Konijnendeskundige

Wil je je omscholen? Of ben je reeds professioneel aan het werk en wil je je bestaande kennis over deze dieren uitbreiden? Dan is deze opleiding tot konijnendeskundige absoluut een aanrader!

€ 1.264,99
€ 1.045,45 excl. btw
altImage
responsive

4 maanden

responsive

Gevorderd

responsive

Opleiding

responsive

Konijn

Wat zou jij adviseren over zindelijkheid bij konijnen? Wil jij graag actuele en gedegen konijnenkennis opdoen, zodat je zeker weet dat je anderen de juiste adviezen kunt geven? Volg dan onze opleiding tot konijnendeskundige.

Deze opleiding, verzorgd door experts, is makkelijk te volgen en heel compleet. Daardoor kun je jezelf echt onderscheiden en bijdragen aan konijnenwelzijn. Deze opleiding zal via verschillende media plaatsvinden, zoals: e-learning, Zoomsessies, een lesmap en praktijklessen.

Na de opleiding Konijnendeskundige...

 • Heb je alle kennis en kunde in huis om het welzijn van konijnen te verbeteren
 • Weet je precies wat konijnen nodig hebben
 • Diverse methoden om konijnen te kunnen optillen
 • Temperaturen, buik en kaak voelen, geslacht herkennen
 • Kun je mensen adviseren over verzorging, voeding en het houden van konijnen
 • Kun je konijnenziektes herkennen en EHB(K)O toepassen
 • Begrijp je het gedrag en de communicatie van konijnen

Inhoud van de opleiding

 • Leefwijze wilde konijn
 • Levensfases
 • Huisvesting
 • Verzorging
 • Gedrag en communicatie
 • Denkwerk en verrijking
 • Konijnen introduceren of koppelen
 • Gezondheid
 • EHBO
 • Voeding
 • Konijnen en andere huisdieren
 • Stress, angst en agressie
 • Castratie, sterilisatie

E-learning en theorieles

Je begint de opleiding met e-learning: de algemene basiskennis over konijnen. Over de aanschaf, leeftijdsfasen en huisvesting. Over zindelijkheid, hoe je een band op kan bouwen tot hanteren en verzorgen. Dan konijnen los in huis en hoe om te gaan met slopende dieren. Het opvoeden van konijnen, waarom castratie en sterilisatie zo belangrijk is en hoe belangrijk een goede nazorg is. We sluiten de basis af met vooral veel video's over denkspellen en verrijking.

Vervolgens gaan we meer de diepte in met rassenkennis, leefwijze wilde konijnen, welzijnsbehoeftes. Je leert over het koppelen van konijnen en EHBO. Met als laatste onderdeel wet en recht. Deze modules zijn diepgaander en langer van duur dan de eerste reeks.

Naast de e-learning gaan we meer de verdieping in over onderwerpen zoals voeding, huisvesting, communicatie en basis gedragsproblemen. Dit doen we door middel van de zes halve lesdagen (3 uur) theorie die live (digitaal, via Zoom) gegeven worden. Buiten de verdieping, leer je ook over andere onderwerpen, zoals stress, angst en agressie.

Waar en wanneer je die doorloopt, bepaal je (grotendeels) zelf! Je krijgt een persoonlijk account op www.edupetacademy.nl op de startdatum en krijgt dan toegang tot alle onderdelen. We geven je een aantal richtlijnen mee, bijvoorbeeld welke onderdelen je voor de eerste theorieles bekeken zou moeten hebben.

Waarom digitaal?

Omdat iedereen zo enthousiast is over onze digitale lessen, bieden we een groot deel van deze opleiding digitaal aan. Je kunt dus vanuit je eigen comfortabele stoel thuis of via je smartphone met oortjes en microfoon waar je ook bent de lessen volgen.

Praktijk

Het praktijkgedeelte omvat onder andere oefeningen in diverse methoden van hanteren, het borstelen van zowel kort- als langharige konijnen, inclusief de aanbevolen producten. Verder leer je nagels knippen, algemene gezondheidscontroles uitvoeren, geslacht bepalen, kaakonderzoek uitvoeren, de temperatuur van konijnen meten, trainen, observeren, denkspellen en verrijking toepassen, en EHBO in de praktijk toepassen.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn inclusief lesmateriaal, dat bestaat uit hand-outs.

Startmomenten & data

Het eerstvolgende startmoment voor de opleiding tot konijnendeskundige is 8 oktober 2024. Dit zijn de daarbijhorende (praktijk)dagen:

Datum Tijd Locatie Wat
Elk moment Vanaf 10:00 uur Online Start thuisstudie
8 oktober 2024 09:30 - 12:30 uur Online Theorieles
15 oktober 2024 09:30 - 12:30 uur Online Theorieles
22 oktober 2024 09:30 - 12:30 uur Online Theorieles
5 november 2024 09:30 - 12:30 uur Online Theorieles
12 november 2024 09:30 - 12:30 uur Online Theorieles
19 november 2024 09:30 - 12:30 uur Online Theorieles
13 december 2025 10:00 - 16:00 uur Dierenbeschermingscentrum Amersfoort Praktijkdag 1
10 januari 2025 10:00 - 16:00 uur Dierenbeschermingscentrum Amersfoort Praktijkdag 2
21 januari 2025 10:00 - 12:30 uur Online Theorie examen

Examen

Na het succesvol afronden van alle e-learnings, live digitale lessen en praktijkdagen, wordt de opleiding afgesloten met zowel een praktijkassessment als een theoretisch examen. Om in aanmerking te komen voor het Konijndeskundige diploma en/of om door te gaan met de opleiding tot Konijngedragstherapeut, dien je beide examenonderdelen met succes af te ronden. Het examen bestaat uit twee delen.

Praktijkassessment:

 • Tijdens deze twee praktijkdagen evalueren we of je over de benodigde vaardigheden beschikt om konijnen veilig en met zo min mogelijk stress te hanteren. In kleine groepen oefen je intensief in het hanteren van konijnen onder begeleiding van een docent.
 • Mocht je onverwacht na deze twee dagen nog niet aan de vereisten voldoen, zullen we gezamenlijk een plan opstellen. Dit kan betekenen dat je je vaardigheden verder ontwikkelt onder begeleiding in een opvang, of dat je de kans krijgt om nogmaals deel te nemen aan een van onze praktijkdagen voor €95 (incl. btw) per dag.

Theorie-examen

 • Dit examen, dat ongeveer 40 multiplechoice vragen bevat, kun je online vanuit huis afleggen na de eerste praktijkdag.
 • Het theorie-examen is niet inbegrepen in de cursusprijs. Via deze link is het examen te boeken.

Prijs (her)examen

 • Prijs theorie-examen is € 31,50 incl btw.
 • Prijs herexamen is € 31,50 incl btw.

Als je slaagt voor het theorie-examen en het praktijkexamen dan ontvang je je welverdiende diploma ‘Konijndeskundige’! Met dit diploma op zak kan je doorleren voor Konijngedragstherapeut. We adviseren je graag over deze vervolgstappen, stages of het volgen van verdere workshops en opleidingen.

Voor wie?

Paraveterinairen, medewerkers van opvangen en pensions voor konijnen en knaagdieren, dierenspeciaalzaakmedewerkers, webshophouders en voor docenten die lesgeven over konijnen op bijvoorbeeld groenscholen. Maar ook voor de liefhebbers die konijnen echt willen leren kennen. De opleiding is bij uitstek geschikt voor mensen die adviezen geven aan klanten.

Aanmelden

Na aanmelding ontvang je een automatische bevestiging. Wanneer wij je inschrijving en betaling verwerkt hebben, ontvang je ook nog een mail met informatie over de opleiding.

Recensies

‘Met een brede glimlach denk ik terug aan deze opleiding; goede combinatie tussen praktijk en theorie, kleine groepen, fijne sfeer en goede docenten. Kortom veel geleerd. En binnenkort start ik mijn eigen bedrijf.’
- Kirsten –

Deze cursus heeft mij enorm geholpen om konijnvriendelijker te worden/werken en eigenaren met konijnen beter te begeleiden. Het samenvoegen van konijnen, het voorkomen van gedragsproblemen en de afwisseling van (wetenschappelijke) theorie en praktijkmomenten maken dit een interessante cursus.’
- Dierenarts W.J. Buurman-Kapteijn -

Beschikbare dagen

€ 1.264,99
€ 1.045,45 excl. btw

PDP: Information

PDP: Information description

PDP: Information button

Beoordelingen

Meggie

21 december 2023

Diepgaande opleiding met vakkundige docenten. Ook de planning en het tempo van de lessen zit goed en je krijgt voldoende tijd om de diepgaande lesstof te verwerken. De groep is ook niet te groot, waardoor er voldoende interactie plaatsvindt en zo leer je bovendien heel fijne mensen kennen met dezelfde interesses. Dus ook naar netwerking toe erg leuk!

Met de opleiding heb ik niet enkel mijn kennis uitgebreid, maar heb ik ook bepaalde inzichten verkregen vanuit verschillende invalshoeken. Voor mij was het de investering zeker waard.

Femmie

20 december 2023

De opleiding tot konijnendeskundige was een geweldige ervaring. De rustige en duidelijke uitleg van de lesgeefster maakte de lessen zeer prettig. In de kleine groep voelde ik me veilig om al mijn vragen te stellen. Een waardevolle investering in mijn kennis en vaardigheden als konijnen liefhebber en professional.