Menu
Menu
Een konijn tam maken, hoe doe je dat? Veel konijnen ervaren in de eerste paar weken van hun leven dat de buitenwereld eng en onveilig kan zijn. Ze leren dat handen betekenen dat ze gegrepen worden, iets wat beangstigend is voor een prooidier. Zo’n slechte start maakt dat het konijn geen vertrouwen in de mens opbouwt, waardoor hij op latere leeftijd bang wordt en soms zelfs agressief kan reageren. Hoe maak je ze tam? Bernice Muntz, dierentrainer, leert je het.
Een konijn tam maken kan een uitdaging zijn. Wees je er daarom van bewust dat je veel tijd moet uittrekken voor dit proces. Om jou het traject van het tam maken van je konijn zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een aantal tips voor je.
Hoe voorkom je dat zijn eerste kennismaking met jou een angstige ervaring wordt? Zet de kooi op een rustige plaats in huis. Laat je konijn eerst aan alle geluiden en mensen om hem heen wennen, terwijl hij in de kooi blijft. Praat tegen hem en geef hem door de tralies heen zijn eigen voer of wat lekkers. Pas als hij wat meer gewend is, kun je het dier in een ren laten lopen. Hoe lang deze fase duurt, weet je niet helemaal van tevoren. Soms is het een paar dagen of weken, soms merk je dat je na een paar uur al meer kunt doen. Een en ander hangt af van het individuele dier en hoe hij of zij gesocialiseerd is bij de fokker. Wanneer je een konijn van een fokker hebt die het dier bewust heeft laten wennen aan bijvoorbeeld volwassen en kinderen, maar ook huishoudelijke geluiden en andere huisdieren, heb je meteen een grote voorsprong. Wanneer je een konijn hebt dat angstiger is, zal het meer tijd kosten.
Probeer negatieve ervaringen zo veel mogelijk te voorkomen. Vluchtgedrag, in elkaar duiken, snel ademen, grote ogen, pootje heffen, stampen met de achterpoten en oren naar achteren kunnen signalen zijn dat hij bang is. Probeer zoveel mogelijk op het individuele dier in te spelen. En hoe meer tijd jij investeert, hoe tammer dat dier ook zal worden. Loop bijvoorbeeld regelmatig langs zijn kooi, ga ernaast zitten met een kop thee, praat tegen hem en geef hem regelmatig een paar brokjes van zijn eigen voer door de tralies heen. Het is wel fijn als je konijn (op den duur) voer uit je hand wil aannemen. Want zo kun je hem later bij de opvoeding en bij het spelen makkelijk belonen met iets lekkers. Bovendien versterkt het jullie onderlinge band als hij je vertrouwt.
Pas als hij met vertrouwen door het hok heen loopt en het niet eng vindt, kun je het contact verder uitbouwen. Dan ga je weer naast de kooi zitten, pak je wat lekkers en open je de kooideur, zodat je je arm of hand naar binnen kunt steken. Laat je konijn zelf naar je hand toekomen, zodat hij eraan kan snuffelen, eroverheen kan lopen, enzovoorts. Pas als hij dit vertrouwt, ga je de kooi openen en laat je hem zelf uit zijn kooi komen, liefst in een ren. Van oppakken is dus geen sprake! Een ren voor de opening van de kooi is een praktisch hulpmiddel, omdat je zijn wereld zo niet te groot maakt. Hij kan niet ontsnappen, geen dingen slopen die niet van hem zijn, en je hoeft hem niet achterna te zitten als hij weer in zijn hokje moet. Ook als je een angstig konijn hebt, is een ren dus ideaal omdat hij zich niet kan verstoppen op plekken waar jij niet bij kunt. En jij kan eventueel in het begin buiten de ren gaan zitten. Wanneer dat goed gaat, ga je zelf ook in de ren zitten. Negeer het dier, aai hem niet. Lees opnieuw een boek, drink weer een kop thee en kijk of hij over je heen wil lopen. Pas als dat goed gaat, aai je het konijn voorzichtig één keer. Pas als dat goed gaat, bouw je het aaien op naar twee keer aaien, enzovoorts.
Realiseer je dat een konijn een prooidier is! Veiligheid is voor hem het allerbelangrijkst. Hij zal proberen te vluchten als hij zich onveilig voelt en dan pas nadenken. Veel konijnen houden er niet van geknuffeld te worden. En optillen blijft voor de meeste konijnen niet fijn. Heel veel konijnen komen even kort langs om weer gauw hun eigen ding te doen. Jonge dieren hebben weinig rust en willen ook heel vaak niet (lang) geaaid worden. Aai hen wanneer ze moe zijn en geef ze bijvoorbeeld denkspelletjes zodat je hen geestelijk en lichamelijk uitdaagt en daarmee moe maakt. Oudere dieren zijn vaak iets rustiger en willen vaak wel wat langer geaaid worden.
Heel veel plezier met je nieuwe konijn!