Menu
Menu
Het komt je vast bekend voor: je hebt pas geleden een kat in huis gehaald en nu twijfel je over een tweede (want: speelmaatje!) Wat zijn redenen om wel een tweede kat te nemen of juist niet? Wij vertellen je waar je op moet letten.
Uit wetenschappelijke inzichten blijkt dat katten zowel individueel als in groepen kunnen leven. Katten houden daarbij over het algemeen erg van (menselijk) gezelschap – zelfs nog meer dan van hun eten! Katten zijn dus lang niet zo asociaal als men lange tijd dacht. Goed nieuws voor baasjes die graag meer dan één kattenkop in huis willen!
Katten ontwikkelen zich spelenderwijs. Zo kunnen meerdere katten in een huishouden elkaar corrigeren. Een kat die alleen is zal bijvoorbeeld sneller gedragsproblemen krijgen. Denk aan de voeten en handen van haar baasje aanvallen, omdat andere katten haar dat niet afleren. Meerdere katten houden elkaar daarbij fit door spelletjes en gaan verveling tegen. En dat is dan weer goed nieuws voor de levensduur van je gordijnen en meubels!
Katten hebben hun ruimte nodig. Is jouw huis relatief klein? Dan raden we aan het bij één kat te houden. Een andere reden om niet voor meerdere katten te kiezen is dat het extra stress kan opleveren. Bijvoorbeeld omdat je eerste kat dan constant bezig is met de vraag waar haar harige huisgenot(en) zich begeven. Een enorme bron van onrust voor het dier. Is jouw eerste kat al gevoelig voor stress? Dan is het verstandig haar lekker alleen te laten opgroeien in jouw huis.
Kies je uiteindelijk toch voor twee of meerdere katten? En wil je zeker weten dat de katten elkaar niet (letterlijk) in de haren vliegen? Hanteer dan deze do’s & don’ts:
Heb je de keuze gemaakt om een tweede kat in huis te halen? Een goede introductie van de nieuwkomeling aan je huidige kat is heel belangrijk. Hoe je dat zorgvuldig doet? Onze collega's van het Prins CareTeam helpen je met gratis advies!