Didactische vaardigheden

In deze module ga je leren om lesplannen op te stellen en uit te voeren, leer je over groepsdynamieken, maar leer je ook over de verschillende aantallen cursus die veelal worden aangeboden voor honden en hoe je deze ontwikkelt.

€ 794,99
€ 657,02 excl. btw
altImage
responsive

Gevorderd

responsive

Module

responsive

Hond

Algemene informatie

Wat houdt Didactische Vaardigheden in?

Je hebt nu kennis op zak over de basis, het trainen van honden en het begeleiden van de eigenaar met hond. Er mist nog maar 1 schakel tot jouw diploma als Kynologisch Instructeur: het begeleiden en lesgeven aan groepen. Werken met groepen is anders dan het geven van 1 op 1 begeleiding. Daarom ga je meer leren over groepsdynamica:

 • Wat speelt zich allemaal af tussen de leden van groep
 • Op welke niveaus wordt er gecommuniceerd
 • Hoe verandert de samenhang binnen een groep in de loop van de tijd
 • Hoe kun jij op al deze zaken inspelen, dat je het beste uit je groep haalt

Verder ontwikkel je het opstellen en uitvoeren van je lesplannen door. Je krijgt uitleg over welke verschillende cursussen er allemaal zijn en hoe je deze ontwikkelt. Net als bij de voorgaande modules krijg je online theorie in de e-learnings waarin verschillende docenten je in video- en tekstmateriaal meenemen door de onderwerpen.

Voor wie is het?

Veel aankomend instructeurs denken dat lesgeven in groepen niets voor hen is. Toch blijkt in de praktijk dat als ze het eenmaal hebben gedaan, dat ze het toch wel leuk vinden. Het is een kwestie van proberen en kijken wat bij je past.

De module Didactische vaardigheden is iets voor jou als dit je aanspreekt:

 • Je erkent dat het verbeteren van hondenwelzijn via de begeleiders van dit dier gaat
 • Je bent geduldig en kunt goed iets uitleggen
 • Je vindt het fijn actief met mensen en honden bezig te zijn
 • Je raakt niet snel uit het veld geslagen als je voor meerdere mensen staat
 • Je begrijpt je eigen rol in de totale groepsdynamiek en wilt leren hoe je je op moet stellen om het beste resultaat voor alle groepsleden te bereiken

Opbouw

Richt je studie in naar jouw persoonlijke voorkeur. Je leert in jouw tempo en waar en wanneer jij wilt. De module Didactische Vaardigheden bestaat uit:

 • E-learning - De theorie wordt via e-learning aangeboden. Die vind je in je eigen digitale leeromgeving.
 • Praktijkdagen - De praktijkdagen draaien om het oefenen van de benodigde vaardigheden om 1 op 4 cursisten les te kunnen geven.
 • Stage - Vanaf het moment dat je met de module start loop je stage. Deze duurt minimaal 12 weken waarin je ten minste 4 uur per week stage loopt.
 • Trainingsdagen (optioneel) - Met extra trainingsdagen kun je goed voorbereid je examen in
 • Examen - Er is een beoordeling door de docent op dag 3, 4 en 5 en een theoretisch examen over de e-learnings

Onderdeel van leertraject

Didactische Vaardigheden is onderdeel van meerdere leertrajecten. Na succesvolle afronding kun je dan ook verder leren. Alle onderdelen binnen de leertrajecten schaf je los aan. Heb je een stap afgerond? Dan kun je verder met de volgende stap in het leertraject. Heb jij al certificaten of bagage waardoor een aangepast traject beter zou passen? Neem contact met ons op om jouw persoonlijke traject te bespreken.

Docenten

De docenten van Edupet zijn allemaal mensen uit de praktijk met diploma’s. Dat maakt ze:

 • Vakkundig - je krijgt diepgaande kennis en expertise, omdat de docenten thuis zijn in het vakgebied waarin ze lesgeven
 • Ervaren - je krijgt waardevolle inzichten en praktische voorbeelden van de docenten die zelf een onderneming in de hondenbranche hebben
 • Enthousiast - laat je motiveren en inspireren door het enthousiasme en de passie die alle docenten van Edupet hebbe 

Didactische Vaardigdheden wordt gegeven door:

Persoonlijke mentor

Je krijgt begeleiding van een persoonlijke mentor. Zij helpt je als je vragen hebt over jouw studie en biedt een luisterend oor wanneer je dat nodig hebt.

 

Studieprogramma

Didactische Vaardigheden bestaat uit e-learning, vijf praktijkdagen, stage, optionele trainingsdagen en een examen.

E-learning

Praktijkdagen

Diactische Vaardigheden heeft vijf praktijkdagen die je zelf kunt inplannen. Na je aanmelding voor de module ontvang je een e-mail waarin je gelijk de dagen kunt aangeven.

Het uiteindelijke doel van de praktijkdagen is dat je aan het eind in staat bent om een les én een cursus te ontwikkelen en te geven. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van een lesplan en het geven van een les. Ook ga je een cursus ontwikkelen en leren geven. Tijdens de praktijkdagen maken we veel gebruik van feedback uit de groep. Je wordt dus niet alleen begeleidt door de docent, maar ook door de groep.

Praktijkdag 1 t/m 5:

Ervaren instructeurs delen met jou hoe zij bijvoorbeeld omgaan met individuen binnen een groep of met groepsdynamica. Het doel van deze dagen is om zelfstandig een les te kunnen indelen én te kunnen geven.

Ook gaan we tijdens deze praktijkdagen een stapje verder richting het ontwikkelen van lessen en cursussen. Je gaat in de praktijk brengen wat je tot nu toe hebt geleerd over cursusontwikkeling. Welke verschillende cursussen zijn er allemaal en hoe ontwikkel je dit? Hoe bouw je een cursus op? Waar moet je aan denken tijdens het geven van een cursus? Deze en nog meer vraagstukken komen in deze uitdagende lesdagen voorbij. Je verzamelt de laatste benodigdheden voordat je examen doet voor het leertraject Kynologisch Instructeur.

 

Stage

Net als bij de vorige modules loop je stage bij een leerbedrijf*. Je kunt ervoor kiezen om dit bij hetzelfde bedrijf als je voorgaande stages te doen of bij een ander leerbedrijf. Voor suggesties kun je een kijkje nemen bij de bedrijven die aangesloten zijn bij het Dierenwelzijn Keurmerk.

*Let op: Het is voor deze module een vereiste dat er op het stagebedrijf les wordt gegeven in groepen.

Eindexamen

Het examen van deze module is gelijk aan het eindexamen tot Kynologisch Instructeur. Deze is niet inbegrepen bij de cursusprijs, via deze link vind je meer informatie over het eindexamen. Om je zo goed mogelijk op voor te bereiden op het eindexamen, bieden wij een oefenexamen aan. Neem contact op met je mentor voor de mogelijkheden. Wil jij je vaardigheden nog extra trainen, dat kan via onze extra trainingsdagen. Deze biedt extra voorbereiding voor het eindexamen.

Prijs (her)examen

 • De prijs van het theorie examen en praktijk examen is €127,50 incl. btw.
 • Bij een theorie herexamen is de prijs €31,50 incl btw.
 • Een praktijk herexamen is €95,- euro incl. btw.
 •  

Goed om te weten

 • Niveau: MBO+
 • Duur: circa 3 maanden
 • Studiebelasting: circa 8 uur per week

Duur en studiebelasting zijn van meerdere factoren afhankelijk en zijn daarmee een inschatting ter informatie.

 

Kosten

Waar is de prijs op gebaseerd?

De prijs voor ons lesaanbod is gebaseerd op:

 • Actualiteit - De maatschappij verandert continu en door onderzoek krijgen we meer kennis. De wereld is dus voortdurend in beweging. Edupet baseert het lesaanbod op de laatste ontwikkelingen in de dierenbranche en op het gebied van dierenwelzijn.
 • Hybride studeren - De leertrajecten worden aangeboden in de vorm van online en offline materiaal dat continu wordt bijgewerkt naar de laatste inzichten.
 • Vakkundigheid docenten - Alle e-learnings en praktijkdagen worden gegeven door deskundige en ervaren docenten die voortdurend hun kennis op peil houden.
 • Praktijklocaties - Voor praktijklessen zijn de eigen Edupet locaties in Veenendaal en Lelystad beschikbaar. Verder zijn er bij de les passende locaties bij relaties in ons netwerk.
 • Persoonlijke begeleiding - Gedurende je hele leertraject krijg je persoonlijke begeleiding van een mentor.
 • Netwerk - Tijdens je studie en daarna bestaat de mogelijkheid gebruik te maken van het netwerk dierenprofessionals van Edupet.

Mede door deze punten is de kwaliteit van het lesaanbod gegarandeerd. Hiermee krijgt je bedrijf de best mogelijke start en ben je voorbereid om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen en kansen.

Betaalmogelijkheden

Betaling kan via iDeal en Bancontact. Ook is het mogelijk om op factuur of in termijnen te betalen. Lees alle informatie hier .

 

Praktische informatie

Locaties

Edupet beschikt over twee eigen leslocaties:

Edupet Veenendaal
Accustraat 1
3903 LX Veenendaal

Edupet (/ Martin Gaus Academie) Lelystad
Bronsweg 11A
8211 AL Lelystad

Verder zijn er bij de les passende locaties bij relaties in ons netwerk zoals de BergseBeestenBoel in Geertruidenberg.

Hoe meld ik me aan?

Aanmeldproces

 • Klik onderaan de pagina op 'direct inschrijven'
 • Na boeken en betalen ontvang je direct een bestelbevestiging met informatie over jouw bestelling
 • Je ontvangt een e-mail waarin je je kunt inschrijven voor de praktijkdagen

Informatiesessie

Na inschrijving ontvang je van onze mentor een mail om je aan te melden voor een informatiesessie. Afhanelijk van het onderdeel ontvang je deze mail binnen een week of na enkele weken.

Nog 100 plaatsen beschikbaar

€ 794,99
€ 657,02 excl. btw

PDP: Information

PDP: Information description

PDP: Information button

Beoordelingen

Er zijn voor dit product nog geen beoordelingen.