Menu
Menu
In boeken en films eten konijnen wortels. Maar de vraag is of wortels wel echt goed zijn voor konijnen. Wat eten konijnen nou eigenlijk (nog meer) en wat is goed konijnenvoer? Wij vertellen je alles over verantwoorde voeding.
Konijnen kunnen snel last hebben van hun darmen, daarom is het belangrijk om de juiste combinatie van konijnenvoer samen te stellen voor jouw huisdier. Een konijnendieet bestaat voornamelijk uit hooi en verder uit droogvoer en groenten. Ze mogen daarbij ook nog een kleine hoeveelheid aan snacks.
Het beste voer voor je konijn is hooi, met daarbij wat droog- en groenvoer. Je konijnen moeten dag en nacht onbeperkt hooi kunnen eten: daar zitten alle voedingsstoffen in en vooral vezels die je konijn nodig heeft. Een konijn heeft veel vezelrijke voeding nodig om zijn darmen gezond te houden. Maar vezels zijn ook belangrijk voor konijnentanden. Die groeien namelijk altijd door, wel 2 tot 2,4 mm per week. Doordat konijnen op vezelrijk voedsel zoals hooi goed moeten kauwen, slijten hun kiezen mooi gelijkmatig af en komen er geen scherpe randen of haakjes aan.
Goed hooi bestaat uit gemaaid, gedroogd gras met de kruiden die daar van nature tussen groeien. Het moet lekker ruiken (dus niet muf of schimmelig), je moet de afzonderlijke sprieten goed kunnen zien, het mag niet te veel stuiven en helemaal droog zijn. Het meeste hooi bij dierenspeciaalzaken is van goede kwaliteit. Geef een paar keer per dag een pluk hooi. Grotere hoeveelheden in één keer worden vaak vertrapt of vies en nat omdat je konijn erop plast. Haal zulk hooi weg, het is niet meer gezond voor je konijn.
‘Biks’, die bruine, gelijkvormige staafjes. De dierenspeciaalzaak heeft verschillende soorten, die allemaal prima zijn. In biks zitten namelijk alle voedingstoffen die je konijnen nodig hebben, plus een flinke hoeveelheid vezels. Geef je konijnen vooral geen gemengd voer, zoals zaden en graankorrels met kleine biksjes erdoor. Konijnen zijn namelijk lekkerbekken en zoeken er dan alleen die ingrediënten uit, die ze lekker vinden en laten dan vaak de biksjes liggen. Het is een beetje alsof je je kind alleen maar pizza’s en frietjes voert! Als je konijnen zo eenzijdig eten, krijgen ze te weinig vezels, voedingstoffen en vitamines binnen. Ze krijgen ook sneller last van hun darmen en worden vaak te dik. En het is ook nog eens zonde van je geld als je steeds de helft van het voer weg moet gooien.
Lastig: als konijnen gewend zijn aan gemengd voer, zullen ze de biks eerst niet willen eten. Wen ze er geleidelijk aan, dat is ook beter voor hun darmen. Meng wat biks door het gemengde voer, elke dag meer, tot je ze alleen biks geeft. En geef niet te veel: als een konijn echt honger heeft, eet hij heus wel hooi en biks!
Niet te veel. Een vuistregel is maximaal 20 gram droogvoer per kilo lichaamsgewicht per dag, voor en volwassen konijn vanaf 7 maanden. Dus een konijn van 2 kilo mag elke dag 40 gram biks eten. Maar het hangt ook van de hoeveelheid lichaamsbeweging van je konijn af: actieve konijnen met een grote ren, of konijnen die een paar uur per dag in huis mogen rondrennen, hebben misschien wat meer nodig, rustige konijnen minder. Een te dik konijn herken je aan de onderkin en je kunt het testen door zijn borstwand te voelen. Als je konijn te dik is zal je de ribben niet meer kunnen voelen. Een andere vuistregel: als je merkt dat je konijnen geen hooi meer eten, verminder dan de hoeveelheid biks. Hooi moet de basis van hun voedingspatroon zijn.
Groenvoer is een verantwoorde en zelfs vereiste variatie op het dieet van je konijn. Konijnen zijn van nature planteneters. In de natuur eten ze dus alleen maar ‘groenvoer’. Dat bestaat echter meestal uit gras, kruiden, bladeren van sommige bomen en struiken en boombast, allemaal groenvoer dat veel ‘schraler’ is dan onze gekweekte groenten en fruit. Bovendien eten ze weliswaar de hele dag door, maar nooit grote hoeveelheden in één keer. Dat moet je dus proberen na te doen. Geef je konijnen liever verschillende kleine porties groenvoer verdeeld over de dag, dan in één keer een hele berg. Meer tips en welke soorten groenvoer je precies zou kunnen geven, lees je hier.
En het klinkt misschien niet erg smakelijk, maar ook keutels behoren tot het dieet van een konijn. Dus, niks om je zorgen om te maken, want het eten van hun eigen keutels is voor konijnen hartstikke gezond. Niet alle voedingsstoffen zijn de eerste keer uit het voer gehaald, vandaar dat je konijn zijn keutels opeet om zo wel al het goeds er de tweede keer uit te halen
Uiteraard kun je je konijn voor de afwisseling ook weleens trakteren op een snack, zoals druiven of aardbeien. Lees hier meer over welke snacks je konijn mag en eten en hoeveel. En ontdek hier welke soorten en hoeveel groenvoer je je konijn uit de tuin of winkel te eten kunt geven.