Menu
Menu
Vrijdag 9 juni 2023, de laatste praktijkdag van de Opleiding Konijnendeskundige. Dierenbeschermingscentrum Amersfoort is de leslocatie voor de studenten en docenten die na een korte presentatie direct doen waar ze voor kwamen: lekker aan de slag met konijnen voor een flinke dosis praktijkervaring. Met veel mini-workshops op één dag wordt het een actieve dag met een fijne afsluiting: het diploma Konijnendeskundige!
Het is de eerste keer dat de praktijklessen in het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort plaatsvinden. Een nieuwe omgeving is altijd even wennen. Maar door de gastvrije ontvangst van de medewerkers voelt iedereen zich al snel thuis. Docent Arlène trapt de dag af met een korte presentatie over onder andere de gezondheidscheck, de geslachtsbepaling, dwangvoeren en hoe je afwijkingen kunt zien en voelen. Ze legt nadruk op hoe je voorkomt dat je het konijn overbelast, hoe je het welzijn waarborgt en welke dingen aanleiding zijn om naar een dierenarts te gaan.
Docent Arlène demonstreert de buikpalpatie
Welzijn op de eerste plaats bij Dierenbeschermingscentrum Amersfoort en Edupet
Dierenbeschermingscentrum Amersfoort heeft een opvangcapaciteit voor 200 konijnen en knaagdieren. Het grote aantal konijnen biedt een uitgelezen mogelijkheid tot oefenen, maar uiteraard wordt er rekening gehouden met elk individueel konijn. Er zijn goede afspraken gemaakt over wat wel en wat niet mag. Want het welzijn van de konijnen komt altijd op de eerste plaats.
Over kipfilets en burrito’s
De rugspieren van een konijn zijn goed te voelen. Als je over de ruggengraat aait, lijkt het net of er aan weerszijden van de ruggenwervels twee kipfilets zitten, vertelt Arlène. Dat is een goede graadmeter om de body score uit te voeren: is het konijn te dik, te dun of precies goed? Ze sluit af met dwangvoeren, de EHBO koffer en de bunny burrito (het veilig in bedwang houden van het konijn). De groep wordt in kleinere groepje verdeeld en aan het werk gezet. De praktijk begint!
Docent Karin (rechts) demonstreet het veilig oppakken van het konijn.
Samen veel oefenen om praktijkervaring op te doen
Terwijl de ene helft van de groep naar de verblijven van de konijnen gaat om daar hanteren, algemeen onderzoek en Hersenwerk te oefenen, begint de andere helft met verschillende werkvormen die in het leslokaal zijn uitgestald. In groepjes van twee wordt geoefend met onder andere de bunny burrito, veilig optillen, het proces van dwangvoeren en het palperen (het lichaam bevoelen op onregelmatigheden) van geprepareerde pluche konijnen. Zo heeft Bella een gasbuik, Sandy lijdt aan zandblaas en Mike heeft duidelijk te veel gegeten en heeft een overvulde maag. Alle leervormen zijn bedacht om de studenten creatieve afwisseling te geven voor de hoeveelheid theorie. Het slaat aan, want de studenten zijn zo druk aan het werk, dat de melding ‘lunch!’ als een verrassing komt. Nu al?!
Palperen van geprepareerde pluche konijnen
Bella heeft een gasbuik, Sandy lijdt aan zandblaas en Mike heeft een overvulde maag
Na de lunch gaat de praktijk verder. Door regelmatig rouleren kan iedere student alles doen. Op zo’n praktijkdag vallen er veel puzzelstukjes uit de theorie op z’n plek. Daar waar er nog vragen zijn, staan docenten Arlène en Karin en docent in opleiding Kathy klaar om deze te beantwoorden. Ook hoofddocent Bernice is dit keer aanwezig.
De groep studenten is een mooie mix van dierenartsassistenten, dierenspeciaalzaakmedewerkers, docenten van diverse dieropleidingen, asielmedewerkers en eigenaren met een meer dan gemiddelde interesse in konijnen. Aan het eind van de dag vraagt hoofddocent Bernice aan hen wat ze van de opleiding vonden. De reacties zijn positief: ‘Fijn dat we zo uitgebreid kunnen oefenen’, ‘Met een ‘echt’ konijn kunnen werken, is een pluspunt op deze praktijkdag’, ‘Ik leer veel van mijn medestudenten en het is ook nog eens heel gezellig’. Bernice vult aan: ‘Het is mooi te zien dat er een gevoel van verbinding en vertrouwen is ontstaan in de groep. Je kunt tijdens maar ook na de opleiding met elkaar sparren en dingen delen. Je kennis wordt steeds uitgebreider en dat komt het welzijn van de konijnen zeker ten goede.’