop
Workshop: Hondentaal
10:00 - 16:00 uur
Lezing
Interactieve presentatie: de hondenneus
10:00 - 16:00 uur
Workshop
Workshop: Hondentaal 2
10:00 - 16:00 uur