Menu
Menu
Sommige mensen denken dat je je kat alleen in het voorjaar en de zomer moet beschermen tegen teken, maar uit onderzoek blijkt dat deze beestjes zich ook in de winter op de vacht van je kat laten vallen. Onze tip: bescherm haar dus het hele jaar door tegen tekenbeten! Heb je (ook) een hond? Lees dan hier hoe je teken bij je hond kunt bestrijden!
Een onderzoek door The University of Salford toonde aan dat teken het hele jaar door in bossen te vinden zijn. Zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar kan jouw kat dus ook een tekenbeet krijgen. De teek zuigt bloed op, soms wel uren- of dagenlang, en verlaat vervolgens jouw dier weer.
Teken kunnen besmet zijn met de Borreliabacterie die de Ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als je niet opmerkt dat je kat een teek heeft en deze blijft lang zitten, dan is er een kans op de Ziekte van Lyme. Wil je dat voorkomen? Zorg dan dat je altijd de juiste middelen tegen teken en vlooien in huis hebt. Deze druppel je op de huid met een pipetje. En kijk altijd op de verpakking hoe lang deze middelen werkzaam zijn.
Bij katten kunnen dit soort klachten optreden na een tekenbeet:
Let vooral op bij de combinatie van gewrichtspijn/kreupelheid en koorts bij een tekenbeet. Vertrouw je het niet? Raadpleeg dan de dierenarts.
Er bestaan diverse middelen om een beet van een teek bij kat te bestrijden. Denk aan druppels in een pipet die tegen teken en vlooien beschermt, of een speciaal Line-On middel voor je kat dat je met een pipet in een lijn aanbrengt op de rug van de kat, waardoor parasieten niet meer kunnen bewegen, spontaan uit de vacht vallen of eenvoudig uitgeborsteld kunnen worden. Op www.tekenradar.nl kun je altijd vinden hoeveel tekenbeten er zijn gemeld en waar. Deze handleiding leert je hoe je teken kunt verwijderen.