Er valt veel over katten te leren. Daarom ontwikkelde Edupet de Basiskennis Kat: dé kennisplek met uitgebreide uitleg over de kat. Hiermee kun je jouw eigen kat beter begrijpen waardoor je er nog beter voor kunt zorgen. Of heb je een ultiem startpunt als je ambitie hebt om van je hobby je vak te maken!

Voor professionals (in opleiding)

Zie je een baan als kattentrimmer of kattengedragstherapeut helemaal zitten? Dan is de Basiskennis Kat het begin van jouw carrière! Na het volgen van de Basiskennis heb je de kennis in huis om een vervolgopleiding te starten, zoals Katten Trimmen of Feline Gedragstherapeut.

Heb je al een opleiding op zak en wil je je specialiseren in een ander vakgebied over de kat? Dan mag je een toelatingsexamen doen. Als je dit haalt, mag je de Basiskennis overslaan.

We vertellen je graag meer over de mogelijkheden op deze pagina
Zie ook:

 1. Leren en gedrag
 2. Mensbegeleiding
 3. Gediplomeerd kattentrimmer worden
 4. Feline Welzijnscoach
 5. Feline Gedragstherapeut

En voor kattenliefhebbers

Kattenliefhebbers zijn er in alle soorten en maten. Wil jij leren hoe je het beste kunt zorgen voor je eigen katten? Dan is de Basiskennis Kat geschikt voor jou. Zo leer je onder andere kattentaal begrijpen en hoe je jouw huis katvriendelijk kunt inrichten.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Rassenkennis
 • Welzijn, behoeftes en emoties
 • Levensfases
 • Maakbaarheid en karakter
 • Gedrag en kattentaal
 • Biologie en anatomie
 • Hanteren van katten
 • Verzorging en EHBO
 • Wet en recht

Alle onderdelen zijn ook los als e-learning te volgen. Dat zijn korte, online cursussen waarin je je kennis over het onderwerp van jouw keuze kan vergroten. Bekijk hier onze e-learning over katten.

Flexibel starten

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Elke maandag* start er een nieuwe groep met de Basiskennis Kat. Je hoeft dus nooit lang te wachten! Na aanmelding ontvang je automatisch een bevestiging van ons. Binnen 5 werkdagen nadat je inschrijving en betaling verwerkt is, ontvang je van ons de informatie die je nodig hebt om te starten, zoals een account in onze online leeromgeving en direct toegang tot alle onderdelen! Zo kun je leren op jouw tempo en waar en wanneer je maar wilt! 

*Met uitzondering van feestdagen.

Praktische informatie

Praktijkdag Observeren & interpreteren van kattengedrag

Deze praktijkdag is verplicht bij deelname aan een vervolgmodule. Nadat je de theorie over gedrag & kattentaal hebt gehad, is het namelijk erg belangrijk om dit in de praktijk te kunnen toepassen. Er zijn twee locaties: Stichting Kattendorp Harfsen en Dierenopvang Amsterdam. Hieronder het verschil zodat je een bewuste keuze kunt maken:

Stichting Kattendorp Harfsen is een (permanent) opvangtehuis voor (wilde) zwerfkatten en onplaatsbare asielkatten. Er leven gemiddeld zo'n 180 katten in groepsverband die verdeelt zijn over 4 binnen- en buitenverblijven. Tijdens de excursie naar het Kattendorp zijn we grotendeels buiten. 

Dierenopvang Amsterdam is een asiel voor honden, katten en konijnen. Dit kunnen ‘afstandsdieren’ of zwerfdieren zijn die opzoek zijn naar een nieuw huisje en in de tussentijd veilig in het asiel verblijven. De katten leven er (deels) in groepsverband van maximaal 15 katten in één verblijf. Ze hebben toegang tot frisse buitenlucht maar geen buitenverblijf. Tijdens de excursie naar DOA zijn we grotendeels binnen.

Op beide locaties leer je meer over observeren en interpreteren van kattengedrag. De twee locaties verschillen echter van elkaar qua ruimte, opzet en doelgroep. De wijze waarop je opdrachten uitvoert wordt dan ook aangepast naar gelang de locatie en mogelijkheden. Dat betekent ook dat de wijze waarop je de dag ervaart verschillend is. Heb je weinig ervaring in het observeren van kattengedrag of lijkt het je gewoon leuk dit nog een extra dag te doen op een andere locatie? Dan is het uiteraard mogelijk je ook voor een extra praktijkdag op de andere locatie in te schrijven. Neem in dat geval even contact op met info@edupet.nl 

Dit vonden andere studenten

De inhoud was goed te begrijpen. Alles is kort maar krachtig uitgelegd met duidelijke voorbeelden. En wat een enthousiaste docent!
Online lesstof sluit aan op de praktijkdag. Fijn dat je dan al weet waar het over gaat,  zodat je je tijdens de les volledig kunt focussen op voorbeelden en daarover met elkaar kunt sparren en overleggen.
Er zijn veel leuke praktijkvoorbeelden wat inspirerend werkt.
Heel leuk om je eigen filmpjes te kunnen gebruiken in de opdrachten, hier leer je echt veel van!

De data die staan onder 'cursusopties' zijn de beschikbare data waar je uit kan kiezen, binnenkort komen er nog data bij voor het voorjaar. Zijn er te weinig aanmeldingen voor een praktijkdag? Dan kan het zijn dat deze opgeschoven wordt. 

Question & Answer sessie

Bij de Basiskennis zit ook een (optionele) Q&A sessie, dit is een online sessie via Zoom met je docent en medestudenten. Je kunt tijdens de Q&A je vragen stellen over de lesstof. Daarnaast worden er verschillende onderdelen van de lesstof uitgelicht en nader besproken door de docent, waarna je hierover kunt sparren met je docent en medestudenten. Wil je vaker een Q&A volgen? Dan kan dat ook, tot een maximum van drie keer.

Hieronder vind je de eerstvolgende Q&A data, opgeven voor een datum kan door te mailen naar info@edupet.nl. Wij zorgen dan dat je ongeveer een week van tevoren de Zoomlink krijgt om deel te nemen. 

 • 4 februari 2023 van 10:00 - 12:00 uur
 • 18 maart 2023 van 10:00 - 12:00 uur
 • 13 mei 2023 van 10:00 - 12:00 uur

Theorie-examen

Je geeft je op voor het examen als je deze module af wil ronden met een certificaat of door wil met een volgende module of een specialisatie. Je kunt je examen online maken wanneer je alles gevolgd hebt. Deze kost € 24,95 excl. btw en hier kun je je apart voor aanmelden via deze pagina.

Na het succesvol afronden van het examen ontvang je per post een certificaat.

Kosten

De kosten van module 1. Basiskennis Kat bedragen €189,- exclusief btw. Wil je direct de praktijkdag 'Observeren en interpreteren' erbij boeken? Dan betaal je €249,- excl. btw. De praktijkdag is later nog los te boeken voor € 99,- excl. btw. De praktijkdag is inclusief koffie en thee en exclusief lunch. Ook ontvang je een reader (samenvatting) van de lesstof per post.

228,69
Cursus opties
125
Zonder praktijkdag
€228,69
332
Inclusief praktijkdag - 17 maart 2023 bij Dierenopvang Amsterdam
€301,29
386
Inclusief praktijk - 2 juni 2023 bij Stichting Kattendorp Harfsen
€301,29
333
Inclusief praktijk - 15 september 2023 bij Stichting Kattendorp Harfsen
€301,29
387
Inclusief praktijkdag - 13 november 2023 bij Dierenopvang Amsterdam
€301,29
Cursusvorm
Op locatie en online
Organisator
Katten Academie

Informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ga naar contact