Succesvolle tweede editie International Conference for Innovative Veterinary Medicine

donderdag 8 december 2016

EduPet Education laat dierenartsen verder kijken dan hun wetenschappelijke neus lang is

Voor de tweede keer hielden EduPet Education, Prins Petfoods en Lifestyle for pets met succes de International Conference for Innovative Veterinary Medicine. Maar liefst 22 sprekers uit negen verschillende landen deelden hun praktijkervaringen met circa 100 deelnemers uit Australië, Azië, Amerika, Zuid-Afrika en Europese landen, onder wie uiteraard veel Nederlandse dierenartsen.

In Hotel van der Valk in Veenendaal waren van 24 tot en met 26 november drie zalen gereserveerd voor met name dierenartsen, die buiten de grenzen van de conventionele diergeneeskunde durven te kijken. Iets waar de consument behoefte aan heeft, maar waar conventionele dierenartsen soms nog aan moeten wennen. Allerlei geneeswijzen passeerden de revue, van prolotherapie tot Chinese kruidengeneeskunde.

Pre-conference
Tijdens de pre-conference gaf dierenarts Barbara Fougere uit Australië een seminar over phytotherapie, oftewel kruidengeneeskunde. Een lezing waar nog veel op zal worden teruggekeken. Fougere is wereldwijd bekend en legde in heldere taal nieuwe behandelingsmogelijkheden uit voor de meest voorkomende indicaties, zoals maagdarmklachten, gewrichtsklachten, urinewegklachten en nier- en leverklachten. Verrassend is dat er al veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan op het gebied van phytotherapie, zowel bij gezelschapsdieren als bij landbouwhuisdieren en paarden. Zou dat betekenen dat deze therapie straks van alternatief naar conventioneel zal gaan?

Organisch
Antibiotica liggen op dit moment onder vuur. Michael Walkenhorst, een dierenarts uit Zwitserland en deel uitmakend van de FIBL, een organisatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van biologische landbouw, liet zien dat minder gebruik van conventionele middelen, zoals antibiotica, en juist meer van complementaire behandelingsmogelijkheden even goed en vaak zelfs beter werkt. Het waarborgt het dierenwelzijn en tegelijkertijd komen er minder schadelijke stoffen in melk en vlees voor mensen.

Ook professor Johanna Fink van de Universiteit Utrecht, professor Ching Ching Wu uit de USA en dierenarts Sam de Snoeck, die deel uitmaakt van een twintigkoppige dierenartsenpraktijk in Nederweert, lieten zien dat je door grote aantallen kippen, varkens en kalveren te behandelen met phytotherapie flinke stappen kunt maken om het gebruik van antibiotica terug te dringen. Deze reductie is nodig, omdat steeds meer bacteriën resistent (ongevoelig) worden voor antibiotica. Daarmee loopt de gezondheid van mensen serieus gevaar.

Van abstract naar concreet
Over van ‘alternatief naar conventioneel’ gesproken: dierenarts Rikke Schulz uit Denemarken liet zien dat de ‘abstracte’ meridianen (energiebanen) uit de acupunctuur concreet terug te vinden zijn in de anatomie van het paardenlichaam. Holistich veterinair Dr. Linda Boggie ging in op hoe je acupunctuur kunt gebruiken om het gedrag van gezelschapsdieren te veranderen. Veel voorkomende problemen bij deze dieren zijn angst, agressie, hyperactiviteit en angst om alleen te zijn.

Waar eigenaren van bange of zelfs agressieve honden grijpen naar castreren, meent Boggie dat dit niet helpt. “Met de Chinese geneeskunde kijken we naar meerdere benaderingen van ziekte en gezondheid: voeding, kruidengeneeskunde, acupunctuur, massage en beweging. Alle organen zijn met elkaar verbonden. Als er een onbalans in het gedrag van de hond zit, heeft dit bijna altijd te maken met de nieren, de lever, het hart of een combinatie daarvan. De acupuncturist probeert deze onbalans te vinden en met naalden en kruiden op te lossen.”

Placebo-effect
Dokter Roeland van Wijk, directeur van het MeLuNa Research in Biophotonics en adviseur bij Sino-Dutch Centre for Oreventive and Personalized Medicine, Universiteit van Leiden, opende de vrijdagmorgen met zijn kijk op het placebo-effect, een veelbesproken fenomeen. Hij probeerde een verschil aan te geven tussen het placebo-effect en zelfgenezing. “Het placebo-effect begint al zodra de dokter binnenkomt bij mensen. Maar hoe zit dat bij dieren? Zij kunnen niet op deze manier denken, dus voor hen gaat het om het stukje mantelzorg dat ze krijgen…” Voor het stukje zelfgenezing pakte Van Wijk de salamander als voorbeeld. “Als bij dit dier de staart wordt afgehakt zal er een volledige nieuwe staart teruggroeien. Maar we weten nog steeds niet wat hier achter zit. Is het energie?” Zijn conclusie: “Maak het holistisch. Bekijk de informatie van het hele lichaam bij het genezingsproces.”

Geen operatie nodig
“Voor een gescheurde kruisband in de knie is niet altijd een operatie nodig”, aldus dr. Sagiv, president van The Israeli Society of Traditional Veterinary Medicine. “Met prolotherapie injecteer je een oplossing in het gebied waar het weefsel beschadigd is. Na een keer of vier zul je al resultaat zien.”

Het goede van beide werelden
Atjo Westerhuis, organisator van het congres en directeur van EduPet Education, legde de vinger op de zere plek. “Geneeskunde is wetenschappelijk bewezen, homeopathie is gebaseerd op ervaringen.” Al meer dan veertig jaar is hij dierenarts, maar gebruikt hij ook homeopathie. “Waar we bij de geneeskunde kijken naar wáár iemand allergisch voor is, kijkt homeopathie meer naar waar de allergie vandaan komt.” Westerhuis kijkt tijdens zijn diagnose naar het gehele dier en bekijkt dan welke vorm van geneeskunde, of combinatie daarvan, het best bij dat dier past. Dierenarts Dr. Lise Hansen uit Denemarken haakte hier op in door te stellen dat homeopathie het beste medicijn is tegen huidziekten die veroorzaakt worden door een allergie.

Vreemde eend
André Visch, fysiotherapeut en Energy and Consciousness Therapist, is tijdens het congres de vreemde eend in de bijt. Hij is de enige van het gezelschap die vrijwel alleen mensen behandelt. Toch vindt Atjo Westerhuis dat Visch iets toe te voegen heeft, omdat hij met eigen ogen zag wat deze man kan, en weet dat er ook honden bij hem in de praktijk zijn geweest. En inderdaad, Visch krijgt de zaal stil. Hij definieert zijn carièrre zelf als volgt: “Ik ging van fysiotherapeut, naar manueel therapeut, naar iets minder tastbaars.” Tijdens zijn behandelingen laat hij zijn energie aansluiten bij de energie van zijn cliënt. Hij kijkt in diens bewustzijn. 

Allesziener
“Een röntgenfoto ziet niet alles”, is het standpunt van dr. med. vet. Markus Kasper, eigenaar van Tierklinik & Tierheilzentrum Aspern. “Je kunt daar niet op zien hoeveel pijn een dier heeft.” Zo is hij van mening dat een dierenarts begint met een klinisch onderzoek om vervolgens door te gaan met een orthopedisch onderzoek met de gangwerk analyse. Hij vervolgt zijn verhaal met Gold Implantation, waarbij kleine stukjes 24 K goud worden geplaatst op acupunctuurplekken voor de behandeling van artrose.

Vet’s Night
Met de welbekende Vet’s Night, bezocht door zo’n zestig personen, sluit de dag. De Band Something Else zorgde dat de voetjes van de vloer gingen, en ook het eten werd gewaardeerd. Een gezellige avond met de nodige discussies over de onderwerpen van de dag.

De aanwezigheid van de vele kopstukken van over de hele wereld staat garant voor een hoog niveau innovatieve diergeneeskunde. Er zijn een heleboel extra kansen voor dieren en die zijn hard nodig. De zorgvraag van diereigenaren is veel groter dan de wetenschappelijke diergeneeskunde kan invullen. Atjo Westerhuis: “Dan is het fantastisch dat er veel dierenartsen toch nog even verder kijken dan hun wetenschappelijke neus lang is.” Door de wetenschappelijke opleiding kan de dierenarts met een kritische blik naar de integratie van complementaire diergeneeskunde in de conventionele diergeneeskunde kijken. Door zijn ervaring heeft hij helder inzicht in wat wel en niet werkt. Op deze manier zijn bewijzen te verzamelen voor verder wetenschappelijk onderzoek naar complementaire geneeswijzen.

Save the date
Schrijf maar alvast in de agenda: 23, 24 en 25 november 2017. Dan is het volgende congres van EduPet Education, Prins Petfoods en Lifestyle for pets.

Plaats uw commentaar