Menu
Menu
Een bench is een opvouwbaar verblijf voor een hond. Dit verblijf wordt ook wel eens een kamerkennel genoemd. Hij is gemaakt van kunststof, nylon of draadstaal. Het is een vaak gebruikt hulpmiddel voor hondeneigenaren om zowel de hond als de omgeving te beschermen.
Je kan een bench eigenlijk vergelijken met een box voor baby’s, een veilige plek waar de baby rustig kan liggen. Ook is de bench een veilig vervoersmiddel. Een bench in de auto beschermt de hond tijdens de reis. De bench moet voor de hond een rustige plek zijn waar hij zich veilig terug kan trekken. Maar hoe laat je een puppy wennen aan de bench?
Weinig honden zullen de bench meteen als hun eigen plek zien, dit moet je ze aanleren. Wanneer de fokker tijd in een benchtraining heeft gestoken heb je al een voordeeltje, maar anders zal jij de hond moeten leren dat de bench leuk is. Dit betekent dat je de bench nooit als straf mag gebruiken, hij gaat zich dan onaangenaam voelen in de bench. Een negatieve ervaring is lastig weer terug te draaien. Verder moet je extra moeite doen om de bench aangenaam te maken. Zo kan je de pup een lekkere kluif geven in de bench of een leuk speeltje.
Als de bench in de kamer staat kan je af en toe iets lekkers in de bench gooien. Dit kan zowel op momenten dat de puppy het wel ziet als op momenten dat de hond het niet ziet. Als de pup merkt dat er af en toe iets lekkers in de bench ligt zal hij steeds vaker uit zichzelf de bench gaan verkennen, op zoek naar dit lekkers. Zorg er wel voor dat je het deurtje niet dicht doet, in het begin moet de pup echt zelf de keuze hebben.
De hondenbench moet ook een aangename plek zijn om te verblijven. Hoeveel je ook je best zal doen, een kale kooi zal nooit leuk worden. Wij vinden het ook niet fijn om in een lege betonnen kamer te moeten blijven. Maak de bench daarom ook een fijne plek. Dit begint al bij de grootte van de hondenbench. De bench moet groot genoeg zijn dat de pup straks als volwassen hond rechtop kan zitten en uitgestrekt kan liggen. Als de bench te klein is kan dit voor pijn bij de hond zorgen. Leg een fijn kleed in de bench waar de pup lekker op kan liggen.
Ook kan het helpen om een deken over de bench te leggen, zodat het een holletje wordt. Let er ook op dat de pup zich nergens aan kan bezeren. Doe onder andere de halsband altijd af. Leg ook je pup in de bench op het moment dat hij erg moe is en in slaap aan het vallen is. Zo gaat de pup de bench associëren met slapen. Zorg er wel voor dat je de pup er weer uit haalt voor hij zelf wakker wordt zodat hij zich niet opgesloten voelt.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat je hond op commando de bench in gaat en dat hij daar ook een periode kan blijven. Dit kan je trainen. In het begin kan je dit leuk maken door een spelletje te spelen. Zet je puppy ergens neer en laat hem zien dat je iets lekkers in de bench legt. Vervolgens laat je de hond naar de bench toe gaan om het lekkers te halen. Geef hem het commando, bijvoorbeeld ‘bench’ wanneer hij er naartoe gaat. Laat de pup na het eten van het lekkers gewoon weer uit de bench komen.
Wanneer dit goed gaat kan je de afstand steeds meer gaan vergroten, totdat je hem zelfs van een andere ruimte met het commando naar de hondenbench krijgt. Dan kan je ook gaan trainen dat de hond zelf in de bench blijft. Pas wanneer hij zelf in de bench blijft, kan je het deurtje dicht doen en even de kamer uit lopen. Let erop dat de hond niet gaat piepen wanneer hij in de bench zit. Doet hij dit wel, dan heb je te veel van hem gevraagd. Zet een stapje terug in de benchtraining.
Ook de bench weer uitkomen is een leerproces. Het is niet de bedoeling dat de hond opgewonden aan het deurtje van de bench gaat krabben omdat jij thuis komt. Doe daarom als je thuis komt niet altijd meteen het deurtje open, maar loop ook gewoon verder. Leer de pup aan dat thuiskomen heel normaal is en geen reden voor enthousiast gedrag.
Wanneer de pup tegen het deurtje van de bench aan begint te duwen als jij het deurtje open probeert te doen, doe dan het deurtje weer dicht. Wacht tot de pup weer rustig is en probeer het deurtje dan weer open te doen. Druk gedrag, deurtje weer dicht. Op deze manier moet de hond zelf nadenken wat hij anders moet doen om de bench uit te kunnen. Al snel zal hij doorhebben dat hoe rustiger hij is, hoe sneller hij de bench uit mag.
De bench moet echt het plekje van de hond zijn. Hier moet hij zich terug kunnen trekken en rust kunnen vinden. Het is daarom belangrijk dat hij in zijn bench niet gestoord word, door niemand in huis. Let extra op kleine kinderen, die nog wel eens hun handen in de bench willen steken. Respecteer de plaats van de hond.