Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!
Menu
Menu
Iedereen heeft wel eens last van stress. Als mens zijn we hier veel mee bezig en proberen we te ontstressen. Dit doen we door een gebalanceerd werk-privé leven, het volgen van mindfulness of yoga, op vakantie gaan, enzovoort. Maar de mens is niet de enige die stress heeft. Ook huisdieren kunnen last hebben van stress. Hoeveel stress heeft onze hond eigenlijk, en is dit een probleem?
Volgens Wikipedia is stress “een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties”. Dit betekent dat stress een reactie is op voorvallen in je omgeving waar je lichaam vervolgens op reageert. Denk bijvoorbeeld aan het tegenkomen van een roofdier, een verhuizing, een (bijna) ongeluk of een wedstrijd. Je lichaam reageert hierop door je in een staat van paraatheid te brengen. Je hartslag gaat iets omhoog en je gaat sneller ademen, zodat je goed kan reageren. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld sneller wegrennen van het roofdier. Al deze veranderingen gebeuren onder invloed van hormonen.
Het kan je helpen om niet opgegeten te worden door het roofdier, of het helpt je om extra alert te zijn bij de moeilijke toets die je moet maken. Ook bij honden is een beetje stress geen probleem. Vroeger hielp het om beter te overleven, ondertussen helpt het om beter te reageren op hun omgeving. Stress begint pas een probleem te worden als een dier regelmatig gestrest is. De eerder genoemde stresshormonen zijn namelijk niet zomaar weer uit zijn lijf verdwenen. Het kan wel dagen duren voordat het niveau van de stresshormonen weer gedaald is naar een normaal niveau. Als hij constant stress heeft, zal hij ook constant stresshormonen hebben. Je hond zal dan geen tijd hebben om te herstellen, waardoor er veel problemen ontstaan. Zo gaat bijvoorbeeld de fysieke gezondheid van je hond achteruit.
Die kans is best groot. We vragen tegenwoordig veel van onze honden. De trouwe viervoeters gaan overal mee naartoe. We bewegen lekker veel met ze, want dat is zo goed voor ze. Ze moeten gewoon mee over straat, aan de lijn. Training met veel honden bij elkaar is ook gewoon en tijd om te rusten is er bijna niet. Een dat terwijl een hond tot wel 20 uur per dag kan slapen. Als jij maar 4 uur slaap per dag krijgt in plaats van 7-8 uur raak je ook sneller gestrest. Vraag kersverse ouders maar eens naar hun ervaringen.
Soms lijkt het alsof een hond uit het niets uitvalt door iets kleins. Dit kan dan al een aai of een knuffel zijn. Er is echter altijd een reden voor, gedrag komt nooit ‘zomaar’. Kijk maar eens goed naar wat jij van je hond vraagt. Geef je hem wel genoeg rust? Heeft de hond de tijd om zijn ‘stress-emmertje’ te legen, of laat je er steeds iets bij komen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan ’s ochtends naar de hondentraining, dan ’s middags naar de dierenarts en ’s avonds nog een lange wandeling. Dit kan voor een hond net te veel zijn, zeker omdat hij niet zelf kan kiezen wanneer en wat hij gaat doen. Wij bepalen zijn leven en zijn daarom ook verantwoordelijk voor de hoeveelheid stress van de hond.
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond. Maag-darmklachten of een slechte vacht kunnen wijzen op stress. Ook een hond die erg passief is kan passief zijn door te veel stress. Daarentegen kan een hele drukke hond juist ook gestrest zijn. Deze hond is dan zo overprikkeld dat hij niet meer kan stoppen. Ditzelfde gedrag zie je ook bij kleine kinderen, die heel druk worden als ze moe zijn. Wanneer je deze stress signalen van je hond ziet, geef hem dan de ruimte en kijk of je zijn stress kan verminderen. Wil je meer tips of begeleiding? Neem dan contact op met een van onze hondengedragsdeskundigen.
Deze blog is gebaseerd op een blog van Judith Lissenberg.