Menu
Menu
Een hond in huis is fantastisch, maar er komt ook heel wat bij kijken. Naast de juiste voeding en bijvoorbeeld training, is zijn gezondheid natuurlijk ook belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan wormen. Meestal zie je niet dat een hond wormen heeft, maar ze kunnen er wel flink last van hebben. Hoe je wormen bij de hond voorkomt en wat je er aan doet als je hond wormen heeft lees je hier.
Wormen zijn parasieten die in het lichaam van je hond kunnen leven. Afhankelijk van de soort kun je ze niet alleen in het maagdarmstelsel vinden, maar ook in organen als hart en longen. Sommige wormen bedreigen ook onze gezondheid. Het is dus belangrijk te weten hoe je ze kunt aanpakken!
Spoelwormen zijn ronde wormen en leven in de dunne darm van onze hond of kat. Deze wormen zijn vaak niet zichtbaar in de ontlasting van uw huisdier. Vaak worden spoelwormen al overgedragen via de moedermelk aan puppy's en kittens. Daarom moet een jong dier vaker worden ontwormd dan een volwassen dier. Meestal zijn er geen symptomen te zien bij een besmetting met spoelwormen. Mocht het om een erge besmetting gaan, dus dat er veel wormen in het lichaam van het dier zijn, kunnen de volgende symptomen voorkomen: braken, diarree, vermageren, doffe vacht en een 'wormenbuikje' bij pups.
Een ander type worm dat bij de hond voorkomt is de lintworm. Dit zijn platte, witte wormen die bestaat uit een kop met daarachter als het ware een ketting van allemaal aparte segmentjes. Er bestaan ook weer verschillende soorten lintwormen, zoals de vossenlintworm. Sleetje rijden is een veelvoorkomend symptoom bij een besmetting met lintwormen.
Gelukkig komt de hartworm in Nederland niet voor, maar wel in populaire vakantiebestemmingen zoals Frankrijk en Italië. Deze worm wordt overgebracht door muggen en groeit in het lichaam van je hond uit tot volwassen worm. Hier kunnen ze onder andere hartritmestoornissen, koorts en gewichtsverlies veroorzaken. Mag je hond mee op vakantie buiten Nederland? Bespreek dan met je dierenarts waar je naartoe gaat, zo kan hij de juiste ontwormingsmiddelen aanbevelen.
En mensen kun zelf ook besmet raken met wormeitjes. Deze komen namelijk via de ontlasting van je huisdier in de omgeving terecht. Door contact met besmette grond (zandbak, plantsoen, enzovoorts), niet goed gewassen groenten uit eigen tuin of door intensief contact met je huisdier, kunnen de wormeitjes door mensen opgenomen worden. Hierbij lopen kinderen meer risico. Naast zorgen voor een goede hygiëne is het dus ook belangrijk je hond tijdig te ontwormen voor de (eigen) gezondheid!
Ontwikkel de volgende goede gewoontes als je deze beestjes liever niet in de buurt van je dier hebt. Regelmatig even lekker met de vingers door de vacht van je dier kroelen zorgt ervoor dat je ongewenste parasieten als vlooien en teken snel(ler) tegenkomt. Hoe sneller je vervelende beestjes ontdekt, des te minder schade ze kunnen aanrichten. Vlooien zitten trouwens niet altijd op je dier, maar vooral in de omgeving! Check regelmatig de ontlasting van je dier, maar houd er rekening mee je ook een wormbesmetting niet altijd aan de buitenkant van je dier kunt zien. Daarvoor zul je een ontlastingsonderzoek moeten laten doen.
Regelmatig ontwormen is niet alleen belangrijk voor jouw hond, maar ook voor de volksgezondheid. Honden komen buiten veel in aanraking met wormen(eitjes); via soortgenoten, ontlasting, prooidieren of vers vlees kan je hond besmet raken met wormen. Daarom is het belangrijk om regelmatig je hond te ontwormen. Hiervoor wordt in het algemeen aangeraden dit 4 keer per jaar te doen. Heb je een puppy, eet jouw hond rauw vlees of komt hij in contact met prooidieren? Dan is vaker ontwormen nodig, overleg dit met een dierenarts.
Ruim altijd ontlasting van je dier op! Wormeneitjes kunnen via de ontlasting in de omgeving terecht komen en zijn besmettelijk voor mensen. Door de ontlasting van je hond altijd netjes op te ruimen voorkom je verdere besmetting.
Pups worden vaak al in de baarmoeder besmet met spoelwormen, en later zitten de larven van deze beestjes ook door de moedermelk. Voor pups is het advies om op twee, vier, zes en acht weken te ontwormen en daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Check uiteraard even goed of het wormmiddel geschikt is voor de leeftijd en het gewicht van je pup. Voor pups kun je een middel speciaal voor pups of kleine honden gebruiken. Wegen ze meer dan vijf kilo? Gebruik dan een kuur geschikt voor grote honden. Gemiddeld ontworm je vier keer per jaar, dit hangt af van de omgeving en leefsituatie van je viervoeter.
Niet alle middelen zijn voor ieder dier geschikt! Gebruik bijvoorbeeld nooit bestrijdingsmiddelen voor een hond voor een kat of andersom, en kijk altijd goed of het middel dat je wilt toedienen geschikt is voor bijvoorbeeld puppy’s of kittens of voor drachtige of zogende dieren. Niet alle dieren slikken even makkelijk een ontwormingspasta, soms kan het handiger zijn voor een tablet te kiezen. Sommige hondenrassen, met name Collieachtigen, kunnen voor bepaalde medicijnen (over)gevoelig zijn. Overleg bij twijfel altijd met je dierenarts. Better be safe than sorry!
‘Maar het middel werkt helemaal niet!’ Vaak gaat die kreet niet op. Het middel werkt wel, maar uit onderzoek blijkt dat eigenaren vaak niet de juiste dosering gebruiken, het middel verkeerd aanbrengen of herhalingsbehandelingen vergeten. Altijd doen: alle informatie op de verpakking en de gebruiksaanwijzing lezen (die kan tussentijds gewijzigd zijn!), de houdbaarheidsdatum checken en het product gebruiken volgens de regels. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je dier na de behandeling tijdelijk niet nat mag worden. Behandel je tegen vlooien? Behandel dan ook de omgeving en alle andere dieren in huis!
Wormen kunnen zorgen voor jeuk maar ook dat het verteringsstelsel van je hond even in de war raakt. Ook een ontwormingskuur kan de spijsvertering van je dier even in de war schoppen. Tijdelijk een diepvries vers vleesmaaltijd geven helpt de darmflora weer te herstellen. Weten hoe? De voedingsdeskundigen van het Prins CareTeam helpen je graag met een gratis voedingsadvies op maat!