Menu
Menu
Wil jij konijnen aanschaffen? Dan is het goed om alvast te overwegen of ze binnen of buiten gehuisvest worden. Een goede omgeving draagt bij aan de gezondheid en tevredenheid van je konijn. Wij vertellen je voor- en nadelen van het hebben van een konijn buiten of binnen.
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. De keuze is afhankelijk van de behoefte van het konijn en de ruimte die je hebt. Sommige konijnen wonen liever binnen, waar ze warm zitten en veel aandacht krijgen. Andere vinden het juist fijn om buiten te leven. Bepaal aan de hand van het gedrag van jouw konijnen wat de beste keuze is: je konijn buiten of binnen houden.
Overal zijn konijnenhokken te kopen; online, in de dierenwinkel of het tuincentrum. Wat er niet altijd bij wordt verteld, is dat een konijn meer ruimte nodig heeft dan alleen een hok. Het hok is fijn voor het konijn om zich terug te trekken, te slapen of voor veiligheid. Maar naast een hok dient je konijn ook loopruimte te hebben, dat kan je regelen middels een ren, zowel binnen als buiten. Wil je het nog beter aanpakken? Dan kun je jouw konijn los houden, zonder enige ruimtebeperking! Hier zitten natuurlijk wel wat voorwaarden aan, het is bijvoorbeeld niet veilig als er losse kabels liggen waar je konijnen aan kunnen knagen. Heb je meerdere diersoorten in huis, zoals een hond of kat? Ook dan is het los houden van een konijn in huis niet verstandig, omdat je er niet altijd bij bent om toezicht te houden. In dat geval is een ren gekoppeld aan het verblijf van jouw konijn ideaal.
Regelmatig geven we workshops en webinars over het huisvesten van konijnen. Want hoe zorg je nou voor een blij konijn? Wij leren je alles wat je moet weten. Bekijk hier ons cursusaanbod over konijnen of schrijf je in voor de nieuwsbrief om als een van de eerste op de hoogte te zijn van een nieuwe cursus.
Konijnen zijn groepsdieren, een maatje is daarom absoluut gewenst. Heeft jouw konijn nog geen maatje? Er zit vast een konijnenasiel of -opvang in de buurt die jouw konijn kan koppelen aan een vriendje, of vriendinnetje.
De ruimte die je jouw konijn binnen kan bieden is vaak kleiner dan buiten, ook zijn binnenhokken zijn vaak iets kleiner dan buitenhokken. Binnenverblijven voor konijnen hebben altijd een kunststof onderbak en de bovenkant is gemaakt van spijlen of kunststof. Een verblijf met spijlen zorgt voor een betere ventilatie en heeft daarom de voorkeur. Door een ren aan het hok te koppelen krijgt je konijn voldoende ruimte. Bedenk daarom of je voldoende ruimte hebt binnen om deze ruimte te bieden.
Een konijnenhok buiten biedt vaak meer ruimte voor het dier dan een binnenhok kan en deze heeft meestal een ren. Het belangrijkste aan een buitenhok is dat het goed geïsoleerd is en van de grond af staat. Een balkon is minder geschikt voor een buitenhok, omdat dat vaak minder beschut is.
Voor alle konijnen geldt dat ze niet houden van vocht, tocht of felle zon. Daarnaast kunnen ze slecht tegen grote temperatuurverschillen. Verplaats een konijnenhok dus nooit zomaar van een warme naar een koude omgeving of andersom. Konijnen kunnen in de Nederlandse winters prima buiten gehouden worden, maar hier moeten ze wel aan wennen. Ze hebben namelijk even tijd nodig om een goede wintervacht aan te maken. Het aanmaken van zo'n warm vachtje duurt zeker 3 maanden, daarom kun je jouw konijn het beste uiterlijk in augustus naar buiten verhuizen. Zo hebben ze genoeg tijd om een wintervacht aan te maken.
Wil je jouw konijn naar binnen verhuizen? Bijvoorbeeld omdat je verhuist of het toch gezelliger vind binnen? Doe dit dan ook bij voorkeur het einde van het voorjaar of in de zomer. Dan is het verschil tussen buiten en binnen het minst groot. Een konijn met een wintervacht kan namelijk slecht zijn warmte kwijt, waardoor ze bij veel beweging of een warme dag binnen zich minder fijn voelen of snel overhit kunnen raken. In de zomer heeft jouw konijn nog geen wintervacht, dus kan hij makkelijk verhuizen.