Menu
Menu
Borstelen, trimmen en nagels knippen... Wat betreft de verzorging van konijnen zijn er talloze mogelijkheden. Wij geven je tips over de vacht- en nagelverzorging van je konijn.
Een konijn verliest doorgaans twee keer per jaar heel veel haar. Hij zit dan in de rui. Normaal is het niet erg als het konijn tijdens het wassen wat haren binnenkrijgt, maar in deze periodes kan het wel vervelend zijn. Vooral als het dier dan ook nog te weinig vezels eet en/of niet genoeg drinkt. De keutels worden kleiner of er ontstaan zogenaamde kettingkeutels, keutels die met elkaar in verbinding staan door het haar dat er tussen zit. Sommige konijnen stoppen dan zelfs met eten. Dus, heb je een konijn met kleinere keutels of kettingkeutels? Overleg dan met je huisarts, zij kunnen laxatract of prozyme aanraden als middel voor de verzorging van je konijn en zijn konijnenvacht.
Konijnen met kort haar hebben, buiten de ruiperiode om, meestal niet veel vachtverzorging nodig. Strijk met een vochtige hand (of doek) door de vacht om loszittende haren te verwijderen. Ontwar met je vingers eventueel kleine klitten of knip deze eruit. De huid van een konijn is zeer kwetsbaar, vandaar dat je een klit beter kunt uitknippen. Zit je konijn in de rui? Pluk de dode haren er dan zachtjes met je vingers uit. Deze zitten los en daar hoef je dus niet hard aan te trekken. Gebruik eventueel een borstel, het liefst met varkens- of zwijnenharen. Een meeverende slicker of universeel borstel gebruik je alleen bij een dikke vacht waar je met de gewone borstel niet goed doorheen komt. Vooral bij de achterkant van het konijn als hij een dikke vacht heeft.
Voor konijnen die halflang haar hebben, is het belangrijk ze wekelijks te borstelen. Vergeet daarbij niet de buik van je dier te checken op langere haren. Neem die mee. Zoek in de vacht naar klitten en kam die uit met een vachtkam. Als ze hardnekkig zijn, kun je ook een klittenkam gebruiken om de klitten uit de vacht te snijden. De volgende stap is het gebruik van een vachtborstel om vuil en losse haren uit de vacht van je konijn te halen. Deze masseert tegelijkertijd de huid van je dier. Ook stimuleert de vachtborstel de bloedsomloop. De laatste stap is de slickerborstel, waarmee je eerst met de haarlijn mee, en dan tegen de haarlijn in borstelt.
Voel bij een langharig konijn dagelijks of er klitten zijn. Als er klitten ontstaan (zijn), kan dit veel pijn doen en kan het dier zich veelal niet meer goed bewegen. Maak van de vachtverzorging een ritueel om je konijn(en) eraan te laten wennen. Haal hooi en stro en dergelijke uit de vacht. Borstel dan met een borstel met varkens- of zwijnenharen de vacht door. Als het dier kleine klitten heeft, kun je deze er uit borstelen met een slicker of universeel borstel. Controleer tot slot nog even met een grove kam of alle klitten verwijderd zijn. Het uitborstelen van klitten is niet prettig voor het konijn en kan ook echt pijn doen. Vind je een klit? Knip deze er dan zo goed mogelijk uit, dat is veel prettiger voor je konijn. Vergeet ook niet de onderkant te controleren. Vind je het lastig? Doe het dan met twee personen. Eén houdt het dier vast, de rug van het konijn tegen de borst van de mens aan, en dan kun je ook makkelijk de buik en oksels bekijken en borstelen. Veel langharige rassen moeten geknipt of geschoren worden. Hoe vaak en welke technieken je gebruikt hangt af van het ras en het individu. Neem hiervoor contact op met een erkende trimster.
In het wild slijten de nagels van konijnen door het lopen, graven en zoeken naar eten. Nagels knippen van tamme konijnen is dus echt nodig. Wat je zelf bijvoorbeeld al kunt doen is de voerbak op een stoeptegel zetten. Dan slijten ze vanzelf iets meer.
Als de nagels toch te lang zijn, kun je ze (laten) knippen. Doe dit boven een wat stroevere ondergrond, zoals een handdoek. Konijnen zijn dit niet gewend, dus oefen eerst met het aanraken van de pootjes. Daarna kun je de nagels vasthouden en iedere week oefenen of er een paar knippen. Maak hier een ritueel van. Je kunt goed zien tot hoe ver je nagels konijn knippen kunt, namelijk tot een paar millimeter voor het rode. Dit is moeilijker te zien als de nagels heel donker zijn. Schijn daar met een zaklamp op vanaf de onderkant/achterkant. Zo zie je waar het leven zit.