Leren en gedrag

Waarom doet je kat de ene keer iets wel en de andere keer niet? Hoe leren katten iets aan of af? En hoe kun je je kennis daarover inzetten om gedrag van je kat te veranderen? Kún je ieder soort gedag wel veranderen of trainen? Deze én nog veel meer vragen komen aan bod in de module leren en gedrag!

€ 889,00
€ 734,71 excl. btw
altImage
responsive

Gevorderd

responsive

Module

responsive

Kat

Is een kat te trainen? Wat hebben externe en interne prikkels hiermee te maken? Hoe uit zich dat in gedrag? Deze en nog meer vragen komen aan bod in module 2. Leren & Gedrag.

Nadat je 1. Basiskennis succesvol hebt afgerond, kun je deelnemen aan module 2. Leren & Gedrag. Hierbij gaan we dieper in op gedrag, leerprincipes en op welke wijze vaardigheden aangeleerd of veranderd kunnen worden.

Inhoud

Leren & Gedrag bestaat uit een combinatie van e-learning enpraktijkdagen, waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • Signaleren van gedrag en welzijn - met praktijkdag 1
 • Prikkel, context, gedrag en feedback
 • Motivationele factoren
 • Leervormen (incl. leerprincipes) - met praktijkdagen 2 en 3
 • Aanleren en veranderen van gedrag
 • Verschillende werkwijzen
 • Hulpmiddelen en ondersteuning bij het trainen - met praktijkdag 4
 • Trainen in de praktijk - met praktijkdag 5

Praktische informatie

Aanmelden

Na aanmelding ontvang je automatisch een bevestiging. Wanneer je inschrijving en betaling verwerkt zijn, sturen we je nog een mail met extra informatie over de module. Op de gekozen startdatum ontvang je toegang tot alle onderdelen uit de e-learning, inclusief meer studie- en stage informatie.

Na inschrijving voor de module sturen wij je ook een mail met daarin een link naar een planningstool. Hiermee kun je zelf de gewenste data van de praktijkdagen doorgeven. Wij verwerken jouw aanmelding daarna zo snel mogelijk, hiervan ontvang je een bevestiging.

Stage

Tussen de praktijkdagen door loop je stage bij een leerbedrijf, waar je door mee te kijken ervaring opdoet en praktijkopdrachten uitvoert. Deze stage dient in een asiel of kattenopvang gevolgd te worden. De stage duurt 10 werkdagen en moet binnen een periode van 3 maanden afgerond worden. Meer informatie over de stage krijg je tegelijk met het eerste onderdeel.

Praktijkdagen

Locaties

De praktijkdagen zijn verdeeld over 2 locaties:

Edupet Veenendaal
Accustraat 1
3903 LX. Veenendaal

Dierenbeschermingscentrum Amersfoort
Loes van Overeemlaan 8
3818 GZ, Amersfoort

Lestijden

Alle praktijkdagen zijn van 10:00 tot 16:00. Inclusief twee korte pauzes en een lunch pauze.

Belangrijk

Voordat je deel neemt aan een praktijkdag dien je de bijbehorende opdracht ingeleverd te hebben via de e-learning.
Moet je je helaasafmelden voor een praktijkdag? Stuur dan een mail naar info@edupet.nl

Praktijkdag 1:

In de ochtend ga je samen met Liselot Boersma de zelfgemaakte welzijnschecklijsten bespreken en met elkaar vergelijken.
De middag is gevuld met het bekijken van filmpjes om het observeren en interpreteren van gedrag en lichaamstaal te oefenen samen met Fieke Halberstadt.

Na het volgen van onderdeel 2A en praktijkdag 1:

Voordat je deel neemt aan de eerstepraktijkdag dien je onderdeel 2A afgerond te hebben en de bijbehorende opdracht ingeleverd te hebben via de e-learning.

Praktijkdag 2:

Voor dierentrainers en gedragstherapeuten, die zich bezighouden met het aanleren en beïnvloeden van gedrag zijn kennis en inzichten over de invloed van prikkel(s) en context noodzakelijk. Tijdens deze dag gaat Maggie Ruitenberg je vertellen overde invloed van externe prikkels en externe context op gedrag en brengen we deze theorie naar de praktijk aan de hand van voorbeelden.

Ook gaan we deze dag in op motivationele factoren uit verschillende categorieën. Denk hierbij onder andere aan soort specifieke factoren, lichamelijke factoren, emotionele factoren en leerervaringen.
Door je hierin te verdiepen, vorm je je niet alleen meer realistische verwachtingen over de trainingsmogelijkheden, maar weet je ook hoe je een dier kunt motiveren tijdens training.

Na het volgen van onderdelen 2B en 2C en praktijkdag 2:

Praktijkdag 3:

Voor dierentrainers en gedragstherapeuten is het essentieel zich bewust te zijn van de verschillende leervormen en de door wetenschappers hierover ontwikkelde theorieën. Er wordt daarnaast uitgebreid stilgestaan bij het bekrachtigen of corrigeren van gedrag, zodat je een weloverwogen en welzijnsbewuste keuze kunt maken bij het trainen van katten.

Na het volgen van onderdeel 2D en praktijkdag 3:

Praktijkdag 4:

Tijdens deze praktijkdag worden een aantal van de ingeleverde opdrachten besproken. Judith te Boome zal deze les verzorgen.

Na het volgen van onderdelen 2E, 2Fen 2G en praktijkdag 4:

Praktijkdag 5:

Tijdens deze praktijkdag ga je aan de slag met het e-learning onderdeel 2H en ga je de theorie in de praktijk brengen. Judith te Boome zal deze les verzorgen.

Na het volgen van onderdeel 2H en praktijkdag 5:

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen hebben, neem dan even contact met ons op. We helpen je graag!

Data startmoment, praktijkdagen en examen

Startmoment september 2024

Datum Onderdeel Locatie Tijd
Flexibel Start e-learning Online Flexibel
2-9-2024 Praktijkdag 1 Edupet Veenendaal 10:00 - 16:00
16-9-2024 Praktijkdag 2 Edupet Veenendaal 10:00 - 16:00
7-10-2024 Praktijkdag 3 Edupet Veenendaal 10:00 - 16:00
21-10-2024 Praktijkdag 4 Dierenbeschermingscentrum
Amersfoort
10:00 - 16:00
11-11-2024 Praktijkdag 5 Dierenbeschermingscentrum
Amersfoort
10:00 - 16:00
25-11-2024 Theorie-examen Online 10:00 - 12:30

 

Examen

Na alle e-learnings en praktijkdagen doe je examen, deze schaf je los aan via de website. Het examen maak je gewoon vanuit huis, online op je eigen apparaat. Het examen is niet inbegrepen in de cursusprijs. Via deze link is het examen te boeken. Na het succesvol afronden van het examen ontvang je een certificaat. We adviseren je graag over deze vervolgstappen, stages of het volgen van verdere workshops en opleidingen.

Kosten

Module 2. Leren & Gedrag bedraagt €889,- inclusief btw. Dit is inclusief de e-learning en de 5 praktijkdagen. Alle praktijkdagen zijn inclusief koffie, thee, wat lekkers voor tussendoor en lunch.

Het is mogelijk om deze module in termijnen te betalen, lees hier hoe onze betalingsregeling werkt.

Prijs (her)examen

 • Prijs theorie examen is € 31,50 incl btw.
 • Prijs herexamen is € 31,50 incl btw.

Informatiesessie

Na inschrijving ontvang je van ons een mail om je aan te melden voor een informatiesessie. Afhanelijk van het onderdeel ontvang je deze mail binnen een week of na enkele weken.

Goed om te weten

Duur en studiebelasting zijn van meerdere factoren afhankelijk en zijn daarmee een inschatting ter informatie.

 • Niveau: MBO
 • Duur: circa 3 maanden
 • Studiebelasting: circa 6 uur per week

Momenteel niet beschikbaar

€ 889,00
€ 734,71 excl. btw

PDP: Information

PDP: Information description

PDP: Information button

Beoordelingen

Er zijn voor dit product nog geen beoordelingen.