Menu
Menu
Wil je graag een keer iets bij Edupet volgen, maar heb je geen flauw idee hoe zo’n cursusdag in zijn werk gaat, en of het wat voor jou is? Dan geven we je graag een sfeerimpressie van een van de allernieuwste workshops: ‘Optimaliseer je puppyles’. Bedoeld voor iedereen die met puppy’s werkt en zijn vaardigheden wil verbeteren.
Puppy’s goed grootbrengen, dat is een van de moeilijkste dingen die er is. Je legt immers de fundering voor een heel hondenleven. Om honden in die belangrijke levensfase een goede start te geven, ontwikkelden Edupet docenten Sabrina van Rossum en Suzanne Welling de lesdag ‘Optimaliseer je puppyles’. ‘In een puppycursus heb je haast’, zegt Suzanne. ‘Want die tijd vliegt voorbij.’ Sabrina: ‘En je kunt het maar één keer goed doen.’
Tijdens de première van deze lesdag zijn er veertien deelnemers ter plekke aanwezig in de grote leshal in Lelystad. Er kijken vanuit huis, want bij Edupet is ook veel online te volgen, ook nog eens een aantal cursisten mee. ‘Wat wij vandaag brengen is niet zozeer een methode’, zeggen Sabrina en Suzanne. ‘We bieden vooral inspiratie.’ Sabrina is instructeur, voedingsdeskundige en trainer/coach. Suzanne is psycholoog, gedragstherapeut, instructeur en coach. Daar valt een hoop van te leren!
Puppy’s en hun eigenaren worden tijdens de puppyles nogal eens in het diepe gegooid. Suzanne: ‘Puppyeigenaren hebben vaak héél veel vragen. En instructeurs hebben vaak héél veel te vertellen. Dat zorgt voor een zee van informatie, die niet altijd goed binnenkomt.’ Daarom is het belangrijk je puppyles zo goed mogelijk te structureren. Bijvoorbeeld door voorafgaand aan de eerste les al veel informatie over de puppy’s te verzamelen, zoals leeftijd en afkomst. En hoe zit het met de gezinssituatie, de ervaring en de verwachtingen van de eigenaar? Het is ook belangrijk om vooraf al veel informatie aan de cursisten te geven, omdat daar in de hectische praktijk vaak nauwelijks ruimte voor is.
‘Mijn pup bijt, dat hoor je zó veel’, geeft Suzanne als voorbeeld. ‘Bijten is communicatie, waarmee de pup iets duidelijk probeert te maken. Dat moet je niet allemaal willen vertellen als de mensen met hun puppy naast je staan, dat kun je veel beter vooraf doen.’ Want tijdens de praktijk zijn mensen vaak te druk in de weer met hun hondje. ‘Mensen zijn soms superbang om fouten te maken en willen alles perfect doen’, zegt Suzanne. ‘Ze willen bijvoorbeeld al vanaf dag één het alleen blijven opbouwen. Ga eerst maar eens binden, zeg ik dan. Niet alles hoeft meteen!’ Vergeet niet moeilijk het allemaal voor cursisten kan zijn, benadrukt ze. ‘Wij instructeurs hebben best wel de neiging om te oordelen. Knoop in je oren dat veel puppyeigenaren misschien onwetend zijn, maar wél welwillend.’
De deelnemers krijgen handvatten hoe ze een puppyles fijn, veilig en met veel oog voor welzijn kunnen inrichten. Met bijvoorbeeld een eigen kleedje of knuffeltje van de pup. En de eigenaar mag zijn hondje best lekker op schoot nemen. ‘En ga er als instructeur ook gewoon lekker bij zitten!’, adviseert Suzanne. ‘Het doel van een puppycursus is niet dat je pups tijdens je les allerlei dingen leert. Het gaat vooral om vaardigheden bijbrengen aan hun eigenaren. Mensen willen altijd graag laten zien dat hun hond bijvoorbeeld al kan zitten. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is eigenaren informatie geven over de dagelijkse omgang met de hond.’ Maar daar denken cursisten soms anders over. Suzanne: ‘Die hebben in hun hoofd dat hun hond moet kunnen zitten, liggen, volgen… alles. Als dat niet geleerd wordt, zijn ze teleurgesteld. Dus je moet een balans zien te vinden tussen wat jij wilt meegeven en wat oefeningen doen.’
De deelnemers aan ‘Optimaliseer je puppyles’ krijgen van Sabrina en Suzanne veel handige do’s en dont’s. Er bijvoorbeeld alert op zijn dat er bij afwijkend puppygedrag heel vaak sprake is van pijn. En dat het heel belangrijk is om pups niet meteen een stempeltje te geven, zoals ‘je hond is terughoudend’, omdat zoiets zich meteen vastzet in de mindset van de eigenaar. Dat pupjes alleen kunnen leren als ontspannen zijn. En dat je als instructeur heel veel antennes nodig hebt om alles te kunnen registreren.
Na de inleiding van Sabrina en Suzanne is het tijd voor de praktijk met puppy’s. Drentse Patrijs Loes, Schotse Terrier Muga en Australian Shepherd Alfred zijn met hun begeleiders naar Lelystad gekomen voor wat kleine oefeningen. De deelnemers observeren wat er allemaal gebeurt: de pups, de handlers en hun onderlinge interactie. Daarna mogen de puppy’s weer naar huis en kunnen de cursisten na de lunch in groepjes sparren over wat ze tijdens de praktijk zagen. Wat viel op? En met welke oefeningen zou je daar op in kunnen springen bij het invullen van een volgende les?
Dat uitwerken van de praktijkobservaties is, zoals Sabrina het mooi zegt, ‘toch best wel even een dingetje’. Je ziet wel wat er allemaal gebeurt. Maar hoe krijg je dat weer goed overgebracht naar de eigenaar, voor een optimaal resultaat? Hoe blijf je problemen voor? Zou je kunnen aansturen op een privéles? Het blijkt tijdens deze lesdag heel waardevol om daar onderling in een fijne sfeer eens ideeën over uit te wisselen. ‘Want we kijken allemaal vanuit ons eigen referentiekader’, zegt Suzanne.
De deelnemers aan deze dag hebben een heel verschillende achtergrond en variëren van beginnend tot gevorderd instructeur. De een geeft pas een paar maanden les, de ander al vele jaren. Waarom aan deze dag meedoen, ook als je bijvoorbeeld al lang en breed kynologisch instructeur bent? ‘Omdat ik mezelf nóg verder wil verbeteren’, zegt de een. ‘Omdat ik gewoon van alles wil vergaren’, vindt de ander. En: ‘Je rugzak kan denk ik altijd voller.’
Workshop Optimaliseer je puppyles
Wil jij deze workshop meemaken? Hier lees je er alles over.