Training, gedrag

Toinny Lukken

Dieren waren altijd al haar passie. Klein of groot, dat maakt niet uit, maar zonder dieren kan Toinny Lukken niet leven. In 1983 behaalde ze haar dierverzorgings- en vee verloskundige diploma in Barneveld en werd ze meteen uitgekozen uit 400 sollicitanten voor een baan bij het Dolfinarium Harderwijk. Daar werd ze dolfijnen-zeeleeuwen- en orkatrainer en heeft ze ruim 20 jaar shows gegeven. Na jarenlang zowel binnen het bedrijf als in het buitenland haar kennis te hebben vergroot, is ze vervolgens toegetreden tot het Team Educatie, waarna ze jarenlang Assistent Animal Care is geweest. Hierbij begeleidde ze het Hoofd Levende Have, de Curator en de dierenarts. Vervolgens is ze 4 jaar lang Entertainment Manager geweest en was ze als Teamleider eindverantwoordelijk voor alle shows op het park en trainde ze zelf de trainers. In 2007 behaalde ze haar diploma als gedragstherapeut voor honden bij Hogeschool van Hall Larenstein/Dogvision en richtte ze haar eerste bedrijf Zoo Animal Consultancy op. Hierbij focuste Toinny zich vooral op het trainen van dierentuinverzorgers en hun dieren, iets wat ze vanaf 1999 tot op heden met regelmaat is blijven doen. Van 2010 tot 2015 is ze Opleidingscoördinator bij Dolfinarium Harderwijk geweest en trainde ze intern alle trainers. Extern trainde ze studenten van diergerichte opleidingen in wekelijkse trajecten tot dierentrainer.

Naast haar werkzaamheden voor het Dolfinarium heeft ze ruim 10 jaar voor de Apenheul met de verzorgers van de Bonobo’s, Slingerapen, Orang-oetans, Wolapen en Doodshoofdapen gewerkt en levert ze momenteel nog steeds haar bijdrage aan dierentuinen. Denk hierbij aan Wildlands, Dierenpark Amersfoort, Beekse Bergen en Ouwehands Dierenpark. Maar ook aan zeezoogdierparken in het buitenland onder meer in Australië, Amerika, Hawaii en Curaçao. Dit alles op het gebied van trainingsvraagstukken om het dierenwelzijn te verhogen, met name gericht op gezondheidstrainingen.

Na ruim 34 jaar werkzaam te zijn geweest voor het Dolfinarium Harderwijk is ze 2 jaar lang docent Diertraining en Gedrag geweest aan het Aeres MBO Barneveld. In 2018 is Toinny haar 2e bedrijf gestart, de Dierentrainers Academie met als visie het verhogen van de kwaliteit van leven van dieren onder menselijke zorg door kennisoverdracht. Dit wil Toinny bereiken door haar in 40 jaar opgebouwde kennis over te dragen aan jou in de ruimste zin van het woord. Ze focust zich vooral op het verbeteren van de vaardigheden van de dierenverzorger in algemene zin door training, educatie en conservatie waarbij duurzaamheid en dierenwelzijn hoog in het vaandel staat.

Momenteel is Toinny projectleider voor de verzorgers van Artis waarbij zee trainen met verschillende diersoorten zoals chimpansees, wolven, leeuwen, giraffen, olifanten, tijgers, panters, pandaberen, allerlei papegaaiachtige en vogelsoorten. Daarnaast is ze spreker op congressen, geeft ze lezingen aan dieropleidingen, is ze gastdocent aan de Action Learning Academy, geeft ze workshops aan dierentrainers en geef met  regelmaat trainingen aan de Nationale Politie, afdeling speur- en specialistische dieren, surveillancehondengeleiders en instructeurs. Ondertussen is de Dierentrainers Academie uitgegroeid tot een opleidingsinstituut met als doel hét kenniscentrum te zijn op het gebied van het opleiden tot professionele, gecertificeerde dierentrainers.

In 2019 heb ik samen met Janine Verschure een boek geschreven over het trainen van dieren genaamd: ‘Kapsonesmakrelen en andere verhalen over het trainen van dieren’. Een tikkeltje autobiografisch maar wel met een belangrijke boodschap: gedragsverandering kan alleen optreden als het dier gemotiveerd is met jou samen te werken, en als jij dus de moeite neemt het dier beter te leren kennen door o.a. scholing op het gebied van diergedrag en -training. 

Toinny: "Mijn stokpaardje om mensen te trainen een goede dierentrainer te worden zijn al jarenlang mijn eigen kippen. Met hen leer ik aankomende dierentrainers hoe belangrijk het is om op een positieve manier te trainen waarbij timing heel cruciaal is. Als je in staat bent om een kip te trainen, kun je ieder dier trainen!"

Direct contact
Edupet Education