Menu
Menu
Wordt jouw konijn al wat ouder of wil je alvast voorbereid zijn op zijn seniorfase? Het is goed om te weten dat je veel kunt doen om jouw oude konijn een mooie oude dag te geven. Lees hier onze tips.
Ben jij opzoek naar een nieuw huisdier en overweeg je om konijnen aan te schaffen, maar ben je benieuwd hoe oud een konijn wordt? Een exacte leeftijd is natuurlijk niet vast te stellen, er zijn verschillende factoren die meespelen zoals gezondheid en erfelijke gezondheidsproblemen. De gemiddelde levensverwachting van een konijn is 10 tot 14 jaar. Hoe oud een konijn wordt kan ook worden beïnvloedt door de grootte, leefomgeving, voeding en zorg die het konijn krijgt. Ook kan een konijn (helaas) ziek worden en daardoor vroegtijdig overlijden. Een aantal konijnenziektes zijn te voorkomen door vaccinatie, daar vertellen we je hier meer over.
Weten hoe je jouw konijn de allerbeste zorg geeft? We geven verschillende cursussen waarin we je meer leren over basiszorg, voeding en verzorging. Neem een kijkje bij ons cursusaanbod.
Een oud konijn geeft zichzelf minder beweging en wordt daardoor sneller te dik. Word jouw konijn al oud? Let dan dus extra op de voeding en geef niet te veel snacks. Door overgewicht kunnen ook andere problemen ontstaan, zoals ontsteking van de voetzolen (sore hocks) en het niet meer op kunnen eten van de nachtkeutel (die ze nodig hebben voor de vitamine B). Controleer ook regelmatig de nagels, aangezien deze minder snel zullen slijten als het konijn oud is en minder beweegt.
Oudere konijnen hebben eerder problemen met de vacht en meer moeite om de vacht goed te verzorgen. Bijvoorbeeld omdat ze minder fit zijn of last hebben van artrose. Je kunt een oud konijn helpen door af en toe met een zachte borstel te borstelen en de losse haren te verwijderen. Soms hebben oudere konijnen moeite met het opbouwen van een goede wintervacht. Mocht jouw konijn hier ook last van hebben, dan is het beter je konijn voor de winter naar binnen te halen om daar lekker knus te overwinteren.
Gezondheidsproblemen kun je voorkomen óf optijd behandelen door een jaarlijks bezoek bij de dierenarts te plannen. Tijdens een bezoek controleert de dierenarts jouw konijn, hij kijkt bijvoorbeeld naar het gewicht, de ogen en het gebit.
Een oud konijn is of wordt minder actief en zal meer slapen of liggen. Dit kan komen door gewrichtsproblemen of simpelweg een lager activiteitsniveau. Belangrijk: merk je dat jouw konijn minder actief is? Neem contact op met je dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten. Wanneer een oud konijn minder beweegt, zullen zijn nagels minder snel slijten. Bekijk daarom regelmatig of ze nog een goede lengte hebben of te lang worden. Zijn ze te lang? Dan is het tijd om ze te knippen. Durf je dan niet zelf? Dan kun je terecht bij je dierenarts.
Blaasproblemen komen vaker voor bij een oud konijn. Onder andere doordat oudere konijnen een teveel aan calcium niet goed kunnen verwerken. Daarnaast heeft een oud konijn vaak een lagere weerstand waardoor hij gevoeliger is voor ziekten. Een goede seniorvoeding en de juiste hooisoort kan al veel verschil maken voor jouw maatje. Af te raden is het gebruik van likstenen en snoep. Geef je konijn liever een verantwoorde variatie zoals groente. Wat je jouw konijn het beste kan geven? Dat lees je hier.