Menu
Menu
December is voor de meeste dieren een vervelende maand vanwege het vuurwerk. Ondanks dat er dit jaar een vuurwerkverbod geldt, zullen veel huisdieren schrikken van de onverwachtse knallen.
Er zijn veel bekende adviezen om huisdieren de laatste weken van het jaar zo rustig mogelijk door te laten komen: haal iets lekkers in huis, laat je hond ver voor middernacht nog uit, doe de gordijnen dicht en de TV hard aan... Goede adviezen, maar het allerbelangrijkste advies is: steun je dier als hij bang is!
Jarenlang is er geroepen dat je je huisdier niet mag troosten als hij schrikt of bang is. Sommige ‘professionals’ adviseren nog steeds om een dier dat angstig is te negeren. En die gedachte ‘niet aaien, want anders aai je de angst erin’ leeft daardoor helaas ook onder veel eigenaren nog steeds. Daardoor laten zij – onwetend en goedbedoelend – hun bange dier aan zijn lot over. Ondertussen weten we dat een dier met hevige stress niet in staat is om te leren: hij kan dus ook niet leren extra bang te zijn!
Wetenschappelijk onderzoek uit 2008 laat zien dat honden onderling elkaar ook geruststellen als er sprake is van een stressvolle situatie. Krijgt een gestreste hond steun en aandacht, dan dalen de stresshormonen en hartslag terwijl het ‘gelukshormoon’ oxytocine juist toeneemt. Zorg dus dat je met je hond thuis bent, dit geeft een vertrouwd gevoel. Praat rustig tegen hem en als hij bij je komt schuilen kan je hem aaien en aandacht geven. Je hond moet weten dat hij op jou kan rekenen.
De eerste hulp bij knallen doos is zo gemaakt. Je kunt hem inzetten om je hond af te leiden van het vuurwerk. Als je hond niet wil snuffelen, kan het zijn dat hij té bang en gestrest is om te eten. Schakel dan professionele hulp van een dierenarts of gedragsbegeleider voor hem in. Jij bent er om hem te steunen! Het is ook belangrijk dat de doos niet de voorspeller gaat worden van het vuurwerk. Dus dat de hond niet gaat denken: oei, daar komt de doos, nu wordt het eng. Vind je hond het in eerste instantie een beetje eng om zijn hoofd in de snuffeldoos te steken? Push hem dan niet, maar geef hem de tijd om alles rustig in zijn eigen tempo te ontdekken. Al snuffelend en brokjes vindend zal je zien dat hij vanzelf steeds dapperder wordt.
Wij raden katteneigenaren aan om tijdens de jaarwisseling thuis te zijn voor je kat. Jouw aanwezigheid is al gerustellend voor je kat. Ga rustig bij je kat zitten en praat, aai, geef je kat alle aandacht en liefde die ze nodig heeft om zich weer veilig te voelen. Angstige katten willen zich graag verstoppen. Vlucht jouw kat weg, zorg dan dat ze veilige plekjes heeft waar ze weg kán kruipen en laat ze haar gang gaan, forceer geen aandacht. Een (kleding) kast is bijvoorbeeld zo'n veilige plek waar je kat in kan kruipen. Of zet een paar simpele dozen neer, waar je kat zich in kan verschuilen.
Waarin konijnen verschillen van een hond of kat, is dat konijnen prooidieren zijn. Alles wat anders is, kan stress opleveren. Vuurwerk is voor konijnen zo’n stressfactor. Daarom is steunen ook voor konijnen erg belangrijk. Voor een konijn wat heel mensgericht en tam is, kan aaien en/of tegen het dier praten steun betekenen. Voor de meeste konijnen zal gelden dat steunen het beste gaat door af te leiden met lekker eten en knaagmateriaal. Denk aan dingen waar een konijn lang mee bezig is, zoals: