Menu
Menu
Bij konijnen komen twee virusziekten voor die een dodelijke afloop kunnen hebben: myxomatose en het viraal hemorrhagisch syndroom (VHS). Je kunt je konijn hiertegen beschermen via een enting. Afhankelijk van het vaccin dat je dierenarts gebruikt, moet een konijn één- tot tweemaal per jaar worden geënt. Laat jij jouw konijn inenten?
Myxomatose is een virus waarmee een konijn besmet kan worden door direct contact met besmette soortgenoten, besmette materialen of besmette muggen, steekvliegen of vlooien. Een van de eerste verschijnselen van deze ziekte zijn verdikte oogleden en een opgezette anus. Daarna volgen symptomen als verdikkingen in de huid, verdikte en warme oren, etterende oog- en neusuitvloeiing en vastgeplakte oogleden, waardoor het dier niets meer ziet. Zieke konijnen zijn vaak suf en voelen warm aan.
VHS is een virus waarmee een konijn besmet kan worden als het in aanraking komt met de ontlasting, urine of het speeksel van een besmette soortgenoot, besmet voer, besmette materialen of besmette insecten. Een besmet konijn kan hoge koorts hebben, benauwd worden, stoppen met eten, zenuwstoornissen en bloedingen krijgen en plotseling sterven. In het laatste stadium van deze ziekte zie je vaak een schuimende, bloederige neusuitvloeiing. Het kan ook gebeuren dat een konijn geen enkel symptoom laat zien, maar plots dood is.
Zoals je al leest komen er bij konijnen ziekten voor die dodelijk zijn voor konijnen, voor beide ziekten bestaan helaas geen medicijnen wanneer je konijn eenmaal besmet is. Door je konijn jaarlijks te laten enten, voorkom je dat hij ziek wordt.
Konijnen mogen gevaccineerd worden vanaf vijf weken oud. Het voorjaar is het meest geschikte moment om je konijn tegen myxomatose te laten vaccineren, omdat dan de stekende insecten tevoorschijn komen die de ziekte kunnen overbrengen. Eenmaal per jaar is voldoende om jouw konijnen te beschermen.
Neem contact op met je dierenarts voor meer informatie over inenten, zodat ook jouw konijn voortaan goed beschermd is!