Menu
Menu
De grote dag is daar! Je hebt een schattige pup uitgezocht en vandaag zal het beestje voor het eerst kennis maken met zijn of haar nieuwe huis. Maar hoe zorg je ervoor dat de pup zich thuis voelt? Wij geven je graag wat tips om deze leuke dag goed te laten verlopen.
Na een onbekende autorit maakt je pup voor het eerst kennis met zijn of haar nieuwe huis en dat is natuurlijk erg spannend. Sommige pups zullen enthousiast het huis rondsnuffelen, terwijl andere pups even rustig de tijd nodig hebben. Laat hem zelf rustig op onderzoek gaan en geef hem de tijd om goed te wennen. Van de zenuwen kan de pup een plasje doen. Straf hem hiervoor niet, maar stel hem gerust. Wanneer je pup in huis komt zijn er vaak veel vrienden en familieleden die graag even komen kijken. Een pup is nou eenmaal erg schattig. Toch kunnen deze mensen voor jou pup erg spannend zijn. Geef de pup daarom de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen voordat je veel mensen uitnodigt. Wanneer er mensen zijn, laat dan de pup zelf het tempo bepalen. Komt de pup naar het bezoek toe is dat mooi, maar geef hem ook de ruimte als hij dit niet doet.
Een nieuwe omgeving kan voor je pup beangstigend zijn. Als je al een ander huisdier hebt kan dit extra spanning opleveren. Laat je dieren voorzichtig aan elkaar wennen zonder iets te dwingen. Sluit ze niet samen op maar zorg dat ze elkaar de ruimte kunnen geven. Zeker in het begin kan het slim zijn om de dieren apart van elkaar eten te geven. Zorg er ook voor dat je bij de dieren blijft als ze kennis maken met elkaar om je pup, maar ook je andere huisdier te beschermen.
Bij de eerste dag van je nieuwe pup hoort natuurlijk ook de eerste keer uitlaten. Uitlaten is belangrijk voor een pup zodat hij zijn behoefte kan doen. Regelmatig je pup uitlaten helpt met het zindelijk maken. Let er wel op dat je zijn behoefte opruimt, dit hoort bij een goede eigenaar zijn. Daarnaast kan een boete voor het niet opruimen van de behoefte van de pup oplopen tot €140,-.
Naast het uitlaten van de hond om zijn behoefte te doen, is het ook belangrijk om te wandelen met je pup. Wandelen helpt het opbouwen van een band met je pup, is goed voor de beweging van de pup en is belangrijk voor de socialisatie. Daarnaast is wandelen natuurlijk ook gewoon leuk! Let er wel op dat je niet te veel van je pup vraagt. Een jonge hond is, net als een klein kind, niet zo goed in zelf stoppen wanneer hij moe is. Dit kan weer nadelige gevolgen hebben voor de lichamelijke ontwikkeling van de pup. Wandel dus niet te lang, maar bescherm de pup tegen zichzelf.
De eerste nacht in huis kan misschien nog wel het engste gedeelte van de hele dag zijn. Voor het eerst moet je pup slapen zonder de comfort van zijn broertjes, zusjes en moeder. Waar jij overdag nog voor afleiding zorgde lig je nu zelf ook te slapen. Het is dan ook niet gek dat sommige pups de eerste nacht gaan piepen. Het is belangrijk om dit piepen niet te belonen, maar ook niet te straffen. Wel kan je de pup geruststellen in de nacht door vriendelijk tegen hem te praten. Ook kan je piepen voorkomen of verminderen door hem in jouw slaapkamer in zijn bench te laten slapen. Ook kan je een warme kruik gewikkeld in een deken in de bench leggen. Als laatste is het belangrijk om, ook ’s nachts, regelmatig even met de pup uit te gaan. Een jonge pup kan zijn behoefte gemiddeld maar 2 tot 3 uur ophouden.
Hij zal gezellig bij je opgroeien en verschillende leeftijdsfases doorlopen. Hieronder staan nog een paar tips voor de verdere dagen met je pup.
Om een gezonde volwassen hond te krijgen is het belangrijk om je pup goed te verzorgen. Een van de dingen die hierbij hoort is ontwormen. Als het goed is, is jou pup na twee, vier en zes weken ontwormd. Daarna moet hij na drie, vier, vijf en zes maanden ontwormd worden. Uiteindelijk moet een volwassen hond om de drie maanden ontwormd worden. Tanden poetsen is belangrijk, ook bij een hond. Hoewel honden weinig tot geen gaatjes krijgen, kan het gebit wel vies worden en kan er tandplak ontwikkelen. Om dit tegen te gaan is het goed om je pup te trainen in het tanden poetsen. Hiervoor zijn speciale tandenborstels en hondentandpasta verkrijgbaar. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je pup gechipt is. Het is tegenwoordig verplicht dat een pup van 8 weken gechipt en geregistreerd is. Vergeet niet om de registratie om te zetten naar jouw naam en adres, bijvoorbeeld via Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.
Als het goed is krijg je bij het ophalen van je pup een zakje voer mee van de fokker. Dit is het voer dat de pup gewend is om te eten. Om problemen te voorkomen is het verstandig om niet meteen van voeding te veranderen. De eerste dagen bij jou zijn al stressvol voor het beestje, laat je pup eerst aan deze veranderingen wennen voordat je van voer wisselt. Als je daarna inderdaad van voer wilt wisselen, laat je dan goed voorlichten over de verschillende voedingen. Informatie kan je bijvoorbeeld vinden bij je dierenspeciaalzaak, een voedingsdeskundige of bij fabrikanten van diervoeding.
We wensen je heel veel plezier samen met jouw nieuwe pup! Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een hondentrainer bij jou in de buurt.