Menu
Menu
Besluiten om een hond in huis te nemen is een leuke, maar grote beslissing. Wanneer je deze keuze gemaakt hebt komt vrij snel daarna de vraag: ‘Welke hond?’. Het is natuurlijk mogelijk om een Schotse collie te nemen omdat deze honden zo leuk waren in de serie ‘Lassie’, maar voor je het weet heb je een honden die niet bij je past. Wij vertellen je waar je op moet letten om een onderbouwde keuze van hondenras te maken.
Als eerste is het belangrijk om zeker te weten dat een hond in jou leven past. Elke hond heeft liefde, aandacht en tijd nodig. Ze moeten door weer en wind uitgelaten worden, ook als het regent. Training en aandacht kosten veel tijd, maar je krijgt er ook veel liefde voor terug. Heb jij deze tijd over voor je hond? Dan kan je zoektocht beginnen!
Het belangrijkst is om te zorgen dat het karakter van een hond goed bij je wensen past. Als je graag een allemansvriend wilt hebben kan je beter geen hond van een waaks ras kopen, en andersom. Stel jezelf de vraag waarom je een hond wilt. Het antwoord op deze vraag zal veel rassen af laten vallen. En hoewel niet elke rashond hetzelfde is, geeft een rasstandaard wel een algemeen beeld van het karakter dat een hond naar alle waarschijnlijkheid zal hebben. Wil je zo zeker mogelijk zijn van het karakter van een hond? Adopteer dan een oudere hond waarvan het karakter al bekend is. Als het karakter van de hond bij jou wensen past zal je het meeste plezier beleven van je hond, en hij ook van jou!
Heb je bedacht welk karakter je nieuwe vriend moet hebben, dan kan je gaan kijken naar het uiterlijk van de honden. Hierbij gaat het dan niet om bijvoorbeeld de vachtkleur, maar om uiterlijke kenmerken die gevolgen hebben voor bijvoorbeeld praktische zaken en de verzorging van een dier. Zo kan een grote hond bijvoorbeeld lastiger in huis zijn. Hij zal sneller dingen van tafel kunnen pakken. Daarnaast heeft hij meer ruimte en meer voer nodig. Hierdoor kan een kleine hond goedkoper zijn. Kleine honden worden over het algemeen ouder dan grote honden.
Naast grootte is vacht ook een factor om over na te denken. Een langharige hond kan heel erg mooi zijn, maar moet vaak ook dagelijks geborsteld worden, terwijl sommige kortharige honden bijna nooit geborsteld hoeven te worden. Bedenk hoeveel tijd je hebt voor de dagelijkse verzorging en pas je keuze aan.
Gehoorzaamheid ligt niet alleen aan het ras, maar ook aan de opvoeding. Je kan een hond kiezen die bekend staat heel gehoorzaam te zijn, maar als jij hem niet goed opvoed zal jouw hond alsnog niet luisteren. Desondanks heb je zeker makkelijke en minder makkelijke honden. Bedenk wat je wilt. Wil je graag een hond die goed luistert en loyaal is? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Labrador. Wil je liever een hond die ook wel eigenwijs is? Dan zijn veel jachthonden, bijvoorbeeld Beagles, een mogelijkheid. Deze honden zijn erop gefokt om zelfstandig keuzes te kunnen maken, wat betekend dat je ze ervan moet overtuigen dat naar jou luisteren de beste keuze is. Een uitdaging, maar dit kan wel heel leuk zijn! Ook de drive om te werken is een factor die meespeelt binnen gehoorzaamheid. Als je vooral wilt dat de hond luistert naar je wanneer je hem verteld dat hij op zijn plaats moet gaan liggen, heeft de hond geen hoge drive om te werken nodig. Wil je graag met hem gaan schapen drijven, dan is een hoge drive om te werken wel belangrijk.
Bij gehoorzaamheid speelt intelligentie ook een rol. Een hond moet ten slotte begrijpen wat je van hem vraagt voor hij kan gehoorzamen. Maar, een intelligente hond kan ook juist averechts werken. Hij zal ook sneller manieren kunnen vinden om te doen wat jij eigenlijk niet wilt. Een hond die deuren kan openen is misschien wel heel slim, maar niet altijd even handig.
Op internet kom je regelmatig verhalen tegen van honden die ‘domme dingen’ doen. Maar eigenlijk zijn honden slimmer dan je denkt! Ze laten het alleen niet altijd zien, net als veel mensen. Uit onderzoek is gekomen dat Duitse herders, Poedels en Border collies tot de slimste rassen behoren, terwijl Afghaanse windhonden, Bulldogs en Chow chows minder slim zijn.
Hoe sportief je zelf bent is ook een belangrijke factor in de keuze van een hondenras. Als jij weinig tijd hebt om actief te zijn met een hond, maar hem wel goed uit kan laten, is een gezelschapshond waarschijnlijk een goed passende hond. Denk hierbij aan een Bulldog, Mopshond of Chihuahua. Hou je ervan om kort maar explosief actief te zijn, dan is bijvoorbeeld een Greyhound wel wat voor jou. Dit zijn honden die graag rennen, maar wel kleine afstanden. Daarnaast zijn ze liever lui dan moe. Andere honden, zeker honden die gefokt zijn om te werken hebben veel beweging nodig. Wanneer je een van deze honden alleen maar 2 keer per dag even uitlaat kan je een hond met gedragsproblemen krijgen, terwijl het hele leuke honden zijn als ze genoeg beweging krijgen. Kijk wat je zelf aan kan en kies een hond die bij je past.
Als je na hebt gedacht over de voorgaande onderwerpen heb je een idee wat voor een hond je wilt hebben. Maar welk ras past er nou bij de kenmerken die jij graag ziet? Er zijn meer dan 300 hondenrassen erkend. Deze rassen zijn ingedeeld in 10 verschillende rasgroepen. Deze groepen zijn gebaseerd op overeenkomsten in bijvoorbeeld karakter, inzet en oorspronkelijk fokdoel. Ze kunnen je helpen om een selectie van rassen te maken.
Meer informatie? Volg dan onze e-learning Rassenkennis. Tijdens de e-learning over rassenkennis leer je niet alleen over de verschillende rasgroepen en rassen, maar leer je ook de oorsprong van het ras én test jij je zelfkennis doormiddel van de Rasherkenning-quiz! Deze e-learning is dus perfect om kennis op te doen als je gewoonweg geïnteresseerd bent in honden of als je als professional jouw kennis wilt opfrissen!
Een hond kiezen is dus toch wel iets ingewikkelder dan gaan voor het leukste snoetje. Zorg ervoor dat de hond bij jou leven past, dan hebben jullie samen de grootste lol. Maar bedenk wel, een ras laat wel een algemeen karakterbeeld zien, iedere hond heeft nog steeds zijn eigen karakter. Een goede opvoeding is net zo belangrijk om een fijne hond te krijgen.